Κώστας Καραμανλής VS Γιώργος Παπανδρέου

Ο μεν Κώστας, μετά την πρωθυπουργία, παρέμεινε στην ΝΔ. Ο δε Γιώργος, μετά την πρωθυπουργία, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε δικό του κόμμα.

Κώστας Καραμανλής VS Γιώργος Παπανδρέου
Πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Του Γιώργου Σαββίδη

Προχθές ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι έφτασε το τέλος του κοινοβουλευτικού του βίου.

Αμέσως το μυαλό μας έκανε μια σύγκριση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Κώστας και ο Γιώργος έχουν κοινά σημεία. Είναι περίπου συνομήλικοι, ανήκουν σε μεγάλες πολιτικές οικογένειες που έχουν κυβερνήσει πολλά χρόνια την χώρα, ανήκουν στους πολιτικούς που σέβονται τους θεσμούς και τους άλλους πολιτικούς και διακατέχονται από ευγένεια ακόμα και στην σκληρή πολιτική αντιπαράθεση.

Οι ομοιότητες σταματούν εδώ. Από κει και πέρα οι διαφορές είναι τεράστιες.

Η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή είχε και αστοχίες εκτός από επιτυχίες. Δεν κατάφερε να μειώσει τα ελλείμματα ούτε το επενδυτικό περιβάλλον και δεν κατάφερε να διατηρήσει την δημόσια τάξη σε επιθυμητό βαθμό. Από την άλλη, εντός μηνών κατάφερε το ακατόρθωτο: να ολοκληρώσει τον τεράστιο αριθμό των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων και να οργανώσει τους πλέον επιτυχημένους Αγώνες της σύγχρονης εποχής. Και σίγουρα εκπροσωπούσε την χώρα με αξιοπρέπεια και κύρος.

Από την άλλη, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν έχει να επιδείξει κανένα επίτευγμα. Βεβαίως έπρεπε να διαχειριστεί την κρίση, αλλά αυτό για τους ικανούς αποτελεί ευκαιρία. Κρίση ήταν και τα ημιτελή Ολυμπιακά Έργα που έπρεπε να διαχειριστεί ο Κ. Καραμανλής. Στην οικονομική κρίση, ο Γ. Παπανδρέου κατάφερε να αναθέσει την διαχείριση της χώρας στο ΔΝΤ (την πρώτη φορά που το ΔΝΤ «αναλάμβανε» αναπτυγμένη δυτική χώρα), να προκαλέσει τους εταίρους στην ΕΕ οι οποίοι ζήτησαν την παραίτηση του από την πρωθυπουργία, να υπογράψει πρόγραμμα μείωσης του δημόσιου τομέα αλλά να μεταφέρει το προσωπικό από τον έναν οργανισμό στον άλλον προσπαθώντας να κοροϊδέψει τους πιστωτές και να προσβάλει διεθνώς την χώρα δηλώνοντας ότι κυβερνά «χώρα διεφθαρμένων» όταν δεν μπορούσε να εξηγήσει την δυσκολία που είχε στην εφαρμογή των συμφωνιών που υπέγραψε για την εξυγίανση των οικονομικών.

Ο μεν Κώστας, μετά την πρωθυπουργία, παρέμεινε στην ΝΔ και υποστήριζε την παράταξη του και πάντως ουδέποτε την έπληξε ακόμα και όταν διαφωνούσε.

Ο δε Γιώργος, μετά την πρωθυπουργία, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε δικό του κόμμα. Διεκδίκησε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής παραμένοντας και πρόεδρος του δικού του κόμματος. Επίσης, για κάποια χρόνια μετά την πρωθυπουργία του περιφερόταν ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο Γιώργος δεν αντέχει να μην είναι «πρόεδρος» σε κάτι, ακόμα και αν αυτό το κάτι δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Η διαφορά της «μετά την πρωθυπουργία» συμπεριφοράς είναι η σημαντικότερη.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.