Αξιοποίηση Στρατηγικού Διαλόγου με ΗΠΑ – Μέρος Γ
Η ενημέρωση όπως και η διπλωματία και η άμυνα δεν σταματούν ποτέ. Δεν είναι μαραθώνιος, γιατί ο μαραθώνιος έχει τέρμα. Ενημέρωση-διπλωματία-άμυνα δεν έχουν τέρμα, ούτε ξαποσταίνουν.

Του Γιώργου Σαββίδη
Αυτό είναι το τρίτο και τελευταίο άρθρο για την αξιοποίηση του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ. (Δείτε τα προηγούμενα εδώ και εδώ.) Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε τρόπους εμβάθυνσης της σχέσης και επιτάχυνσης της αξιοποίησης του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.
ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η χώρα μας δεν πρέπει να καθυστερήσει την προμήθεια των μαχητικών F-35. Η ένταξη της στην επίλεκτη ομάδα των χωρών που θα διαθέτουν το μοναδικό αόρατο μαχητικό και η συμμετοχή της στο δίκτυο παραγωγής και συντήρησης, αναβαθμίζει όχι μόνο την αποτρεπτική μας ικανότητα αλλά και την στρατηγική μας σημασία. Επιπλέον, η Ελλάδα αποκτά τεχνογνωσία και ικανότητες στα πλέον προχωρημένα δικτυοκεντρικά και ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου.
Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει την προσπάθεια βελτίωσης της αμυντικής της ικανότητας σε όλους τους κλάδους. Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να προχωρήσουν σε ουσιαστική εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ). [Θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο με τον ΕΑΧ.] Ειδικότερα, η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ικανότητα επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και επιτήρησης του χώρου από την Αδριατική στο Λιβυκό από το Βόρειο Αιγαίο στην Κύπρο.
Για τον σκοπό αυτόν πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η ανανέωση του στόλου, η αύξηση των μεγάλων σκαφών επιφανείας (φρεγάτες, κορβέττες) σε 18-20 και η προμήθεια των ΜΕΑ (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) MQ-9 Sea Guardian.
Η συμμετοχή της Ελλάδας σε συμμαχικές και ευρωπαϊκές αποστολές να επεκταθεί κατά το δυνατόν. (Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ελικοπτεροφόρο – πλοίο μεταφοράς ΜΕΑ TCG Anadolu, η Τουρκία, εφ’ όσον το επιλέξει, αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο σε νατοϊκές αποστολές και όχι μόνο.)
Να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα, σε συνδυασμό με την Κύπρο, μπορούν να προσφέρουν όλες τις διευκολύνσεις που απαιτούνται για να καλύψουν οι ΗΠΑ τις ανάγκες που έχουν στην περιοχή. Και συγκεκριμμένα, να επιδιώξουν την μεταφορά των επιχειρήσεων και των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε βάσεις στην Τουρκία (Κιουρετσίκ, Σμύρνη, Ινσιρλίκ). Ήδη αυτό επιτελείται σε μεγάλο βαθμό μέσω των Αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και των Βρετανικών στην Κύπρο. Μπορεί, για λόγους τακτικής, οι Αμερικανοί να μην αποχωρήσουν πλήρως, αλλά εμείς οφείλουμε να στοχεύσουμε στην ουσιαστική «αχρηστία» των βάσεων αυτών για τις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να επιδιώξει την συμμετοχή της σε ερευνητικά προγράμματα οπλικών συστημάτων νέων τεχνολογιών (laser, μη επανδρωμένων, stealth, ηλεκτρονικού πολέμου, τεχνητής νοημοσύνης κλπ.).
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στον τομέα της ενημέρωσης. Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει και να ενημερώνει συστηματικά τις άλλες χώρες για τον ρόλο και την σημασία της χώρας μας.
Η Ελλάδα είναι ουσιαστικός και κρίσιμος παράγοντας για την σταθερότητα της Αν. Μεσογείου, της ΝΑ Ευρώπης και της Μ. Ανατολής. Η προσήλωση της στο διεθνές δίκαιο και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών είναι σταθεροποιητικός παράγοντας.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολλή δουλειά για την ενημέρωση των διάφορων παραγόντων στις ΗΠΑ. Τόσο η Ομογένεια όσο και η Ελληνική κυβέρνηση έχουν κάνει σημαντικό έργο και τεράστια βήματα. Κομβικά σημεία υπήρξαν η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας στο Καπιτώλιο.
Οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο μια μεγάλη χώρα. Είναι και πολύπλοκη γιατί το σύνταγμα της παρέχει σημαντικές εξουσίες και στα νομοθετικά σώματα. Επιπλέον, το σύνταγμα εξασφαλίζει σημαντικές ελευθερίες σε όλους, γεγονός που δημιουργεί πολλές εστίες με δυνατότητα επηρεασμού των αποφάσεων. Υπάρχουν οι λομπίστες, τα think tanks, ο τύπος, τα πανεπιστήμια, οι ομάδες πίεσης (εθνικοτήτων, εταιρειών, ακτιβιστών και άλλων κοινωνικών ομάδων). Τέλος, οι ΗΠΑ είναι μια πολύ δυναμική κοινωνία σε διαρκή κινητικότητα.
Παρά την δράση και τις επιτυχίες των Ομογενών μας και της Ελληνικής Ομάδας στο Κογκρέσσο (Hellenic Caucus), πρέπει να γίνει πολλή δουλειά και πρέπει να γίνεται συνέχεια. Η ενημέρωση όπως και η διπλωματία και η άμυνα δεν σταματούν ποτέ. Δεν είναι μαραθώνιος, γιατί ο μαραθώνιος έχει τέρμα. Ενημέρωση-διπλωματία-άμυνα δεν έχουν τέρμα, ούτε ξαποσταίνουν. Όταν το κάνουν χάνουν.
Η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα, εκτός της διπλωματίας, ούτε να προσπαθήσει να επηρεάσει εκλογές. Μπορεί όμως να κάνει πάρα πολλά. Πολύ περισσότερα από ότι σε άλλη χώρα, λόγω του φιλελεύθερου συστήματος των ΗΠΑ.
1. Να διαθέσει συγκεκριμμένο κονδύλι για την προώθηση των Ελληνικών θέσεων. Το ποσό πρέπει να είναι αξιόλογο. (Η Τουρκία διαθέτει επίσημα €150εκ επισήμως.)
2. Να προσλάβει επίσημα ένα ή δύο γραφεία λόμπυ που να προωθούν συγκεκριμμένες ελληνικές θέσεις.
3. Να συντονίζει καλύτερα τις προσπάθειες της με την Ομογένεια και κυρίως να μην παίρνει θέσεις και να μην κάνει πράξεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ομογενών.
4. Να ενισχύσει τις προσπάθειες των Ομογενών. Κυρίως με αμεσότερη ενημέρωση και συχνές επισκέψεις στην Ελλάδα, όχι μόνο των επικεφαλής των Ομογενειακών οργανώσεων αλλά και των μελών τους.
5. Να δημιουργήσει περισσότερα και μεγαλύτερα προγράμματα επίσκεψης νέων από τις ΗΠΑ. Οι επισκέψεις μπορεί να αφορούν: (α) διακοπές με ενημέρωση για την Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ή, (β) διακοπές με καλοκαιρινά μαθήματα, ή (γ) ανταλλαγή σπουδαστών. Τα προγράμματα αυτά να επεκταθούν και εκτός ομογένειας και να καλύψουν και μικρές ηλικίες 16-18.
6. Να δώσει μεγάλο αριθμό υποτροφιών σε Αμερικανούς για σπουδές ή μέρος σπουδών στην Ελλάδα.
7. Να καλλιεργήσει καλύτερες σχέσεις με τους Ομογενείς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ομογενών δεν είναι δραστηριοποιημένο στα ελληνικά εθνικά θέματα. Το Ελληνικό κράτος έχει καθήκον να δημιουργήσει-αναστήσει-ενθαρρύνει το δέσιμο και το ενδιαφέρον με την Ελλάδα. Οι περισσότεροι απομακρύνθηκαν από τις πρακτικές της γενέτειρας των προηγούμενων δεκαετιών. Από την αδιαφορία του Ελληνικού κράτους (διάφοροι υπουργοί έκαναν ταξίδια αναψυχής, έλεγαν κάμποσες φανφάρες και μετά δεν υλοποιούσαν τίποτα) και από την μεταφορά της κομματικής αντιπαράθεσης (ίδρυση κομματικών οργανώσεων από τους Βενιζελικούς-Βασιλικούς, στους Μακαριακούς-Γριβικούς, στις Τοπικές Οργανώσεις ΠΑΣΟΚ).
8. Σήμερα οι Ομογενείς με την πλέον έντονη δράση είναι Κυπριακής καταγωγής, οι οποίοι δεν ξεχνούν τον Αττίλα του 1974. Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξυπνήσει τις μνήμες των απογόνων των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Είναι πολλαπλάσιοι των Κυπρίων.
9. Να αναπτύξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Βυζάντιο και την Νεότερη Ελλάδα. Οι περίοδοι αυτοί παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα προσθέσουν «φίλους».
10. Να βοηθήσει πραγματικά τους Ομογενείς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τις προηγούμενες 2-3 δεκαετίες πολλοί ομογενείς «έσπασαν τα μούτρα τους» προσπαθώντας να επενδύσουν στην χώρα καταγωγής των ίδιων και των πατεράδων τους. Να βοηθήσει στην δημιουργία συνεργασιών μεταξύ Ομογενών και Ελλήνων επιχειρηματιών. Να θέσει σαφείς μετρήσιμους στόχους.
11. Να ενισχύσει μέσω των Ομογενών και των φίλων του Ελληνισμού, την Ελληνική παρουσία και οπτική παντού. Think tanks, πανεπιστήμια, ΜΜΕ, κοινωνικά δίκτυα.
12. Να ενθαρρύνει την συμμετοχή σε Ομάδες Φίλων της Ελλάδας και άλλων πολιτών, όχι μόνο Ομογενών.
13. Να καλλιεργήσει τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών ομολόγων τους. Καθηγητών, αναλυτών, νομοθετών, κλήρου (και με άλλες εκκλησίες και δόγματα), καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αθλητών, πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών κ.ά.
14. Να ενισχύσει την ενημέρωση και εκτός Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκης, Ν. Τζέρσεϋ, Καλιφόρνιας, Φλόριντας και Ιλλινόις.
15. Να αξιοποιηθεί το Χόλλυγουντ.
16. Σε όλες τις προσπάθειες να υπάρχει καλή και σαφής ενημέρωση για την σημαντικότητα της Ελλάδας, το διεθνές δίκαιο, τις Ελληνικές θέσεις, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κλπ.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()