Τα πιο ακριβά διαμάντια που έχουν πωληθεί

Το διαμάντι βρέθηκε το 2014 στη Νότιο Αφρική και είναι το μεγαλύτερο μπλε διαμάντι που έχει δημοπρατηθεί ποτέ.

Τα πιο ακριβά διαμάντια που έχουν πωληθεί

Της Ηλιάνας Θέμελη

Το Eternal Pink Diamond θα ανοίξει φέτος την δημοπρασία της Sotheby’s στις 8 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για ένα ροζ διαμάντι 10,57 καρατιών με εκτιμώμενη αξία άνω των $35εκ. ή άνω των $3,3εκ. ανά καράτι.

Θα είναι το ακριβότερο διαμάντι που έχει πωληθεί ποτέ; Πρόκειται για αρκετά ακριβό διαμάντι, αλλά όχι από τα ακριβότερα που έχουν δημοπρατηθεί ποτέ. Το 2017 πωλήθηκε από τη Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ το Pink Star Diamond έναντι $71,2εκ. Δεν είναι το ακριβότερο σε όρους καρατιών, αλλά το ακριβότερο σε όρους συνολικής αξίας. Πρόκειται για διαμάντι που βρέθηκε το 1999 από την De Beers στην Αφρική. Αγοραστής ήταν η Chow Thai Fook Enterprises, μια εταιρεία high end κοσμηματοπωλείων.

Το δεύτερο σε σειρά συνολικής αξίας είναι το Oppenheimer Blue Diamond, που ανήκε στον Sir Phillip Oppenheimer, της γνωστής οικογενείας διαμαντιών στην οποία ανήκε η De Beers, ίσως η ιστορικότερη εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας διαμαντιών. Αυτό πωλήθηκε το 2016 έναντι $50,6εκ.

Τρίτο είναι το The Pink Legacy, το οποίο πωλήθηκε σε δημοπρασία της Christie’s στη Γενεύη το 2018. Λέγεται ότι είναι το πιο καθαρό διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ, καθώς δεν έχει σχεδόν καθόλου άζωτο. Και αυτό το διαμάντι ανήκε στην οικογένεια Oppenheimer. Το διαμάντι εξορύχθηκε το 1918 στη Νότια Αφρική και λέγεται ότι ‘‘κόπηκε’’ μόνο μία φορά, χωρίς να υπάρξουν τροποποιήσεις στο σχήμα του. Αγοραστής ήταν ο Harry Winston, ο οποίος ‘‘μετονόμασε’’ το πετράδι σε The Winston Pink. Η τιμή του $50εκ. και τα καράτια του 18,69.

Τέταρτο στην λίστα είναι το The Blue Moon of Josephine των 12,03 καρατιών. Αυτό πωλήθηκε το 2015 σε δημοπρασία της Sotheby’s στη Γενεύη έναντι $48,4εκ. Το διαμάντι βρέθηκε το 2014 στη Νότιο Αφρική και είναι το μεγαλύτερο μπλε διαμάντι που έχει δημοπρατηθεί ποτέ. Το διαμάντι το αγόρασε ο δισεκατομμυριούχος Joseph Lau για την κόρη του. Της είχε αγοράσει και την προηγούμενη ένα διαμάντι έναντι £19εκ. από μια δημοπρασία της Christie’s.

Πέμπτο στην λίστα βρίσκεται το The Graff Vivid Pink Diamond, ένα πετράδι 24,78 καρατιών που πωλήθηκε σε δημοπρασία της Sotheby’s στη Γενεύη το 2010 έναντι $46εκ. Το αγόρασε ο κοσμηματοπώλης Laurence Graff διότι «ήταν το πιο εκθαμβωτικό διαμάντι που είχε δει στη ζωή του» και το μετονόμασε σε The Graff Pink.

Με πληροφορίες από: Sotheby’s, Thecourtjeweller, Goldarts

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.