Credit Suisse: ΑΤ1 κεφάλαια – γιατί είναι καλό να διαβάζεις τα «ψιλά γράμματα»
Δηλαδή, την στιγμή της κρίσης οι κάτοχοι των πιστωτικών τίτλων «έφαγαν» τις ζημιές και οι μέτοχοι την έβγαλαν «σχεδόν» καθαρή…

Του Κώστα Δημητρόπουλου
Η συζήτηση γύρω από την διαχείριση των ΑΤ1 κεφαλαίων της Credit Suisse έχει φουντώσει. Οι επενδυτές, όμως, γνώριζαν το ρίσκο που έπαιρναν.
Υπάρχουν δύο ειδών τραπεζικά κεφάλαια: τα «going concern» κεφάλαια a.k.a. τα Tier 1 και τα «gone concern» κεφάλαια. Τα μεν αποτελούνται από τα ίδια κεφάλαια -προσαρμοσμένα από κάποιους εποπτικούς κανόνες- ονόματι Core Equity Tier 1 (CET1) και τα ομόλογα Additional Tier 1 (AT1) τα οποία λήγουν «στο διηνεκές». Τα δε αποτελούνται από τα κεφάλαια μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) και τα κεφάλαια υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (Senior Preferred).
Όλα τα κεφάλαια δημιουργούν αυτό που ονομάζεται TLAC ή Total Loss Absorbing Capacity, δηλαδή αντιπροσωπεύουν τη συνολική δυνατότητα της τράπεζας να απορροφήσει ζημίες.
Ποια είναι η διαφορά των going concern από τα gone concern;
Τα going concern κεφάλαια είναι η πρώτη γραμμή άμυνας των τραπεζών σε περίπτωση χρεωκοπίας ή μεγάλων ζημιών. Τα χρησιμοποιούν για να γίνουν πιο ανθεκτικές σε απροσδόκητες απώλειες από τις τρέχουσες δραστηριότητές τους ώστε να τους επιτραπεί η απορρόφηση αυτών των ζημιών.
Τα gone concern έρχονται δεύτερα σε ιεραρχία και έχουν μεγαλύτερες εξασφαλίσεις, όπως και είναι λογικό.
Είναι λογικό διότι (α) τα ίδια κεφάλαια που απαρτίζουν το CET1 ανήκουν στους μετόχους οι οποίοι βρίσκονται πάντα τελευταίοι σε εξασφαλίσεις και (β) τα ΑΤ1 είναι τα δεύτερα στην πυραμίδα, δηλαδή όταν συμβεί το «κακό», αυτοί οι ομολογιούχοι θα χάσουν τα χρήματά τους πριν τους ομολογιούχους με εξασφαλίσεις. Προχωρώντας στα κεφάλαια μειωμένης εξασφάλισης βλέπουμε ότι αυτά παρέχουν μια «ασπίδα προστασίας» στους ομολογιούχους, διότι παρέχονται εξασφαλίσεις. Τέλος, καταλήγουμε στα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και τα ομόλογα μη υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (Senior Non Preferred), που έχουν μεγαλύτερες εξασφαλίσεις. Εάν φτάσουμε σε αυτά… χαθήκαμε.
Δεδομένου ότι όλα αυτά τα κεφάλαια (πέραν των ιδίων κεφαλαίων) πωλούνται και γίνονται marketed αποκλειστικά σε professional και eligible counterparties βάσει Mifid II, είναι εύλογο να πιστεύουμε ότι οι επενδυτές της Credit Suisse γνώριζαν το ρίσκο που έπαιρναν.
Φαίνεται όμως ότι δεν το είχαν πλήρως αντιληφθεί αν και η Credit Suisse τους είχε ενημερώσει σε σχετική παρουσίαση που δημοσίευσε στις 14 Μαρτίου 2023.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κεφάλαια των τραπεζών ακολουθούν την ιεραρχία των εξασφαλίσεων στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω (CET1 < AT1 < Tier 2 < Senior Non Preferred < Senior Preferred).
Από ότι φαίνεται τα «ψιλά γράμματα» της FINMA (Swiss Financial Market Supervisory Authority ή Εποπτική Αρχή των Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Ελβετίας) ξεκαθάριζαν την ιεραρχία των εξασφαλίσεων των κεφαλαίων στις ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, τα ΑΤ1 ήταν λιγότερο “Senior” από τα ίδια κεφάλαια. Δηλαδή, την στιγμή της κρίσης οι κάτοχοι των πιστωτικών τίτλων «έφαγαν» τις ζημιές και οι μέτοχοι την έβγαλαν «σχεδόν» καθαρή…
Με πληροφορίες από: FINMA, Credit Suisse (1), Credit Suisse (2), SRB
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()