Το Ένταλμα Σύλληψης κατά του Πούτιν
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή είναι συμβολικής φύσης αφού «αμαυρώνει» την διεθνή εικόνα της Ρωσίας, η οποία πολλάκις έχει αρνηθεί κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου.

Της Ηλιάνας Θέμελη
Την Παρασκευή 17 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και συγκεκριμένα της αναγκαστικής απέλασης ανηλίκων από την Ουκρανία στη Ρωσία. Παρόμοιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και η Ρωσίδα επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπελόβα.
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο δήλωσε πως υπάρχουν αποδείξεις ότι οι δύο κατηγορούμενοι έχουν συμβάλει στη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία και την τοποθέτηση τους σε οικογένειες στην Ρωσία. Η Ουκρανική Κυβέρνηση υπολογίζει ότι ο αριθμός των παιδιών ανέρχεται σε 16.221 και ότι τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν επανενωθεί με την οικογένεια τους. Το Κρεμλίνο έχει υποστηρίξει ότι οι ενέργειες αυτές έχουν ανθρωπιστικό υπόβαθρο.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά και δικάζει φυσικά πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα υψίστου ενδιαφέροντος για τη διεθνή κοινότητα, ήτοι γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το έγκλημα της επίθεσης. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η κατηγορία αφορά στα εγκλήματα πολέμου, δηλαδή στην παράβαση των Συνθηκών της Γενεύης στο πλαίσιο ενόπλων συγκρούσεων όπως για παράδειγμα η αναγκαστική απέλαση αλλά και τα βασανιστήρια, οι επιθέσεις κατά νοσοκομείων, η χρήση βιολογικών όπλων κ.α. Δεν αντικαθιστά τη δικαιοδοσία των εθνικών δικαστηρίων, παρά επεμβαίνει όταν αυτά αρνούνται ή δεν μπορούν να ασκήσουν ποινική δίωξη αποτελεσματικά. Το Δικαστήριο δεν έχει δικό του αστυνομικό σώμα ούτε κάποιο όργανο επιβολής των αποφάσεων του και άρα στηρίζεται στη συνεργασία των κρατών-μελών.
Είναι δύσκολο να εκτελεστούν τα εντάλματα αφού το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία μόνο στα κράτη-μέλη και η Ρωσία δεν είναι κράτος-μέλος. Οι πιθανότητες να παραδώσει το Κρεμλίνο τον Πούτιν στο Διεθνές Δικαστήριο είναι εξαιρετικά μικρές. Παρ’ολαυτά, το ένταλμα μπορεί να αποτρέψει τον Ρώσο Πρόεδρο από το να κάνει διεθνή ταξίδια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη του είχε περιοριστεί το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία λόγω των διεθνών κυρώσεων κατά του κατόπιν της εισβολής στην Ουκρανία. Ούτε μπορεί να δικαστεί ερήμην, καθώς δεν υπάρχει τέτοια δικονομική πρόβλεψη.
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή είναι συμβολικής φύσης αφού «αμαυρώνει» την διεθνή εικόνα της Ρωσίας, η οποία πολλάκις έχει αρνηθεί κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου. Και σηματοδοτεί την στάση της διεθνούς κοινότητας ότι η εισβολή στην Ουκρανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Ιδρύθηκε το 1998 με το Καταστατικό της Ρώμης
Έχει 123 κράτη-μέλη
Η Ελλάδα υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης το 1998 και το κύρωσε με νομοθετική πράξη το 2002
Έδρα: Χάγη, Ολλανδία
Έχει δικάσει 31 υποθέσεις και έχει εκδώσει 38 εντάλματα σύλληψης μέχρι σήμερα
Έχει εκδώσει 10 καταδικαστικές αποφάσεις και 4 αθωωτικές αποφάσεις μέχρι σήμερα
Ερευνά και δικάζει φυσικά πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα υψίστου ενδιαφέροντος για τη διεθνή κοινότητα:
- Το έγκλημα της γενοκτονίας
- Εγκλήματα πολέμου
- Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
- Το έγκλημα της επίθεσης
Δεν αντικαθιστά τη δικαιοδοσία των εθνικών δικαστηρίων, παρά επεμβαίνει όταν αυτά αρνούνται ή δεν μπορούν να ασκήσουν ποινική δίωξη αποτελεσματικά. Το Δικαστήριο δεν έχει δικό του αστυνομικό σώμα ούτε κάποιο όργανο επιβολής των αποφάσεων του και άρα στηρίζεται στη συνεργασία των κρατών-μελών
Την Παρασκευή 17 Μαρτίου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και κατά της Ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών, με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και συγκεκριμένα της αναγκαστικής απέλασης ανηλίκων από την Ουκρανία στη Ρωσία
Άλλες υποθέσεις αφορούν σε εγλήματα κυρίως που έχουν διαπραχθεί στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και σε χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης
Παράδειγμα άλλης υπόθεσης
2011 - Ένταλμα σύλληψης κατά του Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, αυτο-ανακηρυχθείς Πρόεδρος της Λιβυής
Είναι ο γιός του Μουαμάρ Καντάφι κατά του οποίου επίσης είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης
Κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (δολοφονία και διώξεις) που διαπράχθηκαν στη Λιβύη
Δεν έχει παραδωθεί ακόμα στο Δικαστήριο για κράτηση
Περισσότερες πληροφορίες για την ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εδώ.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()