Πώς Απειλούνται οι Big Tech
Η Google υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ των προτεινόμενων βίντεο στην πλατφόρμα της και των ισχυριζόμενων παραβιάσεων του Νόμου κατά της Τρομοκρατίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εκδικάζει δύο υποθέσεις που κατέθεσαν οι οικογένειες θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες Big Tech ευθύνονται για υποκίνηση βίας μέσω των αλγορίθμων που έχουν αναπτύξει και χρησιμοποιούν. Οι Δικαστές θα πρέπει να αποφανθούν για το αν πρέπει οι τεχνολογικοί κολοσσοί να θεωρούνται νομικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες τους στις πλατφόρμες τους και το οποίο προωθείται μέσω των αλγορίθμων τους.
Στην πρώτη υπόθεση Gonzalez v Google οι ενάγοντες ζητούν να κριθεί το YouTube υπεύθυνο για την ανάδειξη τρομοκρατικών βίντεο του Ισλαμικού Κράτους μέσω της αυτοματοποιημένης υπηρεσίας προτεινόμενων βίντεο. Συγκεκριμένα, η Νοέμι Γκονζάλεζ φοιτούσε στο Παρίσι το 2015 όταν σκοτώθηκε σε μία από τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Η οικογένεια της ισχυρίζεται ότι το YouTube πρέπει να κριθεί υπεύθυνο για την ανάδειξη βίντεο στρατολόγησης του Ισλαμικού Κράτους αφού ένας αλγόριθμος συνέστησε τέτοια βίντεο σε χρήστες τα οποία έπαιξαν βασικό ρόλο στην στρατολόγησή τους. Στην δεύτερη υπόθεση Twitter v Taameneh αναζητούνται παρόμοιες ευθύνες κατά του Twitter και του Facebook κατόπιν τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη το 2017.
Προς το παρόν οι τεχνολογικοί κολοσσοί προστατεύονται μέσω του άρθρου 230 του Νόμου περί Ευπρέπειας των Επικοινωνιών το οποίο προβλέπει «Κανένας πάροχος ή χρήστης διαδραστικής υπηρεσίας υπολογιστή δεν θα λογίζεται ως εκδότης ή δηλών καμιάς πληροφορίας προερχόμενης από άλλον πάροχο περιεχομένου πληροφοριών» (μτφρ). Το άρθρο τέθηκε σε εφαρμογή πριν την δημιουργία αλγορίθμων, οι οποίοι έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο που περιεχόμενο προτείνεται και αναζητείται διαδικτυακά.
Μια απόφαση που κρίνει ότι οι Big Tech πρέπει να λάβουν μέτρα για τους αλγορίθμους συστάσεων θα επηρεάσει όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αλλά και θα δώσει βάση για σειρά νέων αγωγών. Έχει υποστηριχθεί ότι το άρθρο αυτό συνδέεται με την προστασία της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
Είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί επί του θέματος. Οι εννέα Δικαστές φαίνονται προς το παρόν σκεπτικοί μπροστά σε πιθανή αναθεώρηση του άρθρου ενώ η Δικαστής Έλενα Κέιγκαν δήλωσε πως ίσως το Κονγκρέσο είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Η Google υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ των προτεινόμενων βίντεο στην πλατφόρμα της και των ισχυριζόμενων παραβιάσεων του Νόμου κατά της Τρομοκρατίας καθώς και ότι οι αλγόριθμοι είναι απλά τρόπος οργάνωσης των δημοσιεύσεων.
Το ζήτημα έχει εδώ και καιρό απασχολήσει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, που φαίνεται να συμφωνούν ότι αλλαγές είναι απαραίτητες. Το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προειδοποιήσει κατά της υπερβολικά ευρείας ερμηνείας του άρθρου, συγκεκριμένα υποστηρίζοντας ότι η δραστική αύξηση διαδικτυακού περιεχομένου διακυβεύει την προστασία των ανηλίκων.
Πάντως οι δύο αυτές υποθέσεις έρχονται να προστεθούν στην γενικότερη τάση να λογοδοτήσουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί για την μονοπωλιακή συμπεριφορά τους προκειμένου να συλλέγουν πληροφορίες, πελάτες και κέρδη. Τον Ιούλιο του 2020 διεξήχθη δημόσια ακρόαση των στελεχών της Amazon, Apple, Facebook και Google ενώπιον του Αμερικανικού Κονγκρέσου κατόπιν έρευνας που διεξήγαγε η επιτροπή αθέμιτου ανταγωνισμού κατά των εταιρειών. Τον Μάρτιο του 2021 διεξήχθη άλλη ακρόαση των στελεχών της Facebook, Twitter και Google ενώπιον του Κονγρέσου για τον ρόλο που παίζουν αυτές οι εταιρείες στην προώθηση της παραπληροφόρησης και του εξτρεμισμού διαδικτυακά μέσω των αλγορίθμων που χρησιμοποιούν. Κατά τη διάρκεια αυτής της ακρόασης ο ιδρυτής του Facebook πρότεινε την υιοθέτηση μέτρων που υποχρεώνουν τις εταιρείες να έχουν συστήματα αντιμετώπισης «παράνομου περιεχομένου» χωρίς την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 230 και άρα διατηρώντας την ασυλία τους.
Πηγές: The Guardian, The Washington Post, NBC News, Financial Times
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()