Λάθη και παραλείψεις στην οικονομία που στοιχίζουν
Η χώρα δεν θα αλλάξει κλάση προς τα πάνω με λογιστικές προσεγγίσεις και τετριμμένες πολιτικές.

Του Γιώργου Σαββίδη
1.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια σωστή πράξη. Πιστεύω όμως ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να μην παρασύρεται και να πράττει όπως πρέπει και όχι όπως θα έπραττε ο Σύριζα ή το ΠΑΣΟΚ.
Και εξηγώ. Ο κατώτατος μισθός έπρεπε να φτάσει €1.000,00 και ανάλογα να αυξηθούν συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και ότι άλλο υπολογίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό. Στα επόμενα τρία χρόνια ο κατώτατος μισθός πρέπει να ξεπεράσει τα €1.400,00.
Το κόστος για το κράτος είναι μηδενικό. Τα χρήματα που θα ξοδέψει το κράτος θα τα πάρει πίσω σε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Οι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι θα ξοδέψουν όλη την αύξηση σε είδη πρώτης ανάγκης και έτσι θα επιστρέψουν στο κράτος. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα αντισταθμίσει το κόστος των ασφαλιστικών ταμείων. Μεσοπρόθεσμα ο προϋπολογισμός του κράτους και τα ασφαλιστικά ταμεία θα ωφεληθούν. Ο πολλαπλασιαστής θα ενισχύσει την τάση αυτή.
Οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν γιατί οι καταναλωτές θα ξοδέψουν όλα τα χρήματα που θα πάρουν. Ο πολλαπλασιαστής θα έχει και εδώ θετικά αποτελέσματα. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να βρουν ευκολότερα προσωπικό. Επιπλέον, οι αυξημένες εισπράξεις φόρων θα επιτρέψουν μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
2.
Τα διάφορα έκτακτα επιδόματα ήταν και είναι λάθος. Πρέπει να σταματήσουν. Το όποιο όφελος είναι πολύ μικρότερο του κόστους. Τα διάφορα μικροποσά προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση και όχι βελτίωση συνθηκών. Δεν διορθώνουν καμία κακή κατάσταση.
Το μεγάλο πρόβλημα με τα έκτακτα επιδόματα είναι ο εφήμερος χαρακτήρας τους και ο εθισμός που δημιουργούν.
Τα έκτακτα επιδόματα είναι μια τρύπα στο νερό.
3.
Τα υψηλά και ανερχόμενα επιτόκια δημιουργούν νέο κύμα αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων και κατ’ επέκταση κόκκινων – μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ταυτόχρονα δυσχεραίνεται περαιτέρω η κατάσταση των οφειλετών υφιστάμενων δανείων.
Η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει και να μειώσει τα εξωτραπεζικά επιτόκια και τα επιτόκια υπερημερίας. Μπορεί ακόμα να επιβάλει κούρεμα εξόδων και να μειώσει την ένταση του ανατοκισμού.
Χωρίς τις ανωτέρω παρεμβάσεις θα αυξηθούν οι πλειστηριασμοί με αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία. Αύξηση των επισφαλειών είναι το τελευταίο που μπορεί να αντέξει η υπερχρεωμένη χώρα μας. Ή μήπως ξεχάσαμε ότι παραμένει υπερχρεωμένη;
Επιπλέον θα καταπολεμηθεί η φτώχεια σε μεγάλο βαθμό. Η εξέλιξη αυτή φέρει σωρεία ωφελημάτων στην κοινωνία.
4.
Είναι προτιμότερο η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αριστερίστικες πολιτικές και να μην παρασύρεται από τους λαϊκίζοντες. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη, η εξάλειψη της φτώχειας και η αλλαγή αντιλήψεων.
Ο αέναος κύκλος φτωχοποίησης, κινήτρων μετανάστευσης των νέων, αντικινήτρων εργασίας και εξάρτησης από το κράτος πρέπει να σπάσει. Η χώρα δεν θα αλλάξει κλάση προς τα πάνω με λογιστικές προσεγγίσεις και τετριμμένες πολιτικές.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()