Η χρεωκοπία της διπλωματίας των σεισμών
Στα Ελληνο-τουρκικά από πολλούς ερμηνεύεται και η μείωση τόνων στις απειλές ή μείωση παραβιάσεων του δικού μας εναερίου χώρου ως αλλαγή στάσης. Και ακούμε για «ύφεση», «ελπίδα» μείωσης της έντασης και άλλα παρόμοια.

Του Γιώργου Σαββίδη
Έσπευσε να δώσει τα εθνικιστικά του διαπιστευτήρια ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μόλις ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο κοινός υποψήφιος της Τουρκικής αντιπολίτευσης απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.
Προκάλεσε τον Ερντογάν να καταλάβει τα Ελληνικά νησιά και να σταματήσει τις δηλώσεις «θα έρθουμε νύχτα». Και μας θύμισε τους Ετζεβίτ και Ερμπακάν οι οποίοι «τόλμησαν» και εισέβαλαν στην Κύπρο.
Βέβαια δεν χρειαζόταν ο Κιλιτσντάρογλου για να καταλάβουμε ότι η Τουρκία δεν αλλάζει. Το έχουμε αναδείξει με σειρά άρθρων μας. [Ο Σεισμός στην Τουρκία και Για 100 χρόνια η Τουρκία ξαναγράφει την Συνθήκη της Λωζάνης. Η επόμενη έκδοση πρέπει να γραφτεί από την Ελλάδα! και Βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο με την Τουρκία και Τουρκική αντιπολίτευση – ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος και Ψηφίζουμε Ερντογάν.]
Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την ημέρα του σεισμού πριν ένα μήνα και περισσότερο, η Τουρκία συνέχισε τις παραβιάσεις εναερίου χώρου, τις υπερπτήσεις, τις δοκιμές νέων πυραύλων, τις δοκιμές νέων μη επανδρωμένων σκαφών και αεροχημάτων. Δεν παρέλειψαν τις επιθέσεις κατά του Έλληνα υπ. εξωτερικών γιατί πήγε στο Φανάρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας ούτε κατά του Αμερικανού αρχηγού ενόπλων δυνάμεων γιατί επισκέφθηκε τις αμερικανικές δυνάμεις στην Συρία. Ενώ ετοιμάζεται να στείλει το ελικοπτεροφόρο – πλοίο μεταφοράς μη επανδρωμένων αεροσκαφών TCG Anadolu στο παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο ή/και την Κρήτη για να στείλει μήνυμα στην Ελλάδα.
Ο μεγάλος κίνδυνος για Ελλάδα και Κύπρο δεν είναι ο Ερντογάν ούτε ο Κιλιτσντάρογλου. Είναι η ετοιμότητα με την οποία ερμηνεύουμε ad hoc τα γεγονότα και τις εξελίξεις για να εξυπηρετήσουμε ότι μας απασχολεί εκείνη την στιγμή. Στα Ελληνο-τουρκικά από πολλούς ερμηνεύεται και η μείωση τόνων στις απειλές ή μείωση παραβιάσεων του δικού μας εναερίου χώρου ως αλλαγή στάσης. Και ακούμε για «ύφεση», «ελπίδα» μείωσης της έντασης και άλλα παρόμοια.
Οι διαπιστώσεις αυτές από κάποιους αναλυτές, δημοσιογράφους και ειδικούς χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν μείωση των αμυντικών δαπανών, γενική χαλάρωση και προτάσεις περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.
Υπενθυμίζουμε ότι η επικράτηση των λογικών αυτών οδήγησε σε απαξίωση τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στην κρίση του 2020 στον Έβρο και το Αιγαίο.
Στην χώρα μας δυστυχώς δεν ξεχωρίζουμε τα εθνικά και την άμυνα από τα υπόλοιπα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα. Οι δηλώσεις περί «εθνικής ομοφωνίας» είναι ακριβώς αυτό, δηλώσεις.
Από το 2017 έχει γίνει μια καλή προσπάθεια, διπλωματική και εξοπλιστική. Η Ελλάδα αξιοποίησε τις συγκυρίες και εφάρμοσε νέα και αποτελεσματική στρατηγική τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας. Πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και με ενισχυόμενη ένταση.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()