Μια άλλη θετική πλευρά των παρακολουθήσεων και της καταδίκης Παππά

Οι παλαιότεροι, που θυμόμαστε τις «επαναστατικές ασκήσεις» στο κέντρο της Αθήνας, καλωσορίζουν τον μετασχηματισμό του Σύριζα σε ευρωπαϊκό κόμμα.

Μια άλλη θετική πλευρά των παρακολουθήσεων και της καταδίκης Παππά
Σήμα ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Ακούσαμε βουλευτή του Σύριζα να δηλώνει σε τηλεοπτική συζήτηση, ότι ο Παππάς θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της ομόφωνης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου. Και πρόσθεσε: «Είναι το Στρασβούργο εξωτερικό; Ανήκουμε στην ΕΕ».

Ακούμε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έχει αναγάγει την ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο ως την θεραπεία για κάθε εσωτερικό και εξωτερικό πρόβλημα.

Η κάθε είδους αριστερά στην Ελλάδα, για δεκαετίες δαιμονοποιούσε την Ευρώπη είτε ως ΕΟΚ είτε ως ΕΕ. Σύσσωμη η αριστερά κατέβαινε με μεγάλη συχνότητα στον δρόμο με συνθήματα «ΕΟΚ-ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «έξω από την ΕΟΚ» και άλλα παρεμφερή.

Η σοσιαλιστογενής αριστερά, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, εγκατέλειψε αυτή την οπτική στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και μεταμορφώθηκε σε ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και κεντροαριστερό από επαναστατικό σοσιαλιστικό. Κάποιοι του βαθέως ΠΑΣΟΚ διατήρησαν τις παλιές αντι-ευρωπαϊκές απόψεις για αρκετά χρόνια μετά.

Η κομμουνιστογενής αριστερά, δηλαδή ΚΚΕ και ΚΚΕ εσωτερικού (μετέπειτα Συνασπισμός, ΔΗΜΑΡ, Σύριζα) δεν έχουν εγκαταλείψει εντελώς ακόμα την αντι-ευρωπαϊκή πολιτική τους. Το ΚΚΕ συνεχίζει με την ίδια ένταση. Ο Σύριζα έκανε σημαντική στροφή το 2015 μετά την, «ιστορική» πλέον, 17ωρη διαπραγμάτευση του Α. Τσίπρα με την ΕΕ και την Ά. Μέρκελ το 2015. Ακόμα όμως, ένας σκληρός πυρήνας διατηρεί τα αντανακλαστικά του παρελθόντος.

Οι παλαιότεροι, που θυμόμαστε τις «επαναστατικές ασκήσεις» στο κέντρο της Αθήνας, καλωσορίζουν τον μετασχηματισμό του Σύριζα σε ευρωπαϊκό κόμμα. Ευχόμαστε να είναι πραγματικός και όχι προσχηματικός και να ενστερνιστεί πλήρως τις ευρωπαϊκές αξίες σεβασμού της δικαιοσύνης και των θεσμών.