Κύπρος: φρούδες ελπίδες και στο τέλος αδιέξοδο

Το 2% είναι ανεπαρκέστατο για την άμυνα. Την στιγμή που η Ελλάδα δαπανά 3,5-4,0% του ΑΕΠ και το Ισραήλ 5,0-6,0%. Η Κύπρος δεν είναι Βέλγιο ούτε Δανία.

Κύπρος: φρούδες ελπίδες και στο τέλος αδιέξοδο

Του Γιώργου Σαββίδη

Προχθές Πέμπτη 9 Μαρτίου, ο νέος Υπ. Εξωτερικών της Κύπρου Κ. Κόμπος συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογο του Ν. Δένδια. Μετά την συνάντηση ο Κ. Κόμπος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε διχοτομικές λύσεις ή λύσεις τύπου δύο κρατών στην Κύπρο ή άλλες παρεμφερείς και ευφάνταστες προσεγγίσεις της ίδιας λογικής. Στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και στηριζόμενο στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Ευελπιστούμε ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών».

Χθες Τετάρτη 10 Μαρτίου, ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε την 33η Μοίρα Καταδρομών στο Σταυροβούνι. Κατά την επίσκεψη, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αποτρεπτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε μια χώρα υπό κατοχή. Όσο υπάρχει κατοχή στην πατρίδα μας οφείλουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ισχύ… Στο πρόγραμμα μας καταγράφεται ότι 2% του ΑΕΠ της χώρας θα αξιοποιείται για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντα μέσα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας...Αν θυμόμαστε όλοι, όταν ξεκίνησε το ενιαίο αμυντικό δόγμα, οφείλω να πω στη βάση και της ενημέρωσης που έχω, τόσο από τον Υπουργό Άμυνας όσο και από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς ότι έκτοτε έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα. Σε επιχειρησιακό επίπεδο είμαστε σαφώς σε καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν όταν πρωτοανακοινώθηκε και για όσο καιρό εφαρμόστηκε το ενιαίο αμυντικό δόγμα…Εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω είναι την ξεκάθαρη πολιτική βούληση από δικής μας πλευράς να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία που υπάρχει με την Ελληνική Κυβέρνηση και όχι μόνο…».

Την ίδια μέρα Τετάρτη 10 Μαρτίου, λίγο αργότερα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ε. Τατάρ συναντήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ Κ. Στιούαρτ. Μετά την συνάντηση, ο Ε. Τατάρ ξεκαθάρισε: «Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει την έναρξη της επίσημης διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητά μας». Τόνισε επίσης ότι είναι αντίθετος με την εμπλοκή της ΕΕ στις τυχόν διαπραγματεύσεις καθότι, κατά την άποψη του, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέρος του Κυπριακού προβλήματος. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει η Ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οι δηλώσεις των Χριστοδουλίδη, Κόμπου και Τατάρ συνοψίζουν την ουσία του Κυπριακού και το αδιέξοδο για την Ελληνική πλευρά.

Οι Τούρκοι προχωρούν μεθοδικά στην πλήρη ενσωμάτωση των Βαρωσίων και την προσάρτηση των κατεχόμενων, στηριζόμενοι στην στρατιωτική δύναμη.

Οι Έλληνες επιμένουν στην διπλωματία, παραμελώντας την στρατιωτική δύναμη.

Είναι βέβαιο ότι οι Τούρκοι θα πετύχουν τον στόχο τους. Και μετά θα προχωρήσουν στον επόμενο.

Η διπλωματία, με την ενίσχυση βαριών οικονομικών κυρώσεων, δεν προστάτεψε την Ουκρανία. Ούτε το 2014 ούτε το 2022. Η Ουκρανία καταστρέφεται κάθε μέρα κάθε ώρα. Η εκ των υστέρων στρατιωτική βοήθεια και ενίσχυση δεν την έσωσε ούτε την σώζει.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι έμπειρος διπλωμάτης και καθόλου αφελής. Γνωρίζει ότι οι διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία και οι όποιες κυρώσεις, είναι απίθανο να φτάσουν τις αντίστοιχες προς την Ρωσία το 2014 πόσο μάλλον αυτές του 2022.

Γνωρίζει επίσης ότι το 2% είναι ανεπαρκέστατο για την άμυνα. Την στιγμή που η Ελλάδα δαπανά 3,5-4,0% του ΑΕΠ και το Ισραήλ 5,0-6,0%. Η Κύπρος δεν είναι Βέλγιο ούτε Δανία.

Κατανοεί την αξία του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου. Ας ελπίσουμε ότι κατανοεί και το ότι δεν μπορεί να περιμένει ότι κάποιος άλλος θα πληρώνει τον λογαριασμό.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.