1η επέτειος της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Να αναλογιστούμε όλοι τι σηματοδοτεί τυχόν επιτυχία της Ρωσίας, η οποία επιτυχία θα ενισχύσει τον αναθεωρητισμό.

Athenian Herald
«Αίτημα προς τα αμερικανικά και τα βρετανικά μέσα παραπληροφόρησης, ανακοινώστε το χρονοδιάγραμμα των “εισβολών” μας για τον ερχόμενο χρόνο, θα ήθελα να προγραμματίσω διακοπές».
Με αυτά τα λόγια, η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χλεύαζε την Δύση, η οποία προέβλεπε την εισβολή στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι επέμεναν ότι οι περίπου 200.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν εσωτερική υπόθεση και οι δυτικοί ήταν άθλιοι προπαγανδιστές, οι οποίοι ήθελαν να πλήξουν την αξιοπιστία της «φιλειρηνικής» Ρωσίας.
Η δήλωση της Μ. Ζαχάροβα έγινε το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 2022. Το πρωί της 24ης τα ρωσικά τανκς εισέβαλαν στην Ουκρανία και ρωσικοί πύραυλοι κτυπούσαν τις ουκρανικές πόλεις. Η Ουκρανία δεν παραδόθηκε όπως περίμεναν όλοι, αλλά αντιστάθηκε ηρωικά.
Ο ελεύθερος κόσμος, συγκλονισμένος από την ρωσική βαρβαρότητα και, κυρίως, την αποφασιστικότητα των ουκρανών, έσπευσε να βοηθήσει. Η Δύση προέβη σε ευρείες κυρώσεις και συμπαραστάθηκε ηθικά και υλικά στην Ουκρανία και, βεβαίως, με στρατιωτικό υλικό.
Η Ρωσία ονόμασε την εισβολή, «ειδική επιχείρηση» και ποινικοποίησε την χρήση του όρου «πόλεμος» στο εσωτερικό της, φυλακίζοντας όσους διαφωνούσαν με την εισβολή. Ταυτόχρονα, απείλησε με ολοκληρωτικό και πυρηνικό πόλεμο την Δύση, για να περιορίσει την βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η εισβολή έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ρητορική, οι αιτιάσεις και οι πρακτικές της Ρωσίας δεν απέχουν πολύ από της Γερμανίας της περιόδου 1936-1939 (προσάρτηση Τσεχοσλοβακίας και Αυστρίας, εισβολή στην Πολωνία). Παρόμοια είναι και η Τουρκική ρητορική και πρακτική απέναντι στην Ελλάδα (διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Θράκη) και την Κύπρο (εισβολή 1974 και αναγγελθείσα προσάρτηση κατεχομένων).
Επιπλέον, οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει την Μαριούπολη και τον ελληνικής καταγωγής πληθυσμό της, μεγάλο μέρος του οποίου εκτόπισαν υποχρεωτικά στο εσωτερικό της Ρωσίας, θυμίζοντας άλλες εποχές.
Η Ελληνική και η Κυπριακή κυβέρνηση πήραν από την αρχή κρυστάλλινη και αταλάντευτη θέση κατά της εισβολής και των αναθεωρητικών πολιτικών και βοήθησαν με ανθρωπιστική βοήθεια, φιλοξενία προσφύγων και κάποιο στρατιωτικό υλικό.
Εκτός κυβερνήσεων, τα περισσότερα κόμματα σε Ελλάδα και Κύπρο δεν ήταν εντελώς κρυστάλλινα στην καταδίκη της Ρωσίας ή στην βοήθεια στην Ουκρανία. Υπάρχουν συμπάθειες για την Ρωσία από αριστερούς που νοσταλγούν την Σοβιετία και δεξιούς που έχουν αποκτήσει δεσμούς με την Ρωσική εκκλησία και άλλα κέντρα. Υπάρχει πάντα και η προσδοκία κομματικού οφέλους από τους υπόλοιπους, οι οποίοι ασκούν κριτική έτσι για να μην φαίνεται ότι συμφωνούν με την κυβέρνηση.
Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να δουν πως θα βοηθήσουν περισσότερο την Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να παραχωρήσει εξοπλισμό χωρίς να επηρεαστεί η αμυντική της ικανότητα. Η αντιπολίτευση οφείλει να αφήσει τα εθνικά ζητήματα εκτός κομματικής αντιπαράθεσης.
Να αναλογιστούμε όλοι τι σηματοδοτεί τυχόν επιτυχία της Ρωσίας, η οποία επιτυχία θα ενισχύσει τον αναθεωρητισμό. Και ακόμα, τι μήνυμα στέλλουμε στους συμμάχους και φίλους μας, από τους οποίους περιμένουμε βοήθεια στην αντιμετώπιση του επισήμως δηλωθέντος αναθεωρητισμού της Τουρκίας.
Όσο για την δήλωση της Μ. Ζαχάροβα την 16η Φεβρουαρίου 2022, θα μείνει στην ιστορία ως υπόδειγμα της αναξιοπιστίας των αυταρχικών καθεστώτων.
Σχόλια ()