Το αποθεματικό νόμισμα των BRICS

Η Κίνα θα έβγαινε κερδισμένη από έναν τέτοιο διακανονισμό καθώς θα αποκτούσε ευκολότερη πρόσβαση στις πρώτες ύλες των υπόλοιπων 4 κρατών.

Το αποθεματικό νόμισμα των BRICS

Της Ηλιάνας Θέμελη

Οι BRICS επεξεργάζονται την ιδέα δημιουργίας ενιαίου αποθεματικού νομίσματος με βάση τα εθνικά τους νομίσματα.

Οι BRICS είναι διεθνής ένωση που αποτελείται από τις χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.

Το αποθεματικό νόμισμα είναι μια μεγάλη ποσότητα νομίσματος που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για επενδύσεις, συναλλαγές και διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις ή για να επηρεάζουν την εγχώρια συναλλαγματική τους ισοτιμία. Ένα μεγάλο ποσοστό των εμπορευμάτων (π.χ. χρυσός, πετρέλαιο) τιμολογούνται στο αποθεματικό νόμισμα με αποτέλεσμα άλλες χώρες που κατέχουν αυτό το νόμισμα να πληρώνουν για αυτά τα αγαθά. Ελαχιστοποιεί τον συναλλαγματικό κίνδυνο καθώς το αγοράζον κράτος δεν χρειάζεται να ανταλλάξει το νόμισμά του με το τρέχον νόμισμα για να πραγματοποιήσει μια αγορά.

Πιθανολογείται ότι το νόμισμα των BRICS θα μοιάζει με τα ειδικά δικαιώματα ανάληψης που ορίζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία δεν είναι νόμισμα καθεαυτό, αλλά διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία βασίζεται σε ένα καλάθι πέντε νομισμάτων (δολάριο ΗΠΑ, ευρώ, κινέζικο ρενμίνμπι, ιαπωνικό γεν και βρετανική λίρα).

Ένα καλάθι με τα νομίσματα των BRICS θα είναι ανομοιογενές καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει το 72% του συνολικού ΑΕΠ των 5 κρατών και είναι η μόνη που αποτελεί βασικό εμπορικό εταίρο για τους εξαγωγείς βασικών εμπορευμάτων. Η Κίνα θα έβγαινε κερδισμένη από έναν τέτοιο διακανονισμό καθώς θα αποκτούσε ευκολότερη πρόσβαση στις πρώτες ύλες των υπόλοιπων 4 κρατών. Η Ρωσία έχει τα δικά της κίνητρα καθώς έχει βρεθεί αποκλεισμένη από το διεθνές τραπεζικό σύστημα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Περισσότερα Investopedia, IMF, FT, Η Καθημερινή

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.