Απάτητα βουνά και η θανάτωση άγριων ζώων – Ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία της άγριας φύσης

Μέχρι και τώρα έχουν κηρυχθεί 10 ορεινές και δασικές περιοχές ως «Απάτητα Βουνά». Σε κακούργημα με ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών θα μετατραπεί η θανάτωση ζώου της άγριας φύσης.

Απάτητα βουνά και η θανάτωση άγριων ζώων – Ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία της άγριας φύσης

Athenian Herald

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση προς την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας φύσης. Μέσα σε ένα χρόνο δύο σημαντικές αποφάσεις φέρνουν την χώρα μας πιο κοντά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πριν από έναν χρόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανακοίνωσε το πλάνο και την δημιουργία «Απάτητων Βουνών» σε όλη την χώρα. Ο σκοπός αυτών των περιοχών είναι η επέκταση της προστασίας της άγριας φύσης και η πρόληψη της από καταστροφές σχετικές με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Συγκεκριμένα τα «Απάτητα Βουνά» είναι ορεινές περιοχές όπου έχει απαγορευτεί η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία κατασκευών όπως τα αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που ΥΠΕΝ ως «Απάτητο Βουνό» ορίζεται η Περιοχή Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) με την περιμετρική ζώνη ενός χιλιομέτρου. Συνεπώς τέτοιες περιοχές πλέον υπάγονται σε κατάσταση υψηλής προστασίας.

Μέχρι και τώρα έχουν κηρυχθεί 10 ορεινές και δασικές περιοχές ως «Απάτητα Βουνά». Αυτές είναι:

1. Λευκά Όρη στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου (382, τ.χλμ.)

2. Σάος στην Σαμοθράκη (97,30 τ.χλμ.)

3. Σμόλικας στους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών (102,89 τ.χλμ.)

4. Τύμφη στα Ιωάννινα (202,75 τ.χλμ.)

5. Ταΰγετος στους νομούς Λακωνίας και Καρδίτσας (143,23 τ.χλμ.)

6. Χατζή στα Τρίκαλα (45,61 τ.χιλ)

7. Άγραφα στους νομούς Καρπενησίου και Καρδίτσας (94,92 τ.χλμ.)

8. Μαίναλο στην Τρίπολη (44,98 τ.χλμ.)

9. Γράμμος στους νομούς Καστοριάς και Φλώρινας (450 τ.χλμ.)

10. Δίκτη στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου (568,28 τ.χλμ.)

Σύμφωνα με αναφορά του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά και άλλα ορεινά μέρη έπονται να ενταχθούν σε υψηλή προστασία όπως το Φαλακρό Όρος στη Δράμα, το όρος Κόχυλας στη Σκύρο, ο Ερύμανθος στην Αχαΐα, και  ο Πάρνωνας σε Αρκαδία και Λακωνία.

Αυτές οι περιοχές προέκυψαν από την μελέτη που διεξάχθηκε από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επικεφαλής την καθηγήτρια κα Κατή. Οι περιοχές αυτές μελετήθηκαν ως «Περιοχές Άνευ Δρόμων». Αυτές οι περιοχές δεν θα εμποδίσουν επενδύσεις καθώς είναι περιοχές ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου. Επιπλέον τέτοιες περιοχές μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού αφού παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον ως προς την βιοποικιλότητα και αισθητική τοπίου.

Ένα ακόμα βήμα προς την προστασία της άγριας φύσης είναι η απόφαση να θεωρείται κακούργημα η (παράνομη) θανάτωση άγριων ζώων. Με αφορμή το αυστηρότερο πλαίσιο κυρώσεων που ισχύει από το 2021 για την κακοποίηση και θανάτωση ζώων συντροφιάς πριν μερικές μέρες αναθεωρήθηκε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει τα ζώα άγριας φύσης. Συγκεκριμένα σε κακούργημα με ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών θα μετατραπεί η θανάτωση ζώου της άγριας φύσης.

Πηγές: Ρέθεμνος, economix, ΕΘΝΟΣ, dasarxeio