Σύριζα και Πασόκ να απαντήσουν με σαφήνεια για την οικονομία

Όπως είχε εξηγήσει το 2009 ο ΓΑΠ το αλήστου μνήμης «λεφτά υπάρχουν». Μην γελάτε! Ο ΓΑΠ δήλωσε προχθές ότι «τώρα υπάρχουν τα λεφτά!».

Σύριζα και Πασόκ να απαντήσουν με σαφήνεια για την οικονομία

Του Μιχαήλ Σωτηρίου

Στις προεκλογικές περιόδους τα σημαντικά θέματα πρέπει να κυριαρχούν και οι απόψεις των υποψηφίων πρέπει να είναι απλές και ξεκάθαρες.

Στις εκλογές της 21ηςΜαΐου το σημαντικότερο θέμα είναι η Οικονομία. Ακρίβεια, φόροι, μισθοί, συντάξεις, επενδύσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να μην επιτρέψει σε Σύριζα και Πασόκ να παραπλανήσουν τους πολίτες με τις γνωστές ψευδολογίες, τα παρωχημένα τσιτάτα, τις ακατάσχετες γενικολόγες μπουρδολογίες και την θολούρα των ατελείωτων επαναλαμβανόμενων μονολόγων.

Σύριζα και Πασόκ να κληθούν να απαντήσουν σε συγκεκριμμένες ερωτήσεις και να απαιτηθούν λεπτομερείς εξειδικεύσεις των μέτρων που προτείνουν και των πολιτικών που θα εφαρμόσουν.

Να πουν στους πολίτες ακριβώς τι θα ξοδέψουν, σε ποιους τομείς και από που θα βρουν τα χρήματα. Ποιους φόρους θα αυξήσουν, ποιους νέους φόρους θα επιβάλουν και τι απόδοση θα έχουν.

Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τους πλούσιους και η φορολόγηση της γονικής παροχής για τους πλούσιους, που διαλαλούν, θα αποφέρει γύρω στο ένα δις˙ λιγότερα αν καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ για τους φτωχότερους, όπως υπόσχονται. Με ένα δις τι θα πρωτοπληρώσουν; Την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ που αξίζει πολύ περισσότερα ή θα κτίσουν σπίτια για τους φτωχούς, όπως επίσης υπόσχονται;

Η φορολόγηση των μερισμάτων θα φέρει μερικά εκατομμύρια. Ούτε την αύξηση του κατώτατου στο Δημόσιο δεν καλύπτουν. Υπάρχει πάντα και η αύξηση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, θα πείτε. Και να διπλασιαστεί η φορολογία των επιχειρήσεων, δεν φτάνει για να καλύψει την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Όσο για την μείωση στα καύσιμα δεν θα υπάρχουν χρήματα, εκτός και αν η χώρα δανειστεί. Μάλλον από δανεικά σκέφτονται να βρουν και μερικά δις για να επανακρατικοποιήσουν τον ΟΣΕ, τον ΟΤΕ και ίσως την Αττική Οδό. Φαίνεται ότι η επανακρατικοποίηση του Ελευθέριος Βενιζέλος και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων θα αναβληθεί για την επόμενη τετραετία μαζί με την επανακρατικοποίηση του Ελληνικού και της Εθνικής Τράπεζας.

Όσο για την πρόσληψη μερικών δεκάδων χιλιάδων στην Παιδεία και άλλων τόσων στην Υγεία θα βρεθούν τα χρήματα από την μείωση των συντάξεων και την επαναθέσπιση του Υποκατώτατου Μισθού.

Μόνο που δεν θα μπορέσει η χώρα να δανειστεί, γιατί είναι ήδη υπερχρεωμένη και «ζει» με δανεικό αναπνευστήρα. Εκτός και αν φωνάξουν το Μέρα25 για να «τρομοκρατήσει» τους Ευρωπαίους όπως έκανε το 2015 και μας φόρτωσε 100 δις επιπλέον χρέος.

Ομολογώ ότι έχουν ανεξάντλητες πηγές. Ήδη δήλωσαν ότι θα εισπράξουν τις οφειλές προς το Δημόσιο. Όπως είχε εξηγήσει το 2009 ο ΓΑΠ το αλήστου μνήμης «λεφτά υπάρχουν». Μην γελάτε! Ο ΓΑΠ δήλωσε προχθές ότι «τώρα υπάρχουν τα λεφτά!».

Υπόσχονται και διαλαλούν ότι θα καταπολεμήσουν την ακρίβεια, θα αυξήσουν μισθούς και συντάξεις, θα μειώσουν τα ενοίκια, θα χαρίσουν τα στεγαστικά και πολλά άλλα.

Και αφού κάνουν όλα τα ανωτέρω και πολλά ακόμα, οι Συριζοπασόκοι δηλώνουν ότι θα φέρουν ανάπτυξη. Όχι «απλή» ανάπτυξη, αλλά «πράσινη» και «δίκαιη».

Πολλοί από αυτούς γνωρίζουν καλά ότι κάνουν ζημιά στην οικονομία και μόνο που τα λένε αυτά. Ότι διώχνουν τους επενδυτές, ότι δυσκολεύουν την χώρα στις αγορές και αυξάνουν το κόστος δανεισμού, ότι η αύξηση δαπανών αυξάνει και τις τιμές αντί να καταπολεμά την ακρίβεια.

Οι ίδιοι, αυτοί που γνώριζαν, έταξαν σεισάχθεια και νομοθέτησαν τον αυτοματισμό των πλειστηριασμών, έταξαν κατάργηση των Μνημονίων και μας κράτησαν στον πάτο άλλα τέσσερα χρόνια, επέβαλαν πάνω από τριάντα φόρους και αυξήσεις φόρων και πετσόκοψαν τις συντάξεις.

Τα στελέχη και οι υποψήφιοι της ΝΔ πρέπει να προκαλέσουν και να απαιτήσουν ξεκαθάρισμα των προτάσεων και των προθέσεων των Συριζοπασόκων. Για να καταλάβουν οι πολίτες τι πραγματικά σημαίνουν τα προγράμματα τους.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.