Πάνω από $260 εκ. έχουν ήδη «σηκώσει» οι ελληνικές start-ups το 2023

Οι 5 επιχειρήσεις που έλαβαν growth funding ήταν η Hack the Box ($55 εκ.), η JOKR ($50 εκ.), η Precision Neuroscience ($41 εκ.), η Breef ($16 εκ.) και η Pandas (άγνωστο ποσό). Συνολικά > $162 εκ.

Πάνω από $260 εκ. έχουν ήδη «σηκώσει» οι ελληνικές start-ups το 2023

Θετικά προμηνύονται τα μηνύματα για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις το 2023. Όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μας (Startups: ένα υποσχόμενο trend στην Ελλάδα) οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να κεντρίζουν το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσίευσε το Marathon VC, έχουν ήδη υπάρξει 27 χρηματοδοτικοί γύροι το 2023 ενώ τουλάχιστον 45 διαφορετικοί VC επενδυτές έχουν συμμετάσχει. Από αυτούς τους 27 γύρους, 15 αφορούν seed χρηματοδοτήσεις, 7 Series A και 5 growth. Τα περισσότερα χρήματα, όπως είναι φυσικό, τα μάζεψαν οι γύροι growth.

Και γιατί είναι φυσικό;

Οι seed γύροι αφορούν κυρίως χρηματοδοτήσεις ιδεών που μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν να υλοποιούνται και δεν έχουν να επιδείξουν κάποιο «track record». Τα ποσά που επενδύονται σε αυτούς τους γύρους είναι συνήθως από $10.000 έως $2 εκ. Οι εκτιμήσεις που λαμβάνουν αυτές οι εταιρείες ως προς την αξία τους κυμαίνεται μεταξύ $3 εκ. έως $6 εκ.

Οι Series A αφορούν επενδύσεις μεγαλύτερων κεφαλαίων. Στην περίπτωση των Series Α, εταιρείες συνήθως ‘‘σηκώνουν’’ από $2 εκ. έως $15 εκ. Πρόκειται για εταιρείες που θέλουν να ξεφύγουν από το «οικογενειακό και φιλικό» περιβάλλον και να δεχτούν στην μετοχική τους σύνθεση επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να τις πάνε ένα βήμα παρακάτω. Η αξία αυτών των εταιρειών μπορεί να φτάσει και τα $25 εκ.

Μετά τις Series A υπάρχουν και άλλοι γύροι (B, C ακόμα και D), αλλά συνήθως οι εταιρείες έχουν φτάσει στο απαιτούμενο στάδιο ανάπτυξης ώστε να λάβουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση, η οποία ονομάζεται growth funding. Το απαιτούμενο στάδιο ανάπτυξης σημαίνει ότι η εταιρεία έχει πλέον ένα συγκεκριμένο, μετρήσιμο business plan και είναι κερδοφόρα.

Είναι σημαντικό ότι οι χρηματοδοτήσεις εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από τον κλάδο, την δυναμική της επιχείρησης, το μέγεθος και το επιχειρηματικό σχέδιο.

Χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων που ‘‘σήκωσαν’’ χρήματα μέχρι στιγμής

Οι 5 επιχειρήσεις που έλαβαν growth funding ήταν η Hack the Box ($55 εκ.), η JOKR ($50 εκ.), η Precision Neuroscience ($41 εκ.), η Breef ($16 εκ.) και η Pandas (άγνωστο ποσό). Συνολικά > $162 εκ.

Μεταξύ των Series A ήταν η instacar ($55 εκ.), η Kewazo ($10 εκ.), η Wikifarmer ($5,4 εκ.) και η Sunlight.io ($5 εκ.). Συνολικά > $80 εκ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία των κλάδων αυτών των εταιρειών. Οι δύο μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις αφορούν μια εταιρεία εκπαίδευσης για κυβερνοασφάλεια (Hack the Box) και μια εταιρεία leasing αυτοκινήτων (instacar). Η JOKR είναι εταιρεία delivery προϊόντων από supermarket και η precision neuroscience ειδικεύεται στα εμφυτεύματα μικροτσίπ στον εγκέφαλο. Οι υπόλοιπες ασχολούνται με ανακύκλωση κινητών, outsourcing υπηρεσιών, ρομποτικά εργαλεία, αγροτική παραγωγή κ.ά.

Με πληροφορίες από: MarathonVC

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.