Η στιγμή που οι Καταρράκτες του Νιαγάρα θα στερέψουν

Κάποια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επέμβουν για να αποτρέψουν τους καταρράκτες από το να καταρρεύσουν και να εξαφανιστούν αμετάκλητα.

Η στιγμή που οι Καταρράκτες του Νιαγάρα θα στερέψουν

Της Ηλιάνας Θέμελη

Αν και φαινομενικά αποτελεί ένα φυσικό θαύμα, αυτός ο προορισμός στα σύνορα ΗΠΑ/Καναδά υπόκειται σε ανθρώπινες παρεμβάσεις εδώ και χρόνια. Το 1969 το Σώμα Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ απέκλεισε τους καταρράκτες American Falls προκειμένου να απομακρύνουν κάποιους ογκόλιθους που είχαν συσσωρευτεί στη βάση του μειώνοντας το ύψος των καταρρακτών στο μισό. Η αφυδάτωση που προκλήθηκε προκάλεσε περίπου 100.000 ανθρώπους να επισκεφτούν τους καταρράκτες για να θαυμάσουν το φυσικό φαινόμενο. Την ίδια ανθρώπινη περιέργεια προκάλεσε λίγα χρόνια αργότερα η κατασκευή ενός φράγματος μεταξύ της αμερικανικής όχθης του ποταμού Νιαγάρα και του ανατολικού άκρου του Goat Island που σταμάτησε τη ροή του νερού (σχεδόν 76.000 γαλόνια ανά δευτερόλεπτο).

Αν και το θέαμα των καταρρακτών δεν είναι κάτι ιδιαίτερο χωρίς νερό, αφού είναι απλά ένας γκρεμός, η απομύζησή τους συμβολίζει την ανθρώπινη κυριαρχία επί της φύσης. Από τον 17ο αιώνα η επίσκεψη στους καταρράκτες ήταν ουσιαστικά μια θρησκευτική εμπειρία αλλά γρήγορα μετατράπηκαν σε φυσικούς πόρους προς ανθρώπινη εκμετάλλευση. Ο Νίκολα Τέσλα σχεδίασε έναν από τους πρώτους υδροηλεκτρικούς σταθμούς κοντά στους καταρράκτες. Το 1950 οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς αποφάσισαν να εκτρέψουν το 50% του νερού μέσω υποθαλάσσιων σηράγγων σε υδροηλεκτρικές τουρμπίνες κατά τις ώρες αιχμής των τουριστών.

Η ανθρώπινη παρέμβαση έχει διατηρήσει τους καταρράκτες ως ανθρώπινο αξιοθέατο. Αν οι καταρράκτες αφεθούν στην τύχη τους, είναι ένας από τους ταχύτερα διαβρωμένους καταρράκτες στον κόσμο. Η εκτροπή του νερού έχει συμβάλει στην μείωση του ρυθμού διάβρωσης κατά περισσότερο από 85%.

Ακόμη και με τον μειωμένο ρυθμό φθοράς, οι καταρράκτες υποχωρούν λίγο κάθε χρόνο. Κάποια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επέμβουν για να αποτρέψουν τους καταρράκτες από το να καταρρεύσουν και να εξαφανιστούν αμετάκλητα.

Για περισσότερες πληροφορίες Smithsonian Magazine

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.