Η Ιθάκη της επενδυτικής βαθμίδας

Προφανώς, το αφήγημα περί προόδου, που ευαγγελίζεται η κατά τα λόγια αντισυστημική αντιπολίτευση, κάθε άλλο παρά πρόοδο θα προκαλέσει.

Η Ιθάκη της επενδυτικής βαθμίδας

Του Συντηρητικού-Νεοφιλελεύθερου

Φήμες λένε ότι μετά την ανάσταση θα έρθει και η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας. Πως; Μέσω της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Όπως είχε πει ο πρώην υπουργός οικονομικών με τη γνωστή προφορά του σε σπαστά ελληνικά, η αναβάθμιση είναι προφανής αφού οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν την πολιτική αλλαγή που θα έρθει με τις εκλογές και την επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων. Σιωπή.

Συνεχίζουμε. Μετά από αυτή την εκκωφαντική παύση ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει επενδυτική βαθμίδα και γιατί τη χρειαζόμαστε. Η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι τίποτα άλλο από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ως υγιούς. Αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση είναι μη υγιής. Γιατί όμως; Γιατί απλά η ελληνική οικονομία έφτασε ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Επενδυτές, τόσο μεγάλοι, όσο και άνθρωποι της διπλανής πόρτας, έχασαν πολλά χρήματα. Πρώτα το 2012. Και ύστερα το 2015 εκεί που η κατάσταση είχε μπει σε μια βιώσιμη πορεία, η χρεοκοπία μας χτύπησε ξανά την πόρτα. Προφανώς όταν συμβαίνουν αυτά, μια χώρα δεν μπορεί να λογίζεται ως αξιόπιστη.

Εισοδήματα μειώθηκαν, και η μεσαία παραγωγική τάξη εξουθενώθηκε στους φόρους. Η επενδυτική βαθμίδα όμως έμεινε πολύ μακριά. Τα τελευταία χρόνια όμως έγιναν μεταρρυθμίσεις, οι νόμοι των επενδύσεων και της αγοράς εργασίας άλλαξαν και οι φόροι μειώθηκαν. Έγιναν επενδύσεις, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε και το πιο σημαντικό υπήρξε προβλέψιμη πολιτική σταθερότητα. Έγινε δηλαδή ότι χρειάζεται για να θεωρηθεί η χώρα αξιόπιστη ξανά. Πλέον έχει φτάσει ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Με την κατάκτησή της, κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων θα μπορούν να εισρεύσουν στην χώρα μας. Τώρα δε μπορούν, γιατί υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί που απαγορεύουν επενδύσεις σε μέρη που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Νέες δουλειές θα δημιουργηθούν, τα χρέη θα μειωθούν περισσότερο και τα εισοδήματα θα αυξηθούν. Προφανώς, το αφήγημα περί προόδου, που ευαγγελίζεται η κατά τα λόγια αντισυστημική αντιπολίτευση, κάθε άλλο παρά πρόοδο θα προκαλέσει.

Οι εκλογές έρχονται και η σκέψη για το τι σημαίνει πρόοδος, ελευθερία και ισότητα πρέπει να έρθει μπροστά. Περιθώριο για πειραματισμούς και λάθη δεν υπάρχει.

Δημοσιεύουμε απόψεις και σχόλια αναγνωστών. Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει και δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις ή σχόλια αναγνωστών.