Τα αμφίβια επιθετικά οχήματα AAV-71
Το κοκτέιλ ολίγον «αντι-αμερικανισμός», ολίγον «επιτελική ανάλυση», ολίγον «προστασία του δημοσίου χρήματος» δεν εξυπηρετεί την εθνική άμυνα.

Του Γιώργου Σαββίδη
Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τα προηγούμενα 10 ή περισσότερα χρόνια ζητούσαν από τις ΗΠΑ τα αμφίβια επιθετικά οχήματα AAV-71. Θετική απάντηση ήρθε την περασμένη βδομάδα.
Μόλις γνωστοποιήθηκε η πρόθεση των Αμερικανών να προβούν σε αυτή την πώληση, άρχισαν τα «γνωστά». Οι Αμερικανοί μας πωλούν σαπάκια, τα χρυσοπληρώνουμε, απόβαση στον Ειρηνικό θα κάνουμε(;), αυτά δεν είναι για το Αιγαίο, οι Αμερικανοί τα αποσύρουν γιατί είναι άχρηστα και επικίνδυνα, τα χρήματα είναι αναγκαία αλλού, δεν χωράνε στα αποβατικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού…
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Οι Έλληνες πεζοναύτες έχουν απόλυτη ανάγκη τα οχήματα αυτά. Είναι τα μόνα τα οποία τους αποβιβάζουν στην ακτή χωρίς να βραχούν και μπορούν να συνεχίσουν με ισχύ πυρός την προώθηση στην ξηρά. Σήμερα, αποβιβάζονται όπως το 1945 οι Αμερικανοί στην Ιβοζίμα. Επίσης, έχει εξασφαλιστεί ότι τα AAV-71 μπορούν να επιβιβαστούν/αποβιβαστούν και να μεταφερθούν από τα Ελληνικά αρματαγωγά.
Τα οχήματα είναι τα μοναδικά στον κόσμο και έχουν μεγάλη ζήτηση. Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει τέτοια Ιαπωνία, Ισπανία, Ν. Κορέα και άλλες χώρες. Το κόστος για την Ελλάδα προβλέπεται ότι θα είναι κλάσμα του κόστους της Ισπανίας ανά όχημα προ ολίγων ετών.
Οι ΗΠΑ δεν τα απέσυραν. Ξεκίνησε η παραγωγή του αντικαταστάτη ACV, το οποίο είναι τροχοφόρο και όχι ερπυστριοφόρο όπως το AVV, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον κάποια AAV θα παραμείνουν σε υπηρεσία για πολλά χρόνια. Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εκπαίδευση στην θάλασσα μετά από θανατηφόρο ατύχημα το 2020 σε εκπαίδευση. Το ατύχημα στοίχισε την ζωή σε 9 πεζοναύτες και ήταν το μοναδικό θανατηφόρο ατύχημα από το 1972 που εισήλθαν σε υπηρεσία. Το ατύχημα αποδόθηκε σε κακή συντήρηση και αστοχία της διοίκησης.
Το αναφερόμενο κόστος των $268εκ είναι το μέγιστο δυνατό. Η πρακτική των Αμερικανών είναι να περιγράφουν και να κοστολογούν όλα τα πιθανά και απίθανα υλικά και υπηρεσίες. Το τελικό κόστος καθορίζεται αφού ο αγοραστής συγκεκριμενοποιήσει τις ανάγκες του και είναι πολύ χαμηλότερο. Η αγορά ίδιου αριθμού ACVs θα στοίχιζε πάνω από $0,5δις.
Η σύγκριση με άλλα σκάφη δεν είναι δόκιμη γιατί τα ταχύπλοα ή άλλα αποβατικά δεν έχουν την δυνατότητα μεταφοράς μετά την ακτή. Το ότι δεν τα χρειαζόμαστε είναι μεγάλο λάθος. Πως θα γίνει επιχείρηση απόβασης για ανακατάληψη νησιού αν ο εχθρός καταλάβει Ελληνικό νησί; Με φουσκωτά ή ψαρόβαρκες;
Το κοκτέιλ ολίγον «αντι-αμερικανισμός», ολίγον «επιτελική ανάλυση», ολίγον «προστασία του δημοσίου χρήματος» δεν εξυπηρετεί την εθνική άμυνα. Ακουσίως ή εκουσίως εξυπηρετούν τον εχθρό.
Πηγή: Πτήση
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()