Το Patek Philippe που ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας

Το 2022, ένα εκ των άλλων δύο όμοιων ρολογιών πωλήθηκε πάνω από $2 εκ. Εικάζεται ότι κι αυτό θα πωληθεί σε ανάλογη τιμή.

Το Patek Philippe που ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας
Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας και το σπάνιο ρολόι του.

Του Κώστα Δημητρόπουλου

Τα ρολόγια αποτελούν έργα τέχνης στα χέρια ικανών τεχνητών, ικανών σαν τους  Antoine Norbert de Patek και Adrien Philippe. Οι Patek και Philippe κατασκεύασαν την δεκαετία του 1930 το μοντέλο Reference 96 Quantieme Lune.

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια μόνο επτά ρολόγια αυτού του μοντέλου ήταν γνωστά. Τα δύο εξ’ αυτών είχαν συγκεκριμένο ασημένιο καντράν, ροζ-χρυσό δαχτυλίδι κεφαλαίου και δείκτες ώρας από σμάλτο. Το τρίτο, ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας, τον Aisin-Giro Puyi.

Ο Aisin-Giro έγινε αυτοκράτορας σε ηλικία 3 ετών το 1908. Το 1912 εκδιώκεται από τον θρόνο. Πάραυτα, του επιτρέπεται να συνεχίσει να ζει στο παλάτι του Πεκίνου.

Το 1917 επανατοποθετείται στον θρόνο από φίλιες στρατιωτικές δυνάμεις, όμως το 1924 εκδιώκεται από την Απαγορευμένη Πόλη και χάνει τον τίτλο του. Το 1931 η Ιαπωνία εισβάλλει στην Μαντζουρία και το 1932 τον ορίζουν ως ανώτατο αξιωματικό-μαριονέτα. Το 1934 τον ανακηρύσσουν αυτοκράτορα της Μαντζουρίας, τίτλο τον οποίο διατηρεί μέχρι και το 1945 οπότε και λήγει ο δεύτερος πόλεμος Κίνας-Ιαπωνίας.

Καταφέρνει να αποδράσει από την Μαντζουρία, όμως αιχμαλωτίζεται από τους Σοβιετικούς. Παραμένει 5 χρόνια φυλακισμένος. Κατά την αιχμαλωσία του γνωρίζει τον Georgy Permyakov, έναν Ρώσο μεταφραστή με τον οποίο θα αναπτύξουν φιλία.

Το 1950 αποφυλακίζεται και επιστρέφει στην Κίνα. Επιστρέφει, έχοντας δώσει όλα του τα υπάρχοντα στον Georgy. Ο Georgy θα τα φυλάξει όλη του την ζωή και θα τα αφήσει στην οικογένειά του.

Πριν λίγα χρόνια, η οικογένειά του θα τα πουλήσει σε έναν ανώνυμο συλλέκτη. Αυτός, θα έρθει σε επικοινωνία με την Bacs & Ruso ώστε να τα δημοπρατήσουν.

Το 2022, ένα εκ των άλλων δύο όμοιων ρολογιών πωλήθηκε πάνω από $2 εκ. Εικάζεται ότι κι αυτό θα πωληθεί σε ανάλογη τιμή.

Με πληροφορίες από: Philipps,  Robbreport

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.