Πέθανε ο Μπέντζαμιν Φέρεντς

Ήταν μόλις 27 ετών όταν υπηρέτησε ως γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ στις δίκες και κατάφερε να θεμελιώσει την ενοχή 22 ναζί.

Πέθανε ο Μπέντζαμιν Φέρεντς

Της Ηλιάνας Θέμελη

Ο Μπέντζαμιν Φέρεντς ήταν ο τελευταίος επιζών εισαγγελέας από τις δίκες της Νυρεμβέργης. Πέθανε στις 7 Απριλίου 2023 σε ηλικία 103 ετών. Ήταν μόλις 27 ετών όταν υπηρέτησε ως γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ στις δίκες και κατάφερε να θεμελιώσει την ενοχή 22 ναζί. Ο ίδιος αργότερα υποστήριξε την ίδρυση ενός διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, το οποίο και δημιουργήθηκε το 1998.

Στις δίκες της Νυρεμβέργης δικάστηκαν οι κύριοι αξιωματικοί του Άξονα για εγκλήματα που διέπραξαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Καταστατικός Χάρτης του Δικαστηρίου προέβλεπε ότι η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου εκτεινόταν στην εκδίκαση ατόμων που είχαν διαπράξει (α) εγκλήματα κατά της ειρήνης, (β) εγκλήματα πολέμου και (γ) εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πέραν από την καταδίκη αξιωματικών, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι τρεις οργανώσεις των ναζί ήταν εγκληματικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και η SS (η οποία διέπραξε την αναγκαστική μεταφορά και εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης) και η Gestapo (η οποία δημιούργησε προγράμματα δουλεμπορίας και απέλασε Εβραίους, πολιτικούς αντιπάλους και άλλους πολίτες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης). Λόγω αυτού, επόμενα δικαστήρια μπόρεσαν να δικάσουν άτομα που είχαν συμμετάσχει σε αποδεδειγμένες εγκληματικές οργανώσεις.

Η επιλογή της Νυρεμβέργης ως τόπου διεξαγωγής της Δίκης είχε συμβολική σημασία καθώς η πόλη είχε καταστραφεί από βομβαρδισμούς ολότελα εκτός από την αίθουσα του Δικαστηρίου και έτσι η Ευρώπη επρόκειτο να ανοικοδομηθεί με βάση το κράτος δικαίου.

Οι δίκες της Νυρεμβέργης, μαζί με το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο για την Άπω Ανατολή που δίκασε τους ανώτερους Ιάπωνες αξιωματικούς, ήταν τα πρώτα διεθνή ποινικά δικαστήρια και καθιέρωσαν τις έννοιες «έγκλημα πολέμου» και «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Οι εμπνευστές της Δίκης σκόπευαν να αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής όπου οι Κυβερνήσεις και οι εκπρόσωποι τους λογοδοτούν για τη μεταχείριση του πληθυσμού τους.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.