Εφορία vs influencers

Εκτιμούμε ότι η εφορία θα ξεκινήσει να ελέγχει τους “influencers” με > 50.000 ακολούθους.

Εφορία vs influencers

Του Κώστα Δημητρόπουλου

Προσπαθήσαμε να συλλέξουμε όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται για το ύψος των αμοιβών των Ελλήνων “influencers” μέσα από αυτά που διακινούνται στο διαδίκτυο.

Δεν θα σχολιάσουμε το είδος της δουλειάς τους, αλλά οι αμοιβές τους ίσως δεν είναι αυτές που φανταζόμαστε. Άλλωστε, όπως και σε όλα τα επαγγέλματα, μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί οι οποίοι έχουν πραγματικά μεγάλο εισόδημα.

Η εφορία τους έχει βάλει στο μικροσκόπιο, ίσως να άργησε κιόλας. Ο “influencer” είναι κάτι σαν brand ambassador ή απλός marketer που προσπαθεί να αποκομίσει κάποιο εισόδημα προωθώντας τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας εταιρείας. Πρόκειται δηλαδή για έναν ελεύθερο επαγγελματία. Είναι, όμως, κάτι παραπάνω από αυτό. Διότι χρήματα θα βγάλει με δύο τρόπους: είτε (α) από τις αναρτήσεις κυρίως στο intagram/tik tok, είτε (β) από τον αριθμό των πωλήσεων που θα «χτυπήσουν» στο όνομά του ή στο εκπτωτικό κουπόνι που θα δημοσιεύσει. Όσο μεγαλύτερο το κοινό στο οποίο απευθύνεται, τόσο μεγαλύτερο ποσό μπορεί να ζητήσει για τις «υπηρεσίες» του.

Και φυσικά υπάρχουν δύο κατηγορίες “influencers”. Αυτοί οι οποίοι όντως πληρώνονται για να προωθούν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και αυτοί οι οποίοι προβάλλουν συγκεκριμένα προϊόντα ώστε να δείξουν ότι κάνουν ζωή διαφορετική από την πραγματική τους…

Παραθέτουμε παρακάτω τις πληροφορίες που συλλέξαμε. Τα ποσά αναγράφονται καθαρά, χωρίς Φ.Π.Α.:

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος του 2022, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται ως εξής:

Εκτιμούμε ότι η εφορία θα ξεκινήσει να ελέγχει τους “influencers” με > 50.000 ακολούθους. Εικάζοντας ότι δεν επαγγέλλονται αλλού, ότι όλοι οι μήνες είναι ίδιοι ως προς τον ‘’φόρτο’’ εργασίας και ότι επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ανήκουν με γνώμονα την λιγότερη φορολογία που θα πρέπει να πληρώσουν, με γρήγορους υπολογισμούς αυτοί οι “influencers” έχουν εισοδήματα από €10.800 έως και €80.000, οπότε ο φόρος που τους αναλογεί είναι από €521 έως €27.100 (υποθέτοντας μηδενικές δαπάνες).

Με -πάλι- γρήγορους υπολογισμούς, οι “influencers” που «τρέχουν» και διαγωνισμούς έχουν εισοδήματα από €162.000 έως και €750.000 ανά έτος, με πληρωτέο φόρο από €60.191 έως €318.911 (υποθέτοντας μηδενικές δαπάνες).

Με πληροφορίες από: Πρώτο Θέμα, Itspossible, Nitro, Toplevelwebsite, Ertnews

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.