Η πρόταση για ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στους G21

Οι πρωτοβουλίες της G20 οδηγούν την Αφρική σε έναν παθητικό, συμβουλευτικό ή, στην καλύτερη περίπτωση, υποτιμητικό ρόλο.

Η πρόταση για ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στους G21

Της Ηλιάνας Θέμελη

Ερευνητές υποστηρίζουν την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης (‘‘African Union’’) στους G20. Η G20 ή η Ομάδα των Είκοσι είναι μια από τις πιο ισχυρές πολυμερείς πλατφόρμες σήμερα. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και την ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης σε όλα τα μεγάλα διεθνή οικονομικά ζητήματα. Η Νότια Αφρική είναι η μόνη αφρικανική χώρα στην ένωση.

«Κάθε χώρα θα πρέπει να έχει μια θέση σε ένα τραπέζι λήψης αποφάσεων που να συζητά το κοινό μας μέλλον και τα πιο σημαντικά παγκόσμια ζητήματα που μας επηρεάζουν όλους», λένε οι ερευνητές σε ένα έγγραφο ηθικής πολιτικής που ονομάζεται «Υποστήριξη για ένα G21» που παρουσιάστηκε σήμερα σε μια εκδήλωση παράλληλη της G20 στο Kumarakom της Ινδίας.

Οι 11 συντάκτες της έκθεσης περιλαμβάνουν τον οικονομολόγο Jeffrey Sachs του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και τον Michael Makanga, εκτελεστικό διευθυντή της εταιρικής σχέσης κλινικών δοκιμών ευρωπαϊκών και αναπτυσσόμενων χωρών στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. «Η G20 είναι το κορυφαίο πολυμερές φόρουμ για διεθνή οικονομική συνεργασία», λέει ο Makanga. «Για ηθικούς λόγους είναι κρίσιμο να εκπροσωπείται η Αφρική στο τραπέζι».

Η G20 αποτελείται από 20 μέλη. Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες μεταξύ 19 μεμονωμένων χωρών, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπώντας τα 27 κράτη μέλη της, έχει επίσης μια θέση στο τραπέζι.

Σε διάφορες περιόδους η Γαλλία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης, λέει η συν-συγγραφέας της έκθεσης Doris Schroeder, διευθύντρια του Κέντρου Επαγγελματικής Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου του Central Lancashire του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ινδία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία, συμμετέχει επίσης. «Η Ινδία πιέζει για μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων χωρίς αποκλεισμούς» και αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη της ένταξης της Αφρικανικής Ένωσης στις συζητήσεις της G20 επίσημα ως μέλος, λέει ο συν-συγγραφέας Sachin Chaturvedi, γενικός διευθυντής του Think Tank ‘‘Research and Information System for Developing Countries’’, το οποίο υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας.

Αναφέρουν ότι «Η G20 έχει έναν κύριο περιορισμό. Ευτυχώς, αυτός ο περιορισμός – το ότι αποκλείει το 96% του πληθυσμού της Αφρικής – μπορεί εύκολα να διορθωθεί με την συμπερίληψη της Αφρικανικής Ένωσης στην ένωση».

Η απάντηση πολλών μελών της G20 στον COVID-19 είναι ένας άλλος λόγος για να συμπεριληφθεί η Αφρικανική Ένωση, λένε οι συγγραφείς. Το σώμα υποσχέθηκε να «βοηθήσει να προστατεύσει και να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους και αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της πανδημίας». Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη στην πράξη. «Το 2021 οι χώρες μέλη της G20 έλαβαν έως και 15 φορές περισσότερες κατά κεφαλήν δόσεις εμβολίου για τον COVID-19 σε σύγκριση με εκείνες στην υποσαχάρια Αφρική», λέει ο Gopaul, επικαλούμενος στοιχεία από τη UNICEF.

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι χώρες υψηλού εισοδήματος μπόρεσαν να δανειστούν $17τρις με μηδενικά επιτόκια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τις χειρότερες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, γράφουν οι συγγραφείς. Αντίθετα, πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν μπορούσαν να δανειστούν για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους με τον ίδιο τρόπο, επειδή αυτές οι χώρες είναι ήδη υπερχρεωμένες. Όσοι μπορούσαν, υποχρεώθηκαν να πληρώσουν υψηλά επιτόκια.

Στο παρελθόν, η ομάδα υποστήριξε αφρικανικές πρωτοβουλίες, χωρίς όμως η πλειοψηφία των εκπροσώπων της ηπείρου να είναι παρόντες στις συνεδριάσεις της G20. «Υπό την κινεζική προεδρία (2016), η G20 ξεκίνησε τις εργασίες για την υποστήριξη της εκβιομηχάνισης στις αφρικανικές χώρες. Υπό τη γερμανική προεδρία (2017), το Σύμφωνο της G20 με την Αφρική δημιουργήθηκε για να αυξήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε αφρικανικές χώρες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Οι πρωτοβουλίες της G20 οδηγούν την Αφρική σε έναν παθητικό, συμβουλευτικό ή, στην καλύτερη περίπτωση, υποτιμητικό ρόλο», γράφουν οι συγγραφείς. «Το 2021, η Νότια Αφρική είχε μικρότερο ΑΕΠ από τη Νιγηρία ($419δις σε σύγκριση με $441δις), αλλά επωμίζεται την ευθύνη να αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη ήπειρο», αναφέρουν. Παραθέτουν τον Μαχάτμα Γκάντι, έναν από τους ιδρυτές της σύγχρονης Ινδίας, ο οποίος είπε: «Ό,τι κάνεις για μένα αλλά χωρίς εμένα, το κάνεις εναντίον μου».

Με πληροφορίες από: Nature, Prepared-Project

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.