Τουρκία: Ποια δικαιώματα και ποιες ελευθερίες;

Το 1914 στην Μικρά Ασία οι Τούρκοι ήταν μειοψηφία 18,4% του πληθυσμού, έναντι 28% των Ελλήνων και 14,8% των Γιουρούκων.

Τουρκία: Ποια δικαιώματα και ποιες ελευθερίες;

Athenian Herald

Στην σημερινή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας θεωρήσαμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε το πιο κάτω άρθρο, σχετικό με την αντιμετώπιση των πληθυσμών των διάφορων εθνικοτήτων από την Τουρκία. Είναι διαφωτιστικό.

Μια μακριά λίστα από δημοσιογράφους και πολιτικούς κρατούμενους βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία, πολλές φορές χωρίς δίκη για χρόνια. Εκατοντάδες γυναίκες δολοφονούνται και εκατοντάδες χιλιάδες κακοποιούνται κάθε χρόνο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα νομοθετήσει υπέρ της μπούργκα. Η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ βρίσκεται υπό καλυμμένο διωγμό απαγορεύσεων δημόσιας εκδήλωσης και προσβολής των ηθών δημοσίως. Οι Κούρδοι και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP βρίσκονται υπό διωγμό. Εκκλησίες μετατρέπονται σε τζαμιά.

Παρά ταύτα, η Τουρκία κατηγορεί, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα ότι καταπατά τα δικαιώματα μειονοτήτων. Οι κατηγορίες αυτές είναι καθημερινές. Κατά καιρούς, οι Τούρκοι εξακοντίζουν παρόμοιες κατηγορίες και κατά άλλων χωρών, όπως Γαλλίας, ΗΠΑ, Αρμενίας και Ισραήλ. Οι κατηγορίες δεν στηρίζονται σε γεγονότα και πολλές φορές συνοδεύονται από οχετό ύβρεων.

Η Ελλάδα, αλλά και οι άλλες χώρες, δεν απαντούν στην Τουρκία. Θεωρούν ότι τα πολιτισμένα κράτη δεν πρέπει να εμπλέκονται σε δημόσιες φραστικές αντιπαραθέσεις, αλλά να επιδιώκουν συνεννόηση με διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία εκλαμβάνει την μη-αντίδραση ως αδυναμία και εκτραχύνεται περισσότερο. Και συνεχίζει την καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος στο έδαφος της.

Η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να απαντήσουν δυναμικά. Κατ’ αρχήν, με διαρκή και συστηματική ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας για τα τουρκικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι τουρκικές πράξεις και πολιτικές να αναδειχθούν και να προβάλλονται διαχρονικά. Μόνο έτσι θα σταματήσει η Τουρκία την εγκληματική της συμπεριφορά.

Μια ματιά στον πιο κάτω πίνακα, βεβαιώνει το εύρος των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Τούρκοι συστηματικά από την αρχή του 20ου αιώνα και συνεχίζουν να διαπράττουν. Το 1914 στην Μικρά Ασία οι Τούρκοι ήταν μειοψηφία 18,4% του πληθυσμού, έναντι 28% των Ελλήνων και 14,8% των Γιουρούκων. Στις εκτός Μικράς Ασίας περιοχές (Κουρδικές, Αρμενικές, Αραβικές, Περσικές, Ασσυριακές), οι Τούρκοι ήταν αναλογικά λιγότεροι.

Σήμερα η Τουρκία παρουσιάζεται με συμπαγή Τουρκικό πληθυσμό (70-75%), με μειονότητα Κούρδων (19%) και διάφορες εθνότητες (6-11%). Η σημερινή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα συστηματικής καταπιεστικής αφομοίωσης, γενοκτονιών και διωγμών. Η συστηματική εξαφάνιση των μη-Τούρκων συνεχίζεται. Μαζί με τους πληθυσμούς εξαφανίζονται και οι θρησκείες και οι πολιτισμοί τους.

Τις ίδιες τακτικές εφαρμόζει και στην Συρία. Διεθνείς οργανισμοί (Wilson Center, Genocide Watch κ.ά.), κατηγορούν την Τουρκία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δολοφονίες, απαγωγές, βιασμούς, καταστροφές χώρων λατρείας, λεηλασίες.

[Τα στοιχεία του πίνακα αφορούν μόνο την Μικρά Ασία. Δεν περιλαμβάνουν την Ανατολική Θράκη με την Ευρωπαϊκή Κωνσταντινούπολη, ούτε τις Ανατολικές και Βορειοανατολικές επαρχίες (περιοχές Αρμενίων), ούτε τις Νότιες και Νοτιοανατολικές (περιοχές Κούρδων, Ασσυρίων, Αράβων και Περσών). Ο πίνακας είναι το άθροισμα των δέκα Σαντζακίων (Διοικήσεων) της Μικράς Ασίας και των Μικρασιατικών περιοχών των δύο Σαντζακίων Νοτίων / Νοτιοανατολικών Σαντζακίων από το βιβλίο «Λαοί και Φυλαί της Μικράς Ασίας» του Γεωργίου Κλεάνθους Σκαλιέρη που τυπώθηκε στην Αθήνα στο Τυπογραφείο «ΤΥΠΟΣ» το 1922 μερικούς μήνες πριν την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου και επανεκδόθηκε το 1990 από τις εκδόσεις «ΡΗΣΟΣ».]