Τα Τέμπη δεν είναι Μάτι

Στο Μάτι οι πολιτικές ευθύνες είναι ξεκάθαρες και άμεσες. Οι υπουργοί, η περιφερειάρχης και οι αρχηγοί της πολιτικής προστασίας συνεδρίαζαν και συντόνιζαν την επιχείρηση.

Τα Τέμπη δεν είναι Μάτι

Του Γιώργου Σαββίδη

Ο Σύριζα προσπαθεί να αναβαπτιστεί εξισώνοντας την τραγική καταστροφή στο Μάτι με την τραγική καταστροφή στα Τέμπη.

Εκτός από τον άδικο και μαρτυρικό θάνατο αθώων, οι δύο καταστροφές δεν έχουν κοινά.

Στο Μάτι, είχαμε μια πυρκαγιά σε δασική περιοχή. Η καταστροφή επήλθε από παράλυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Στα Τέμπη, είχαμε σωρεία λαθών και παραλείψεων μελών του προσωπικού του ΟΣΕ, που οδήγησε στην φρικτή σύγκρουση των συρμών. Η πολιτική προστασία λειτούργησε άψογα.

Στο Μάτι, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν σύσκεψη και φώναξαν και τα ΜΜΕ για να τους προβάλουν και να δώσουν την εντύπωση ότι είχαν τον έλεγχο και εφάρμοζαν κάποιο σχέδιο, όταν ήδη ήταν γνωστό ότι υπήρχαν νεκροί και η κατάσταση είχε βγει εκτός ελέγχου. Στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί επισκέφθηκαν το σημείο του ατυχήματος και ενημερώθηκαν.

Για το Μάτι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός δήλωναν ότι όλα πήγαιναν καλά ενώ το Μάτι είχε εξαφανιστεί. Πέρασαν μέρες για να αναλάβουν την ευθύνη. Για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός και ο υπουργός αναγνώρισαν την ευθύνη τους την πρώτη στιγμή. Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη και ο υπουργός παραιτήθηκε.

Στο Μάτι χάθηκαν εκτός από ζωές και ολόκληρες περιουσίες. Η βοήθεια και ενίσχυση από το κράτος ήταν περιορισμένη και ανεπαρκής. Ο πρωθυπουργός είπε σε πολίτη που ζήτησε δύο χιλιάδες ευρώ βοήθεια, ότι και να τάπαιρνε θα τα ξόδευε. Στα Τέμπη το κράτος πρόσφερε απλόχερα την βοήθεια του καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών των επιζώντων.

Τα Τέμπη δεν είναι Μάτι.

Στο Μάτι ο κόσμος κάηκε γιατί οι αρμόδιοι, υπουργοί, πυροσβεστική, αστυνομία, περιφέρεια κ.ά. δεν έκαναν την δουλειά τους. Επί ώρες μαινόταν η φωτιά και έκαιγε ανθρώπους, σπίτια, περιουσίες και δάση και αυτοί δεν μπόρεσαν ούτε να εκκενώσουν την περιοχή, ούτε να προστατεύσουν αυτούς που έφευγαν, ούτε να κατευθύνουν τις απαραίτητες δυνάμεις για έλεγχο της φωτιάς και της κατάστασης.

Στα Τέμπη ο κόσμος σκοτώθηκε γιατί ένας ανίκανος υπάλληλος έκανε σωρεία λαθών, ενώ ένας ή δυο άλλοι έκαναν κοπάνα και τον άφησαν μόνο του γνωρίζοντας ότι δεν είχε την εμπειρία και την ικανότητα να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της θέσης.

Στο Μάτι οι πολιτικές ευθύνες είναι ξεκάθαρες και άμεσες. Οι υπουργοί, η περιφερειάρχης και οι αρχηγοί της πολιτικής προστασίας συνεδρίαζαν και συντόνιζαν την επιχείρηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη και ενημερώθηκε. Υπουργοί και αρχηγοί φέρονται να παραπλάνησαν ακόμα και τον πρωθυπουργό. Ακόμα μια ευθύνη για τους συμμετέχοντες υπουργούς. Οι νεκροί και τα καμένα ήταν και αποτέλεσμα ή κυρίως αποτέλεσμα του συντονισμού που έκαναν.

Στα Τέμπη οι πολιτικές ευθύνες είναι έμμεσες. Αφορούν την αδυναμία της κυβέρνησης να διορθώσει την κρατική λειτουργία. Να επιβάλει αξιοκρατία, αξιολογήσεις, να επισπεύσει τις διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών. Και ακόμα να καταργήσει τα προνόμια των εργατοπατέρων, να απολύσει άμεσα τους τεμπέληδες και ανίκανους και να ασκήσει ποινικές διώξεις για πράξεις και παραλείψεις που ζημιώνουν το δημόσιο.

Στο Μάτι η πολιτική ευθύνη είναι συγκεκριμμένη και αφορά το συγκεκριμμένο συμβάν.

Στα Τέμπη η πολιτική ευθύνη είναι διαχρονική και αφορά όλες τις κυβερνήσεις και όλους τους πολιτικούς από την μεταπολίτευση έως σήμερα, έστω και με διαφορετική βαρύτητα.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.