Η εργασία στο σεξ στην Ταϊλάνδη

Η εργασία στο σεξ έχει κάνει την Ταϊλάνδη παγκόσμιο τουριστικό προορισμό σε σημείο που αυτή η βιομηχανία επιφέρει περίπου $6,4 δις τον χρόνο στην χώρα, άλλως 1,5% του ΑΕΠ.

Η εργασία στο σεξ στην Ταϊλάνδη

Της Ηλιάνας Θέμελη

Η εργασία στο σεξ έχει κάνει την Ταϊλάνδη παγκόσμιο τουριστικό προορισμό σε σημείο που αυτή η βιομηχανία επιφέρει περίπου $6,4 δις τον χρόνο στην χώρα, άλλως 1,5% του ΑΕΠ. Παρόλ’ αυτά, η πορνεία είναι ακόμα παράνομη στην Ταϊλάνδη, αν και προοδευτικοί έχουν υποβάλει νομοσχέδιο στη Βουλή για τη νομιμοποίησή της.

Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα μέρη στη χώρα όπου η δραστηριότητα θα είναι νόμιμη (π.χ. μακριά από σχολεία), ειδική αδειοδότηση και εγγραφή των εργαζομένων, απαγόρευση απασχόλησης ανηλίκων και χρήσης ναρκωτικών ουσιών κ.α. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο σεξ είναι γυναίκες, οι νομοθέτες που αποφασίζουν το μέλλον τους είναι άντρες, καθώς εδώ και δέκα χρόνια η εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο έχει μείνει σταθερή στο 16%.

Η βιομηχανία αναπτύχθηκε μετά από κύματα Κινέζων μεταναστών, στρατιωτών από την Ιαπωνία και επισκεπτών από την Αμερική προς την Ταϊλάνδη, κάτι που ώθησε τα διάφορα κινήματα συντηρητικών να ποινικοποιήσουν την πορνεία. Στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση συχνά δίνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πορνεία στη χώρα. Ειδικά η αστυνομία φέρεται είτε να χρηματίζεται είτε να αγνοεί το πρόβλημα.

Τρία είναι τα νομικά καθεστώτα της εργασίας στο σεξ: (α) η νομιμοποίηση που δίνει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, (β) η αποποινικοποίηση, που απλώς καταργεί τις κυρώσεις για την απασχόληση σε αυτήν την βιομηχανία και (γ) η ποινικοποίηση, που συνήθως περιλαμβάνει την ποινικοποίηση όλων των εμπλεκομένων μερών. Οι πολέμιοι της νομιμοποίησης επικαλούνται ως κινδύνους την διακίνηση των γυναικών και ανηλίκων που συχνά σχετίζεται με την ίδια την πορνεία. Κάποιοι εργαζόμενοι στην βιομηχανία επίσης αντιτίθενται στην νομιμοποίηση με το επιχείρημα ότι κάποιοι ιδιώτες θα μπορέσουν να αναλάβουν τις επιπρόσθετες υποχρεώσεις απόκτησης νόμιμης άδειας λειτουργίας κ.ά. ενώ οι αυτόνομοι εργάτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και γι’ αυτό η αποποινικοποίηση, που απλώς θα φέρει το επάγγελμα επί ίσοις όροις με τα άλλα επαγγέλματα, είναι προτιμητέα. Από την άλλη, η ποινικοποίηση της πορνείας δεν φαίνεται να έχει μειώσει την ζήτηση και συγκρίνεται από κάποιους αναλυτές με τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά των ναρκωτικών. Τα επιχειρήματα υπέρ της νομιμοποίησης είναι ότι η ποινικοποίηση έχει στερήσει βασικά ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα από τους εργαζομένους στη βιομηχανία του σεξ και προστασία κατά της βίας. Ειδικά εν μέσω της πανδημίας, το 91% των εργατών έχασαν τη δουλειά τους χωρίς να λάβουν βοήθεια από την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί από τη νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί τον Μάιο.

Για περισσότερες πληροφορίες: Foreign Policy

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.