Credit Suisse - ένα προδιαγεγραμμένο τέλος

Το ασύμμετρο ρίσκο όμως την οδήγησε σε πολλά σκάνδαλα και μεγάλη έκθεση σε πολλές επενδυτικές αποτυχίες.

Credit Suisse - ένα προδιαγεγραμμένο τέλος
Πηγή: Euro2day

Του Κώστα Δημητρόπουλου

Καταρχάς πρέπει να βάλουμε την Credit Suisse σε ένα πλαίσιο, αυτό των καλύτερων και μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών της τελευταίας 30ετίας.

Ανήκε στις καλύτερες λόγω των προϊόντων που έφτιαχνε και του ρίσκου που έπαιρνε (ας θυμηθούμε το Rhino Bond το οποίο αναφέραμε σε ένα από τα πρώτα άρθρα μας). Ανήκε στις μεγαλύτερες διότι ήταν -πραγματικά- παγκόσμιου βεληνεκούς.

Το ασύμμετρο ρίσκο όμως την οδήγησε σε πολλά σκάνδαλα και μεγάλη έκθεση σε πολλές επενδυτικές αποτυχίες. Τα παραθέτουμε παρακάτω, βάσει της ημερομηνίας που «έσκασαν» και με αναφορά στην περίοδο στην οποία αναφέρονται, με χρονολογική σειρά:

2020 – Οχτώ υποθέσεις

Tuna Bonds (2012-2016): Έκανε arrange δάνεια και ομόλογα αξίας $2δις για κρατικές εταιρείες της Μοζαμβίκης (συμπεριλαμβανομένου ενός νέου σχεδίου αλιείας τόνου). Μερικά από τα ομόλογα έγιναν μίζες ενώ τα υπόλοιπα χρεωκόπησαν. Της επιβλήθηκε πρόστιμο >$400εκ από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ πληρώνει μεγάλες αστικές αποζημιώσεις.

NMC Health (2017-2020): Ο φορέας υγειονομικής περίθαλψης της Μέσης Ανατολής και μέλος του FTSE-100 κατέρρευσε μετά από μια λογιστική απάτη με κρυφά χρέη αξίας $4δις. Η Credit Suisse είχε δανείσει χρήματα σε βασικούς μετόχους (οικογένεια Μπιν Μπούτι) και ήταν ανάδοχος στην πώληση μετοχών τους στα μέσα της κατάρρευσης για να αποπληρώσει το δάνειο. Η NMC είχε δανειστεί μεταξύ άλλων και από την Greensill Capital.

Spygate(2019): Ο CEO και ο COO της CSαναγκάστηκαν να παραιτηθούν, αφού είχαν προσλάβει ιδιωτικούς ερευνητές για να ακολουθήσουν τον πρώην επικεφαλής του διεθνούς τμήματος wealth management που έφυγε για να ενταχθεί στην αντίπαλη UBS αφού πρώτα ήρθε σε διαμάχη με τον CEO (στη δουλειά και ως διπλανοί γείτονες στο σπίτι, μαλλώνοντας για οικοδομικές εργασίες, δενδροφύτευση και διαμάχες μεταξύ συζύγων).

Luckin Coffee (2019): Κινεζική αλυσίδα καφενείων κατέρρευσε αφού αποκάλυψε κατασκευασμένα έσοδα $310εκ στους λογαριασμούς της για το 2019. Η CS ήταν ο κύριος ανάδοχος του IPO της εταιρείας και της επακόλουθης δευτερεύουσας προσφοράς, και ο ιδρυτής ήταν σημαντικός πελάτης του wealth management. Η CS έχασε δεκάδες εκατομμύρια με προσωπικό δάνειο και έχασε μια υψηλού προφίλ IPO στο Χονγκ Κονγκ στον απόηχο του σκανδάλου.

Wirecard (2019): Η CS συμβούλεψε τη Softbank να δημιουργήσει ένα σωσίβιο $1δις μετατρέψιμων ομολόγων στη γερμανική εταιρεία πληρωμών, τα οποία μεταπωλήθηκαν σε τρίτους επενδυτές. Μετά την κατάρρευση της Wirecard λόγω λογιστικής απάτης και $2δις από ελλείποντα κεφάλαια, τα μετατρέψιμα ομόλογα έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους.

York Capital (2010-2020): Η CSκατέγραψε απομείωση αξίας $450εκ στην αξία του μεριδίου της στην York Capital, αφού το hedge fundαποφάσισε να κλείσει τα κύρια κεφάλαιά του μετά από κακές αποδόσεις.

Bulgarian drug ring (2008-2020): Ελβετοί εισαγγελείς κατήγγειλαν την CS για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος από βουλγαρικό δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος.

RMBS (2004-2006): Η CS προχώρησε σε προβλέψεις $850εκ δικαστικών εξόδων σχετικά με αστικές αγωγές για τα RMBS (Real-estate Mortgage-Backed Securities) των ΗΠΑ, μετά από δικαστική απόφαση εναντίον της. Αυτό ακολούθησε πρόστιμο $5,3δις το 2017.

2021 – Δύο υποθέσεις

Greensill (2017-2021): Τα αμοιβαία κεφάλαια της CS Asset Management έχασαν $2-3δις από τα χρήματα των επενδυτών σε δάνεια χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας που χορηγήθηκαν μέσω της χρεωκοπημένης πλέον Greensill Capital, με συγκεντρωμένες εκθέσεις στον όμιλο Gupta Family και άλλους δανειολήπτες αμφιβόλου φερεγγυότητας. Η Softbank ήταν επενδυτής στην Greensill και σε αρκετούς από τους δανειολήπτες της, καθώς και (νωρίτερα) στα funds CS SCF.

Archegos (2021-2021): Η CS έχασε $5δις από την κατάρρευση αυτού του υπερχρεωμένου family office, καθώς ορισμένες από τις επενδύσεις της έχασαν την αξία τους και άλλοι κορυφαίοι χρηματιστές απέρριψαν βιαστικά τις εξασφαλίσεις, προκαλώντας κατάρρευση των τιμών των μετοχών των επενδυμένων εταιρειών και της αξίας των εξασφαλίσεων της CS.

2022 – Τρεις υποθέσεις

Georgian Oligarch (2005-2015): Ο ασυνήθιστα πλούσιος πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας εξαπατήθηκε από έναν τραπεζίτη της CS που έκλεψε τα χρήματά του, καταδικάστηκε ποινικά και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. H CS έχασε μια δικαστική υπόθεση στις Βερμούδες, κλείνοντας την υπόθεση με καταδίκη 600εκ ελβετικών φράγκων. Υπάρχει τώρα μια δεύτερη υπόθεση στη Σιγκαπούρη που σχετίζεται με επιπλέον $800εκ σε αποζημιώσεις.

Antonio Horta-Osorio (2005-2015): Ο υψηλού προφίλ τραπεζίτης εντάχθηκε στην CS ως Πρόεδρος και δεσμευόμενος για την αποκατάσταση της διαχείρισης κινδύνου και της ευθύνης, ξεκίνησε μια αναθεώρηση στρατηγικής που δεν άλλαξε πολλά, χρησιμοποίησε υπερβολικά το ιδιωτικό τζετ της εταιρείας και παραβίασε επανειλημμένα τους κανόνες του Covid για προσωπικά ταξίδια (συμπεριλαμβανομένων των τελικών του Wimbledon και του Euro), αναγκάζοντάς τον σε παραίτηση μετά από μόλις 9 μήνες.

Suisse Secrets (δεκαετίες): Λεπτομέρειες που διέρρευσαν από χιλιάδες λογαριασμούς αποκάλυψαν μια εκτενή λίστα πελατών, συμπεριλαμβανομένων διεφθαρμένων αξιωματούχων, εγκληματιών, εμπόρων όπλων και παραβατών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από: FCA (Tuna Bonds), FT (NMC Health), FINMA (Spygate), Bloomberg (Luckin Coffee), FT (Wirecard), CS (York Capital), NYT (Bulgarian drug ring), CS (RMBS), FINMA (Greensill), CS (Archegos), Reuters (Georgian Oligarch), BBC (Antonio Horta-Osorio)

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.