Τροπολογία εξωδικαστικού: μια χαμένη ευκαιρία
Η κυβέρνηση μπορεί να λύσει το πρόβλημα εύκολα με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, αφήνοντας τους πολιτικούς της αντιπάλους να προβαίνουν σε ανεφάρμοστες εξαγγελίες.

Του Πέτρου Στυλιανίδη
Η τελευταία τροπολογία βελτιώνει σημαντικά την διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού για ρύθμιση χρεών.
Είναι όμως ταυτόχρονα και μια χαμένη ευκαιρία για τη κυβέρνηση και την χώρα να «λύσει» οριστικά το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών.
Ο καθορισμός του επιτοκίου αναδρομικά σε 2-3% από τα τοκογλυφικά επιτόκια υπερημερίας ή εξωτραπεζικά επιτόκια είναι ένα μέτρο το οποίο δεν επηρεάζει ούτε τις αγορές ούτε τις τράπεζες.
Το ίδιο ισχύει και το κούρεμα των διαφόρων εξόδων και του περιορισμού ή της απαγόρευσης του ανατοκισμού στα έξοδα αυτά. Τα έξοδα αυτά έχουν μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας και σίγουρα οι εταιρείες διαχείρισης δανείων δεν πληρώνουν τόκο όταν καθυστερούν την εξόφληση των δικηγορικών γραφείων.
Ταυτόχρονα μπορούσε να θεσπιστεί αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου των πρακτικών όλων των κατόχων δανείων και πιστώσεων κατά τα πρότυπα του Consumer Financial Protection Bureau – CFPB (Γραφείο Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών) των ΗΠΑ. (Δείτε σχετικό άρθρο εδώ και εδώ.)
Τέλος, όλες οι ρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόζονται για όλους τους δανειολήπτες οι οποίοι συνήψαν δάνεια έως το 2015. Να καλυφθεί δηλαδή η περίοδος της οικονομικής κρίσης.
Τα ανωτέρω δεν έχουν κόστος και στην πραγματικότητα είναι προς όφελος πιστωτών και χρεωστών γιατί θα επιτρέψουν την οριστική ρύθμιση και εξόφληση των περισσότερων δανείων.
Πέραν των ανωτέρω προτάσεων, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποστηρίξει και μερικές δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες πρώτης κατοικίας μετά από έλεγχο για να διαπιστώσει την πραγματική ανάγκη.
Η συζήτηση που γίνεται είναι δεν είναι δημιουργική. Συγκεντρώνεται στο ποιος φταίει για τους πλειστηριασμούς και στο αν πρέπει να ευκολύνονται οι κακοπληρωτές.
Η πραγματική διάσταση είναι άλλη. Η οικονομία και οι προοπτικές της και η εξ αυτών εικόνα της χώρας, επηρεάζονται αρνητικά από μια στρατιά νεόπτωχων και από το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, η κοινωνία δυσκολεύεται πραγματικά μετά από δεκαπέντε χρόνια κρίσης. Η άνοδος των επιτοκίων και η εκτόξευση των χρεών με τους ανατοκισμούς και τα εξωτραπεζικά επιτόκια υπερημερίας δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής έκρηξης.
Το επαναλαμβάνουμε. Η κυβέρνηση μπορεί να λύσει το πρόβλημα εύκολα με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, αφήνοντας τους πολιτικούς της αντιπάλους να προβαίνουν σε ανεφάρμοστες εξαγγελίες.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()