Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πώς θα έμοιαζε ένας σινο-αμερικανικός πόλεμος;
Το σίγουρο είναι ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα κατέστρεφε το εμπορικό δίκτυο που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Κίνας, Ταϊβάν, Ιαπωνίας και ΗΠΑ και θα οδηγούσε στην πτωχοποίηση όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

Athenian Herald
Τα συμφέροντα της Αμερικής και της Κίνας στον Ειρηνικό είναι πολλά, κάτι που κάνει τον πόλεμο μεταξύ τους όχι τόσο μακρινό ενδεχόμενο. Η πιο πιθανή αιτία του πολέμου είναι η Ταϊβάν, ειδικά αφού ο Μπάιντεν έχει ανανεώσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να προστατεύσει το νησί.
Το πιθανότερο σενάριο για το πώς θα ξεκινούσε η σύγκρουση είναι με την Κίνα να επιτίθεται απευθείας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να μην επιτρέψει στην Αμερική να προετοιμαστεί. Ή θα μπορούσε η Κίνα να προκαλέσει την Αμερική να κάνει την πρώτη κίνηση ελπίζοντας ότι θα ταχθεί η διεθνής κοινότητα με το μέρος της Κίνας και θα προκληθεί πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της Αμερικής, αφήνοντας όμως χρόνο στην Αμερική να κινητοποιήσει όλα της τα στρατεύματα.
Το επόμενο ερώτημα είναι πώς θα αντιδρούσαν οι Σύμμαχοι στον πόλεμο. Οι ΗΠΑ έχουν εδραιώσει την θέση τους στον Δυτικό Ειρηνικό με την Ιαπωνία να αντιμετωπίζει την Κίνα ως ισχυρή απειλή και την Ευρώπη να απομακρύνεται από τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κίνας. Οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ινδίας έχουν βελτιωθεί ενώ η εξάρτηση της Ινδίας από την Ρωσία φτάνει σιγά-σιγά σε τέλμα.
Έτσι αναμένεται ότι Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία θα επέμβουν στρατιωτικά στο πλευρό των ΗΠΑ, αν και δεν είναι σίγουρο σε τι βαθμό, ενώ η Ευρώπη (ήτοι, η Γαλλία) μάλλον δεν θα συνδράμουν στρατιωτικά αλλά οικονομικά. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδρούσαν Ινδία και Ν. Κορέα, ενώ η Ρωσία θα μπορούσε να συνδράμει στις αμυντικές βιομηχανικές ανάγκες της Κίνας, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Το πιθανότερο είναι ότι η Β. Κορέα θα προσπαθούσε να αποσπάσει την προσοχή της Σεούλ και του Τόκιο από τις κινήσεις της Κίνας.
Οι πιο κομβικές στιγμές του πολέμου θα ήταν πρώτα η βύθιση αμερικανικού αεροπλανοφόρου από κινεζικό βαλλιστικό πύραυλο, κάτι που θα κλιμάκωνε τον πόλεμο επικίνδυνα και ύστερα η καταστροφή κινεζικών στόχων στην στεριά από αμερικανικούς πυραύλους. Σε επόμενο στάδιο, ο πόλεμος θα μεταφερθεί στην θάλασσα με την εμπλοκή πολεμικών πλοίων και αργότερα στον αέρα. Μπροστά στο ενδεχόμενο ήττας των Αμερικανικών εναέριων και χερσαίων δυνάμεων στο ίδιο το νησί της Ταϊβάν, θα πρέπει οι Αμερικανοί να αποφασίσουν πόσο περισσότερο θέλουν να εμπλακούν.
Αν και είναι αδύνατον να προβλεφθεί με σιγουριά η έκβαση του πολέμου, η προσομοίωση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών έδειξε ότι νικητήρια δύναμη θα ήταν οι ΗΠΑ με την αυτονόμηση της Ταϊβάν (λαμβάνοντας ως δεδομένα την σθεναρή αντίσταση από την Ταϊβάν, άμεση επέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Αμερικανική πρόσβαση στις Ιαπωνικές στρατιωτικές βάσεις και αρκετό αριθμό αντιπλοϊκών πυραύλων). Παρ’ όλ’ αυτά, παραμένουν πολλά τα άγνωστα ενδεχόμενα όπως σε τι βαθμό θα διακοπούν οι Κινεζικές επικοινωνίες ή πόσο καλά θα συνεργαστούν οι διάφορες δυνάμεις του Κινεζικού αλλά και του Αμερικανικού στρατού. Σε κάθε περίπτωση το τέλος του πολέμου θα σημάνει η αδιαφιλονίκητη ήττα μιας εκ των δύο πλευρών όπου είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει συμφωνία για διαμερισμό του ελέγχου της νήσου μεταξύ των δύο δυνάμεων. Το σίγουρο είναι ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα κατέστρεφε το εμπορικό δίκτυο που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Κίνας, Ταϊβάν, Ιαπωνίας και ΗΠΑ και θα οδηγούσε στην πτωχοποίηση όλων των εμπλεκόμενων χωρών.
Πηγή: 19fortyfive
Σχόλια ()