Αδιόρθωτοι αφελείς (ή κάτι άλλο;)

Το ότι επιθυμούμε ειρήνη και συνεργασία με όλες τις χώρες είναι δεδομένο. Όμως, το να μην έχουμε ικανή ισχύ προστασίας των συμφερόντων μας ή να μην έχουμε την θέληση για αυτήν την προστασία οδηγεί στην καταστροφή.

Αδιόρθωτοι αφελείς (ή κάτι άλλο;)

Του Γιώργου Σαββίδη

Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να αλλάξουν στρατηγική ούτε να μειώσουν τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο ή την Κύπρο. (Βλέπε εδώ και εδώ). Η ύφεση στις απειλές ήταν απόφαση της Τουρκίας η οποία έχει αποκτήσει την πρωτοβουλία τόσο στην τακτική όσο και στην στρατηγική. Όποτε την εξυπηρετεί μας απειλεί, όποτε την βολεύει θυμάται την καλή γειτονία και όποτε βρει ευκαιρία αρπάζει κάτι (Ίμια, Βόρεια Κύπρο, εκλογή ψευδομουφτή, μνημόνιο αποχής στο Αιγαίο).

Όπως προβλέψαμε, πολλοί, οι περισσότεροι γνωστοί, πρόλαβαν να επιδοθούν σε τουρκολαγνεία. Κάποιος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με την παραγγελία των SPIKE NLOS τορπίλλιζε το καλό κλίμα και την Κύπρο ότι δεν καταλαβαίνει τα συμφέροντα της με την αρνητική αντίδραση της στο ζήτημα της υποψηφιότητας της Τουρκίας για την θέση γενικού γραμματέα στον ΙΜΟ. Πάντα θα βρίσκονται κάποιοι, λένε οι εμβριθείς αναλυτές, να εκτροχιάζουν κάθε προσπάθεια συνεννόησης με τους γείτονες.

Φρόντισαν οι ίδιοι οι Τούρκοι να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία εξοπλίζεται για να διεκδικήσει και να υποστηρίξει τα συμφέροντα της στην Γαλάζια Πατρίδα. Και ο Τούρκος υπ. εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα νησιά, τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα. Βέβαια, προτείνει να τα συζητήσουμε όλα και αν δεν συμφωνήσουμε να πάμε για όλα τα θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ενισχύοντας την θέση της χώρας τους, οι Τούρκοι συνέχισαν και συνεχίζουν το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα. Ακόμα και αν για οικονομικούς λόγους επιβραδύνουν τις δαπάνες, συνεχίζουν, έστω και με μειωμένο ρυθμό, τα φιλόδοξα προγράμματα τους. Μετά το ελικοπτεροφόρο Anadolu και τις κορβέτες ναυπηγούν φρεγάτες και ανακοίνωσαν αντιτορπιλλικά, πυραύλους σαν τους Meteor, ακόμα έναν νέο δορυφόρο και όλα αυτά εντός λίγων ημερών.

Εμείς, βέβαια, προλάβαμε την υποστήριξη στον ΙΜΟ (αντί της Κύπρου που πρότεινε η ΕΕ) και το κλείσιμο του κέντρου φιλοξενίας Κούρδων στο Λαύριο. Συνεχίζουμε να αυτό-εγκλωβιζόμαστε σε ευσεβείς πόθους σε ότι αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ότι επιθυμούμε ειρήνη και συνεργασία με όλες τις χώρες είναι δεδομένο. Όμως, το να μην έχουμε ικανή ισχύ προστασίας των συμφερόντων μας ή να μην έχουμε την θέληση για αυτήν την προστασία οδηγεί στην καταστροφή. Η λογική του εφησυχασμού εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία. Οι διάφοροι «ειρηνόφιλοι» πρέπει να εξηγήσουν πως οι προτάσεις τους για μειωμένη Ελληνική ισχύ και αδύνατες ένοπλες δυνάμεις εξυπηρετούν τα Ελληνικά συμφέροντα. Ή αν οφείλονται σε αφέλεια ή αν εξυπηρετούν κάτι άλλο.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.