Ο μπουρζουά που έγινε κομμουνιστής επαναστάτης

Απ’ ότι γνωρίζουμε, οι «Μπράβοι της Νύχτας» δεν σε διαλέγουν ανάμεσα στους θαμώνες εστιατορίου για να σε δείρουν, εκτός κι’ αν έχεις παρτίδες μαζί τους.

Ο μπουρζουά που έγινε κομμουνιστής επαναστάτης

Athenian Herald

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου το βράδυ, κάποιοι κτύπησαν τον αρχηγό του Μέρα25 Γ. Βαρουφάκη έξω από ένα εστιατόριο στα Εξάρχεια.

Ο Γ. Βαρουφάκης μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με κάταγμα στην μύτη και αποχώρησε μερικές ώρες αργότερα.

Το συμβάν είναι απαράδεκτο και οι ένοχοι πρέπει να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη. Είναι ανεπίτρεπτο ένας αρχηγός κόμματος να δέχεται επίθεση για τις απόψεις του και την πολιτική του δράση.

Εκτός από την αστυνομική έρευνα και την δικαστική διερεύνηση, το γεγονός θα είχε λήξει μετά τις καταδίκες από τους πολιτικούς και τα κόμματα.

Παρά ταύτα, βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα ακόμα. Γιατί, βγαίνοντας από τον Ευαγγελισμό τα χαράματα του Σαββάτου, ο Γ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τους πολίτες με tweet ότι οι δράστες: «Δεν ήταν αναρχικοί, αριστεριστές, κομμουνιστές ή νέοι μέλη κανενός κινήματος. Μπράβοι της Νύχτας ήταν (και φαινόντουσαν) οι οποίοι επικαλέστηκαν άτσαλα το ψέμα ότι ψήφισα Μνημόνιο.»

Πολλοί, ανάμεσα τους και μεις, προβληματιστήκαμε από το tweet. Μας φάνηκε παράξενο, ένας που πριν λίγες ώρες είχε ξυλοδαρθεί και πήγε στο νοσοκομείο, το πρώτο πράγμα που τον απασχόλησε ήταν η αθώωση των «αναρχικών, αριστεριστών, κομμουνιστών». Πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη ή έστω η αστυνομία για την ταυτότητα των δραστών.

Σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιος σκέφτεται το ρητό «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου». Εδώ μάλλον δεν είναι άβυσσος. Είναι η επιφάνεια ενός υπολογισμού. Ο Γ. Βαρουφάκης έγινε υπουργός του Σύριζα το 2015 όχι γιατί είχε κάποια ιδεολογική σχέση με τον Σύριζα. Στην πραγματικότητα, ο Γ. Βαρουφάκης και η σύζυγος του είναι η επιτομή της Ελληνικής μπουρζουαζίας. Ήθελε όμως να γίνει υπουργός και ήταν μοναδική ευκαιρία. Σε λίγους μήνες καθαιρέθηκε από υπουργός Οικονομικών αφού κατάφερε να καταστρέψει ότι πέτυχε η χώρα σε πέντε χρόνια αιματηρής λιτότητας και προσπαθειών, ενώ κατάφερε επίσης να φέρει την χώρα ένα χιλιοστό πριν την εκπαραθύρωση από την ζώνη του ευρώ. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί στην παγκόσμια ιστορία τέτοια αποτυχία υπουργού Οικονομικών σε τόσο μικρό διάστημα.

Ο Γ. Βαρουφάκης όμως είχε γευτεί την εξουσία και δεν ήθελε να την αποχωριστεί. Ως πολύ ευφυής ήξερε ότι τα πεπραγμένα της  ολιγόμηνης θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών είχαν κλείσει τις πόρτες όλων των κομμάτων και σίγουρα των «αστικών», αλλά και των «αριστερών». Διάλεξε τον μοναδικό δρόμο που είχε ανοιχτό: του «επαναστάτη» ή «επαναστάτη κομμουνιστή» και ίδρυσε δικό του κόμμα, μπαίνοντας στην Βουλή το 2019. Είναι συνηθισμένο οι γόνοι πλουσίων να κατηγορούν την ιδεολογία των πατέρων τους αλλά να κρατούν τον πλούτο.

Στις επικείμενες εκλογές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κόμμα του να μην μπει στην Βουλή. Τα ποσοστά του είναι περίπου στο όριο του 3%. Μπορεί να μπει ή να μην μπει για λίγες ψήφους. Για τον λόγο αυτόν, προσπαθεί να προσελκύσει ψήφους απ’ όπου μπορεί. Και μπορεί μόνο από διάφορες ανένταχτες ομάδες. Τα απέριττα μπουρζουαζικά πιστοποιητικά του και ο εξοβελισμός από το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα, δεν του επιτρέπουν να ψαρέψει αριστερούς.  Δεν έχει σημασία λοιπόν αν η αστυνομία έχει συλλάβει ήδη κάποιους «γνωστούς της» από την περιοχή. Ο δαρθείς έσπευσε να τους αθωώσει. Κάθε ψήφος μετρά.

Βέβαια όλα αυτά είναι εικασίες. Γιατί ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι τον ξυλοφόρτωσαν «Μπράβοι της Νύχτας». Απ’ ότι γνωρίζουμε, οι «Μπράβοι της Νύχτας» δεν σε διαλέγουν ανάμεσα στους θαμώνες εστιατορίου για να σε δείρουν, εκτός κι’ αν έχεις παρτίδες μαζί τους. Μήπως πρέπει να δώσει εξηγήσεις;