Είναι οι κυρώσεις η λύση;
Η επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές διαμαντιών είναι η λύση ή θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα, όπως η διόγκωση της μαύρης αγοράς;

Του Μιχαήλ Σωτηρίου
Το 2021 η Ρωσία είχε -πάλι- την μεγαλύτερη παραγωγή διαμαντιών στον κόσμο, ήτοι 39,1 εκ. καράτια ή περίπου 30% της διεθνούς αγοράς. Δεύτερη ήταν η Μποτσουάνα με 22,9 εκ. και τρίτος ο Καναδάς με 17,6 εκ. Σε όρους αξίας παραγωγής, η Ρωσία ήταν δεύτερη με $2,25 δις, ενώ πρώτη ήταν η Μποτσουάνα με $2,52 δις. Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές είναι περίπου $4 δις ετησίως.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχοντας συμβάλλει στον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, εξετάζει και τις κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια. Ο λόγος προφανής. Εάν επιβάλλει κυρώσεις στην Alrosa, την ρωσική ημικρατική εταιρεία παραγωγής διαμαντιών, θα πληγεί η οικονομία της Ρωσίας, έστω και σε μικρό βαθμό. Στην περίπτωση των διαμαντιών, όμως, δεν είναι εύκολη η επιβολή τέτοιων κυρώσεων.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, στην προσπάθειά τους να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, έχουν κάνει πλέον λάβαρό τους τις κυρώσεις για εισαγωγές διαμαντιών. Το μόνο εμπόδιο για την επιβολή τους ήταν το Βέλγιο, διότι το Antwerp είναι το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας διαμαντιών παγκοσμίως.
Η κατάσταση αυτή άλλαξε. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου δήλωσε στο Politico ότι «τα Ρωσικά διαμάντια, είναι διαμάντια που παράγονται με αίμα. Τα έσοδα της Ρωσίας από διαμάντια μπορούν να σταματήσουν μόνο εάν δεν έχουν πρόσβαση τα διαμάντια τους στις δυτικές αγορές. Το Βέλγιο θα εργαστεί σκληρά με τους συνεταίρους του για να το καταφέρει.» Γιατί όμως άλλαξαν την στάση τους; Διότι (α) λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, είχαν ήδη μειωθεί οι ροές ρωσικών διαμαντιών στην Αμβέρσα, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην τοπική οικονομία και (β) διότι η κυβέρνηση απαρτίζεται από 7 κόμματα, με τους πράσινους και τους σοσιαλιστές να πιέζουν σθεναρά για κυρώσεις.
Στο βελγικό πολιτικό σύστημα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ακόμη και εάν συμφωνήσουν τα 7 κόμματα μεταξύ τους, θα πρέπει ύστερα να συμφωνήσουν και οι βουλές των Φλαμανδών και των Βαλλόνων ξεχωριστά. Η κυβέρνηση των Φλαμανδών δεν προτίθεται να εγκρίνει τις κυρώσεις. Ως εκ τούτου, το Βέλγιο συνεργάζεται με άλλες χώρες για την δημιουργία ενός πιο διαφανούς συστήματος ανίχνευσης διαμαντιών, μια διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα. Οι εταιρείες συμφωνούν ότι οι κυρώσεις δεν είναι λύση, διότι τα διαμάντια πάντα θα βρίσκουν τρόπο να ‘’νοθεύονται’’ και να μεταφέρονται μέσω Ινδίας ή άλλων χωρών στην Ευρώπη.
Η επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές διαμαντιών είναι η λύση ή θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα, όπως η διόγκωση της μαύρης αγοράς; Θα οδηγηθούμε σε αύξηση των εισαγωγών «πραγματικά» ματωμένων διαμαντιών;
Με πληροφορίες από: Statista, Statista, Politico, ΟΤ, EUObserver
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()