Ο πατριωτισμός της αριστεράς

Για την αριστερά πατριωτισμός είναι οτιδήποτε θεμιτό ή αθέμιτο μπορεί να υπηρετήσει τα κομματικά τους συμφέροντα και τις καταστροφικές εμμονές τους.

Ο πατριωτισμός της αριστεράς

Athenian Herald

Είναι πολύ σημαντικό να ζητηθεί από όλα τα κόμματα της αριστεράς – Σύριζα, ΠΑΣΟΚ, Μέρα25, ΚΚΕ – να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και να παρουσιάσουν τις προτάσεις διακυβέρνησης που έχουν στα ζωτικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας, της ασφάλειας και του μεταναστευτικού.

Τι υποστηρίζουν ακριβώς, όχι «γενικά» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Υποστηρίζουν τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία; Γιατί διαφωνούν, που διαφωνούν και τι θα κάνουν; Θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ, θα καταγγείλουν κάποιες ή όλες τις αμυντικές συμφωνίες; Ποιο είναι το εναλλακτικό τους σχέδιο;

Συμφωνούν με τα εξοπλιστικά προγράμματα; Αν δεν συμφωνούν τι προτείνουν; Άλλα οπλικά συστήματα, άλλους προμηθευτές ή αφοπλισμό της χώρας;

Θέλουν να υπάρχει εθνική υπηρεσία πληροφοριών; Πως προτείνουν την εξασφάλιση της λειτουργίας της; Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο όπου θα διατηρήσει την αποτελεσματικότητα της με κατάργηση του απορρήτου και με επιλεγμένες διαρροές;

Με ποια μέτρα θα ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών; Ή δεν περιλαμβάνεται στην «ασφάλεια των πολιτών» ο χώρος των πανεπιστημίων, το κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων; Αν πιστεύουν ότι οι εκφοβισμοί, οι καταστροφές, οι καταλήψεις και οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν σχετίζονται με την ασφάλεια, να μας το πουν.

Τελικά τι θα κάνουν στο μεταναστευτικό; Προετοιμάζουν νέα υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών; Πως θα ελέγξουν την κατάσταση ανοίγοντας τα σύνορα;

Ιδιαιτέρως ο Σύριζα αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν τους εαυτούς τους πιθανή κυβέρνηση, οφείλουν να δώσουν σαφείς απαντήσεις. Απλές και ξεκάθαρες.

Οφείλουν όμως και όλοι οι έγκριτοι δημοσιογράφοι να απαιτήσουν απλές και ξεκάθαρες απαντήσεις. Και σε αντιπαράθεση με τις αντίστοιχες θέσεις της ΝΔ.

Τελευταίως μάθαμε, ή ξανα-ακούσαμε, ότι ο Σύριζα προτίθεται να ανοίξει τα σύνορα και να ξηλώσει τον φράχτη στον Έβρο. Πληροφορηθήκαμε επίσης, ότι ετοιμάζονται για συμφωνία με την Τουρκία «σαν αυτή των Πρεσπών». Εδώ και μήνες, Σύριζα και ΠΑΣΟΚ, επιδίδονται με φανατισμό σε έναν εμμονικό αγώνα κατά της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κερδίσει πόντους ακόμα και στα αμυντικά, ενώ κόπτεται για τον πατριωτισμό του. Πρέπει να περιγράψουν με σαφήνεια τι εννοούν και τι προτίθενται να κάνουν.

Δεν ελπίζω ότι θα πάρουμε απαντήσεις εκτός από γενικολογίες. Για την αριστερά πατριωτισμός είναι οτιδήποτε θεμιτό ή αθέμιτο μπορεί να υπηρετήσει τα κομματικά τους συμφέροντα και τις καταστροφικές εμμονές τους.