Έχει μέλλον ο Ελληνισμός;

Η Τουρκία, 50 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο, διεκδικεί ανοιχτά και επίσημα το μισό Αιγαίο. Σε άλλα 50, δεν θα υπάρχουν αρκετοί Έλληνες να υπερασπιστούν το Αιγαίο.

Έχει μέλλον ο Ελληνισμός;

Του Γιώργου Σαββίδη

Τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι η Ελλάδα κτίζει μια συνεκτική και μακροχρόνια εθνική στρατηγική. Διεκδικεί ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Δραστηριοποιείται διπλωματικά και προβαίνει σε συμφωνίες με σειρά κρατών, ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ κ.ά. Καθιστά την χώρα σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Ενισχύει την στρατιωτική της ισχύ. Προσελκύει επενδύσεις.

Την αναδεικνυόμενη σημασία και ισχύ της Ελλάδας, ακολουθεί σε κάποιο βαθμό και η Κύπρος, η οποία πρωτοπορεί σε κάποια σημεία όπως η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Οι επιτυχίες της Ελλάδας και της Κύπρου οφείλονται σε σημαντικό βαθμό και στην υποστήριξη των ομογενών, ιδίως των Ελληνοαμερικανών.

Ελλάδα και Κύπρος μαζί, καταλαμβάνουν συνολικό ζωτικό χώρο 740.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περίπου 140.000 ξηράς και 600.000 θαλάσσια ΑΟΖ. [Συγκριτικά, η Ιταλία καταλαμβάνει περίπου 840.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία 300.000 ξηρά και 540.000 ΑΟΖ.] Τα όρια των Εθνικών Εναέριων Χώρων προσεγγίζουν τα όρια των ΑΟΖ. Τα δύο Ελληνικά κράτη ελέγχουν έναν τεράστιο οικονομικό χώρο, γεγονός που τα καθιστά σημαντικά σε ζωτικούς τομείς: ασφάλεια, ενέργεια, οικονομία, συγκοινωνίες και επικοινωνίες. Συνυπολογίζοντας την ηγετική θέση του Ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι προφανές ότι ο Ελληνισμός έχει την ευκαιρία να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, προσαρμόζουν την αμυντική τους στρατηγική και διπλωματία, για να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους στην τεράστια αυτή περιοχή. Δεν θα ασχοληθούμε στο παρόν με το αν οι ενέργειες τους είναι επαρκείς ή στην σωστή κατεύθυνση. Θα ασχοληθούμε με το χρόνιο πρόβλημα του Ελληνισμού, το δημογραφικό. Με τις σημερινές τάσεις, ο Ελληνισμός αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο συρρίκνωσης όχι μόνο πληθυσμιακά αλλά και εδαφικά και κυριαρχικά σε ξηρά και θάλασσα.

Το 2021 ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.432.481 ή 3,5% χαμηλότερος από το 2011. Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο Έλληνες μετανάστευσαν την δεκαετία 2010-2020. Η διάμεση ηλικία από 38,7 έτη το 2001 έφτασε τα 45,5 έτη το 2021. Οι Έλληνες μειώνονται και γερνούν.

Στην Κύπρο ο πληθυσμός έφτασε 918.100 άτομα, 9,2% πάνω από το 2011. Η διάμεση ηλικία από 33,6 έτη το 2001 έφτασε τα 38 έτη το 2021. Οι Έλληνες της Κύπρου αυξάνονται αλλά γερνούν και αυτοί. Επιπλέον, η Κύπρος αντιμετωπίζει το επιπρόσθετο πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού των Κατεχόμενων. Στα Κατεχόμενα εκτιμάται ότι οι κάτοικοι πλησιάζουν τις 400.000. Σκεφτείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αν υποτεθεί ότι συμφωνείται μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Σε κάποια χρόνια οι Τούρκοι θα είναι πλειοψηφία, με ότι μπορεί να σημαίνει.

Η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, προϋποθέτουν ικανό μέγεθος ανθρώπινου δυναμικού. Ικανός πληθυσμός, οικονομικά ενεργός και παραγωγικός, είναι αναγκαίος και για δυνατή οικονομία η οποία να χρηματοδοτεί την άμυνα και ασφάλεια.

Οι σημερινές τάσεις μείωσης και γήρανσης του πληθυσμού, οδηγούν τον Ελληνισμό σε αφανισμό. Οι αδυναμίες είναι ήδη εμφανείς. Οι ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις στελεχών, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν καλύπτει τις ανάγκες, η οικονομία έχει έλλειψη προσωπικού σε πολλούς τομείς.

Η μακαριότητα της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό είναι καταστροφική και αδικαιολόγητη. Αντιπαραβάλετε την με την Κίνα, η οποία σε αντιστροφή της πολιτικής του ενός παιδιού, ενθαρρύνει πλέον πιεστικά την τεκνοποίηση για να ανατρέψει την γήρανση του πληθυσμού της!

Τα αποτελέσματα των διάφορων προγραμμάτων δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην οικονομική ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά. Π.χ. η οικογένεια που αποκτά δεύτερο παιδί να λαμβάνει άμεση οικονομική ενίσχυση €250 τον μήνα˙ η οικογένεια που αποκτά τρίτο παιδί να λαμβάνει επιπλέον €200, δηλαδή €450 τον μήνα˙ η οικογένεια που αποκτά τέταρτο παιδί να λαμβάνει επιπλέον €250, δηλαδή €700 τον μήνα˙ για κάθε παιδί πέραν των τεσσάρων να λαμβάνει επιπλέον €300 τον μήνα. Η ενίσχυση να παρέχεται σε όλες τις οικογένειες και έως την ενηλικίωση των παιδιών. Επίσης, να καθιερωθεί επίδομα μητρότητας €3000 για κάθε παιδί και να καταβάλλεται στην μητέρα όταν γεννήσει.

Παράλληλα, να ενισχυθούν και όλα τα υφιστάμενα κίνητρα και προγράμματα: Μοριοδοτήσεις, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, φοιτητικά επιδόματα, οικογενειακή στέγη για οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά κλπ.

Οι προσπάθειες επαναπατρισμού να ενταθούν. Τα φορολογικά κίνητρα να ενισχυθούν με 100% αφορολόγητο για τα πρώτα 3 χρόνια. Το κράτος να ενισχύσει περαιτέρω με σημαντικά κονδύλια, ερευνητικά προγράμματα, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας υψηλών απαιτήσεων, που μπορούν να προσελκύσουν Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν αλλά δεν βρίσκουν ικανοποιητική απασχόληση.

Τα ερευνητικά προγράμματα σε όλους τους τομείς (γεωργία–κτηνοτροφία–αλιεία, ενέργεια, περιβάλλον, ιατρική, φαρμακευτική, τεχνολογία κ.ά.), είτε από ιδιώτες είτε από πανεπιστήμια είτε σε συνεργασία ιδιωτών και δημοσίου, δημιουργούν, επίσης, θέσεις εργασίας που επιτρέπουν στους νέους να απασχολούνται στην Ελλάδα και να αποφεύγουν την μετανάστευση. Να πολλαπλασιαστεί το κονδύλι έρευνας για την άμυνα. Η έρευνα για οπλικά συστήματα και για την εξερεύνηση του διαστήματος είναι υπεύθυνη για αμέτρητες ανακαλύψεις και τεχνολογικά άλματα. Ας μην αγοράζουμε τα πάντα έτοιμα παζαρεύοντας για «ελληνική συμμετοχή», που όταν την παίρνουμε αφορά χαμηλής τεχνολογίας τμήματα. Αμέτρητοι Έλληνες απασχολούνται σε έρευνες αιχμής στην ιατρική, αμυντικά συστήματα, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες κ.ά. σε όλες τις δυτικές χώρες. Πολλοί δεν θα έφευγαν ή θα επέστρεφαν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, αν υπήρχαν ευκαιρίες στην πατρίδα. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Θεωρείται ότι η οικονομική ανάπτυξη φέρνει δημογραφική ανάπτυξη. Η γήρανση χωρών αναπτυγμένων όπως η Ιταλία ή χωρών με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, δείχνουν ότι η ανάπτυξη από μόνη της δεν είναι κατ’ ανάγκην η λύση στο δημογραφικό. Άλλωστε, ο πληθυσμός αυξάνεται στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα χρειάζεται στοχευμένες ενέργειες για αύξηση των γεννήσεων, ανακοπή της μετανάστευσης και μεγάλου επαναπατρισμού.

Αν δεν ανατραπούν οι τάσεις άμεσα, ο Ελληνισμός οδηγείται σε βέβαιη στρατηγική ήττα. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλαβε την μισή 50 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή. 50 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο, διεκδικεί ανοιχτά και επίσημα το μισό Αιγαίο. Σε άλλα 50, δεν θα υπάρχουν αρκετοί Έλληνες να υπερασπιστούν το Αιγαίο, πόσο μάλλον την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.