Η δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη

Οι πολίτες, ακόμα και πολλοί που δεν τον ψηφίζουν, αυτά περιμένουν. Είναι πεπεισμένοι ότι μόνο ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να επιβάλει τις αναγκαίες τομές για να προχωρήσει η χώρα.

Η δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη

Του Γιώργου Σαββίδη

Στην ιστορία και την ζωή, πολιτική – οικονομία – κοινωνία – πολιτισμός, οι μεγάλες αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις, επέρχονται με ρήξη ή σημαντική διαφοροποίηση από το παρελθόν. Στην πολιτική ιδιαίτερα, οι μικροβελτιώσεις και η επανάληψη προηγουμένων πρακτικών, δηλαδή η στασιμότητα, δεν προσφέρουν λύσεις ούτε αποτελούν πρόοδο. Οδηγούν σε αδιέξοδα, ενίοτε εκρηκτικά.

Η πρώτη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη τελείωσε. Πολλά έγιναν και ακόμα περισσότερα δεν έγιναν.  Για αυτά που δεν έγιναν, έπαιξαν ρόλο οι αλλεπάλληλες κρίσεις. Έπαιξαν ρόλο, ίσως μεγαλύτερο, και οι παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές στην Ελληνική πολιτική ζωή.

Είναι αλήθεια ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει προχωρήσει σε κάποια πράγματα, με πιο αξιοσημείωτο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, αλλά και την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας, την βελτίωση των συνθηκών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την ψηφιοποίηση σε μεγάλο βαθμό κ.ά.

Δεν έγιναν όμως σημαντικές ρήξεις σε τομείς κρίσιμους όπως η ασφάλεια, η άμυνα, τα πανεπιστήμια, η λογοδοσία των δημόσιων υπαλλήλων, η διαφάνεια στους Δήμους, η ατελείωτες ενστάσεις σε διαγωνισμούς και συμβάσεις προμηθειών, η αξιοπιστία του κράτους και η ισότητα του κράτους απέναντι στον πολίτη.

Είναι επίσης αλήθεια, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, όσοι ψήφισαν ΝΔ το 2019 αλλά και πολλοί άλλοι, περίμεναν από τον Κ. Μητσοτάκη να επέμβει δραστικά στους τομείς αυτούς.

Η πρόσληψη αστυνομικών δεν είναι το μόνο ζητούμενο στην ασφάλεια. Καλή αλλά όχι αρκετή είναι η απόδοση κατειλημμένων κτιρίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Η αστυνόμευση των πανεπιστημίων, η προστασία της περιουσίας – δημόσιας και ιδιωτικής, η εξάλειψη των εκτρόπων με μολότωφ και άλλα παρόμοια, είναι το ζητούμενο.

Η προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων και η συντήρηση των υπαρχόντων δεν είναι το μόνο ζητούμενο στην άμυνα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η ριζική αναδιοργάνωση των αμυντικών προμηθειών. Οι αποσπασματικές προμήθειες, οι καθυστερήσεις, η μικροπολιτική των διάφορων αρμοδίων και το γνωστό σύστημα των ενστάσεων, είναι οι κακοδαιμονίες που πρέπει να εκριζωθούν. Αναδιοργάνωση χρειάζεται και το σύστημα αξιολόγησης, προαγωγών και αποτάξεων στις ένοπλες δυνάμεις.

Τα πανεπιστήμια δεν επιτρέπεται να είναι κέντρα ανομίας, ανούσιου ακτιβισμού και κομματικής δραστηριότητας. Οι φοιτητές που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια (π.χ. 6 έτη σε πρόγραμμα 4 ετών) να διαγράφονται αυτόματα. Φοιτητές/ριες που συμμετέχουν σε καταστροφή πανεπιστημιακής περιουσίας να αποβάλλονται. Να αποβάλλονται και όσοι επιτελούν ποινικά αδικήματα στον χώρο του πανεπιστημίου.

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να γίνει πράξη. Όποιος δεν αποδίδει να απομακρύνεται άμεσα. Υπάρχουν τρόποι οι αξιολογήσεις να γίνονται αντικειμενικά και όχι με κομματικά κριτήρια. Αξιολόγηση χωρίς λογοδοσία είναι κολοβή.

Οι Περιφέρειες να αναλάβουν πλήρη ευθύνη για τους Δήμους σε ζητήματα προγραμματικά, οικονομικά κλπ. Να θεσπιστούν αυστηροί μηχανισμοί ελέγχων και διαφάνειας.

Το σύστημα διαγωνισμών και συμβάσεων για προμήθειες του δημοσίου πρέπει να αντικατασταθεί. Οι ενστάσεις να εκδικάζονται από ειδική επιτροπή εντός δεδομένου χρόνου (π.χ. 3-6 μηνών αναλόγως του μεγέθους του διαγωνισμού ή της σύμβασης) και οι αποφάσεις της να είναι τελεσίδικες. Υπάρχουν τρόποι για να μην αμφισβητείται η σύνθεση και οι αποφάσεις της επιτροπής.

Το κράτος συμπεριφέρεται πολλές φορές σαν απατεώνας και ακόμα περισσότερες με αυθαιρεσία. Πρακτικές όπως προκαταβολή φόρου, τεκμήριο ιδιοκτησίας και άλλα, δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατία. Ούτε νοείται καθυστέρηση σε επιστροφές φόρων ή πληρωμή οφειλών από το κράτος προς τους πολίτες. Όποτε σημειώνονται καθυστερήσεις πληρωμών από το κράτος, πρέπει να επιβαρύνονται με τόκους και πρόστιμα αντίστοιχα με αυτά που επιβάλλει το κράτος.

Πιστεύουμε ότι ο Κ. Μητσοτάκης ξέρει τι πρέπει να κάνει. Εμείς λέμε ότι πρέπει να τα κάνει και να μην παρασυρθεί είτε από τις συνθήκες ή τις φέρουσες νοοτροπίες σε άλλους δρόμους. Οι πολίτες, ακόμα και πολλοί που δεν τον ψηφίζουν, αυτά περιμένουν. Είναι πεπεισμένοι ότι μόνο ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να επιβάλει τις αναγκαίες τομές για να προχωρήσει η χώρα.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.