Ο ισαποστακισμός του ΠΑΣΟΚ προβληματίζει

Αναμέναμε από το ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρη αποκήρυξη, όχι μόνο των πρακτικών του Σύριζα αλλά και του ίδιου του Σύριζα που εκτρέφει και καλλιεργεί αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές συμπεριφορές και πρακτικές.

Ο ισαποστακισμός του ΠΑΣΟΚ προβληματίζει

Του Γιώργου Σαββίδη

Στα δύσκολα χρόνια 2010-2012, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) του Αντώνη Σαμαρά, «έσκιζε τα μνημόνια φύλλο-φύλλο σελίδα-σελίδα» και ανακοίνωνε την σωτηρία της χώρας με τα «Ζάππεια Προγράμματα». Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη διαφώνησε και ψήφισε τα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να αποφύγει η χώρα την πτώχευση, ο Α. Σαμαράς την διέγραψε. Αργότερα, η ΝΔ με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο (και αρχηγό τον Α. Σαμαρά) (2011) και στην συνέχεια πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά (2012-3) ψήφισε όλες τις συμφωνίες με την Τρόικα. Σε αυτές τις κυβερνήσεις, συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ.

Enter Σύριζα του Αλέξη Τσίπρα. Με σκληρή αντι-μνημονιακή ρητορική, κατάφερε να γίνει πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2015 και να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους ΑΝΕΛ. Διακήρυξε ότι θα καταργούσε τα μνημόνια «μ’ ένα νόμο κι’ ένα άρθρο» και θα διέγραφε τα χρέη των πολιτών. Επανέλαβε την επιτυχία και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αφού ψήφισε μνημόνιο με τα πλέον σκληρά μέτρα, αφού πρώτα διενήργησε δημοψήφισμα κατά του μνημονίου (που ψήφισε 2-3 μήνες αργότερα).

Στις εκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ πήρε 43,92%, η ΝΔ 33,47% και ο Σύριζα 4,60% (λιγότερο από ΚΚΕ 7,54% και ΛΑΟΣ 5,63%).

Στις εκλογές Ιανουαρίου 2015, ο Σύριζα πήρε 36,34%, η ΝΔ 27,81% και το ΠΑΣΟΚ 4,68% (λιγότερο από την Χρυσή Αυγή 6,28%, το Ποτάμι 6,05%, το ΚΚΕ 5,47% και τους ΑΝΕΛ 4,75%).

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε βαρύ τίμημα. Θεωρήθηκε υπαίτιο για τα μεγάλα ελλείμματα 1982-2003 και τους κακούς χειρισμούς το 2009-10 του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά και γιατί συμμετείχε σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Και γιατί στήριξε τα μνημόνια για να μην πτωχεύσει η χώρα και για να μην εκδιωχθεί από την ζώνη του Ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ανακάμψει μερικώς, 6,29% τον Σεπτέμβριο 2015 και 8,10% το 2019. Παρά το ότι οι ψηφοφόροι του και τα πιο «επιτήδεια» στελέχη του προίκισαν τον Σύριζα. Δημοσκοπικά σήμερα βρίσκεται περίπου στο 10-12% και ελπίζει να ανέβει στο 15-16%.

Στα δύσκολα το ΠΑΣΟΚ πολιτεύθηκε με ευθύνη και πατριωτισμό. Με την στάση του προστάτευσε την χώρα και την δημοκρατία. Κατάφερε να διαγράψει το όποιο αμαρτωλό παρελθόν (ελλείμματα, υποθέσεις διαφθοράς στα εξοπλιστικά, υπόθεση Siemens, Οτσαλάν, Ίμια, χειρισμοί Γ. Παπανδρέου). Ο θετικός, σοβαρός και ηθικός λόγος και πρακτική της Φώφης Γεννηματά, έδωσαν στο κόμμα το φιλί της ζωής και την δυνατότητα να ξαναπαίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι τηρεί ίσες αποστάσεις από ΝΔ και Σύριζα, αλλά δεν μπορεί να κρύψει ότι είναι κοντά στον Σύριζα και μακριά από την ΝΔ.

Τις τελευταίες μέρες έχει εκδοθεί η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδικάζει ομόφωνα βουλευτή και πρώην υπουργό του Σύριζα. Ένας άλλος βουλευτής του Σύριζα, προκήρυξε τους δικαστές μαζί με δημοσιογράφους και εξήγγειλε αντικατάσταση των μελών του δικαστικού σώματος.

Ο Σύριζα, σε αντίθεση με κάθε δημοκρατική και συνταγματική συμπεριφορά και τάξη, όχι μόνο δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τα δύο αυτά στελέχη του, αλλά κάνει απεγνωσμένο αγώνα άμεσης και έμμεσης υποστήριξης τους. Όλα τα στελέχη του Σύριζα προσπαθούν να αποδείξουν ότι η καταδίκη ενός πρώην υπουργού για παράβαση καθήκοντος είναι στημένη και πολιτική. Και ότι πολιτική είναι και η παρότρυνση βουλευτή «πρέπει να καθαρίσουμε με αυτούς» (δικαστές, δημοσιογράφους, τραπεζίτες, ανεξάρτητες αρχές). [Κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσουν πως εννοούν το «συνταγματικό τόξο», την «δημοκρατία», και άλλα βαρύγδουπα τα οποία επικαλούνται. Ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις αυτές αλλά και την απόφαση να μην ψηφίσει την τροπολογία αποκλεισμού ναζιστικών κομμάτων από την βουλή και την απόφαση να απέχει από τις ψηφοφορίες της βουλής.]

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει αμήχανο. Φαίνεται ότι προβληματίζεται. Αντιδρά προσπαθώντας να διατηρήσει τον ισαποστακισμό.

Αναμέναμε από το ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρη αποκήρυξη, όχι μόνο των πρακτικών του Σύριζα αλλά και του ίδιου του Σύριζα που εκτρέφει και καλλιεργεί αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές συμπεριφορές και πρακτικές.

Ο ισαποστακισμός του ΠΑΣΟΚ προβληματίζει.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.