Ενιαίος αμυντικός χώρος: το στρατιωτικό σκέλος – Μέρος Β

Επιπλέον, η γραμμή Κρήτη-Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος-Καστελλόριζο μπορεί να κλείσει με πυροβολικό μακρού βεληνεκούς.

Ενιαίος αμυντικός χώρος: το στρατιωτικό σκέλος – Μέρος Β

Του Γιώργου Σαββίδη

(Μέρος Α εδώ)

Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί επιτελικό σχεδιασμό ούτε πρόταση προς τους αρμόδιους που είναι τα στρατιωτικά επιτελεία. Στόχος είναι να παρουσιαστεί η γενική εικόνα και να κατανοήσουν οι πολίτες σε Ελλάδα και Κύπρο τις παραμέτρους μιας αξιόπιστης άμυνας που να εξασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου.

Αιγαίο - Κρήτη

Το Αιγαίο είναι ιδιαίτερος χώρος, πολύπλοκος και απαιτητικός. Η μορφολογία παρουσιάζει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Ο αντίπαλος έχει τεράστια δυσκολία να επιχειρήσει με σκάφη επιφανείας για να καταλάβει νησιά. Μπορεί όμως να πλήξει με πυροβολικό, πυραύλους, αεροπλάνα, μη επανδρωμένα, υποβρύχια και ειδικές δυνάμεις πολλά νησιά και να καταλάβει με σχετική ευκολία βραχονησίδες ή μικρά νησάκια.

Ο μεγάλος αριθμός νησιών και βραχονησίδων αποτελεί και την πρόκληση για την Ελληνική πλευρά. Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει απέναντι τεράστιες δυνάμεις (90.000 που σε περίπτωση σύρραξης φτάνουν 150.000) με μεγάλες αποβατικές ικανότητες.

Μπορούμε όμως να πούμε ότι η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι. Εκτός από τις αναφορές στο κεφάλαιο για τον αποκλεισμό της Τουρκίας, η άμυνα χρειάζεται ενίσχυση ή, καλύτερα, επανασχεδιασμό. Η ΠΑ χρειάζεται οπωσδήποτε επαρκή και ικανά μεταφορικά μέσα. Η προμήθεια μεταφορικών αεροπλάνων C-130J είναι μάλλον μονόδρομος. Το αεροπλάνο αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί το βασικό μεταφορικό μέσο των δυτικών χωρών για τουλάχιστον 50 χρόνια ακόμα. Το μοντέλο αυτό είναι σύγχρονο και ενσωματώνει όλες τις σχετικές νέες τεχνολογίες. Άμυνα στα νησιά χωρίς αεροπορική μεταφορική ικανότητα δεν νοείται. Το ίδιο ισχύει και για τα ελικόπτερα όλων των χρήσεων: μεταφοράς, επιθετικά, αναγνώρισης, θήρευσης υποβρυχίων, γενικής χρήσης. Οι αριθμοί πρέπει να είναι επαρκείς για το σημαντικότατο αρχιπέλαγος του Ελληνισμού.

Οι αναφορές για τα οπλικά συστήματα στον Έβρο, ισχύουν και για τα αμυντικά μέσα των νησιών. Ο οπλισμός, άρματα, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, φορητός οπλισμός, αντιαρματικά, περιφερόμενα πυρομαχικά κλπ. πρέπει να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί όπου πρέπει. Τα ΤΟΜΠ BMP-1 πρέπει να αντικατασταθούν χθες. Τα άρματα πρέπει να εκσυγχρονιστούν ή να αντικατασταθούν.

Η δυνατότητα ανακατάληψης νήσων ή ακτών είναι κρίσιμη. Η ίδρυση της ΔΕΠ (Διοίκησης Ειδικού Πολέμου) αποτελεί σημαντικό βήμα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού. Η προμήθεια των αμφίβιων επιθετικών οχημάτων AAV-71, προσδίδουν πραγματικές αποβατικές/αμφίβιες δυνατότητες στους πεζοναύτες μας. Η ΔΕΠ χρειάζεται περαιτέρω ομογενοποίηση υλικού, επιχειρησιακών ικανοτήτων και διοίκησης. Μίνι υποβρύχια, μη επανδρωμένα σκάφη, περισσότερα σκάφη οπλισμένα με Spike και λοιπά μέσα και οπλισμός είναι αναγκαία.

Η ύπαρξη της Κρήτης με μεγάλη έκταση, βουνά, μεγάλο ναύσταθμο, αεροδρόμια, οδικό δίκτυο, βάσεις ανεφοδιασμού κλπ. προσθέτει μεγάλες δυνατότητες στην Ελληνική πλευρά. Η Κρήτη, όπως και η Κύπρος, έχει χαρακτηριστεί ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η στρατηγική της σημασία για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ καθιστούν υπερβολικά απίθανη μια επίθεση στην Κρήτη, δίνοντας έτσι μεγαλύτερα περιθώρια σχεδιασμού στην Ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, η γραμμή Κρήτη-Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος-Καστελλόριζο μπορεί να κλείσει με πυροβολικό μακρού βεληνεκούς. Πέραν των drones, μη επανδρωμένων, περιφερόμενων πυρομαχικών κλπ., η εγκατάσταση πυροβόλων μεγάλου διαμετρήματος και βεληνεκούς, θέτει υπό απόλυτο έλεγχο τις διόδους από και προς το Αιγαίο. Είναι μια λύση που δεν στοιχίζει και αξιοποιεί πλήρως τα πλεονεκτήματα του ιδιαίτερου χώρου του Αιγαίου.

Η αντιαεροπορική προστασία είναι και στο Αιγαίο, όπως και για όλες τις περιοχές πρωταρχικής σημασίας. Η εγγύτητα των νησιών στην Τουρκία, απαιτεί ιδιαίτερο σχεδιασμό και λύσεις έναντι κορεσμού από πυραύλους, drones, μη επανδρωμένα, ελικόπτερα κλπ., πέραν της Τουρκικής αεροπορίας ή/και βομβαρδισμού από το Τουρκικό ναυτικό. Η πολυστρωματική άμυνα από φορητά αντιαεροπορικά όπλα έως μεγάλες αποστάσεις 200χλμ ή μεγαλύτερες είναι αναγκαία, όπως και οι νέες τεχνολογίες αναχαίτισης ακόμα και ρουκετών, οβίδων πυροβολικού, πυραύλων και drones είναι απαραίτητη. Πολυστρωματική πρέπει να είναι και η κάλυψη από ραντάρ με εμβέλεια έως 500χλμ ή μεγαλύτερη. (Τα οπλικά συστήματα είναι τα ίδια που αναφέρονται για τον Έβρο.)

Δυτική και Ηπειρωτική Ελλάδα

Οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν σαφώς λιγότερες και μειωμένης έντασης απειλές. Παρά ταύτα πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός δυνάμεων άμυνας και αποτροπής, όπως πυροβολικό, άρματα, ΤΟΜΠ, μη επανδρωμένα κλπ.

Επίσης, χρειάζονται ικανοποιητικές υποδομές και δυνατότητα άμεσης και ταχείας ενίσχυσης όταν και αν παραστεί ανάγκη. Φορτηγά, τραίνα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία, ταχύπλοα.

Η αντιαεροπορική προστασία είναι εξίσου σημαντική, γιατί οι περιοχές αυτές θα πληγούν σχεδόν σίγουρα με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πυραύλους μακρού βεληνεκούς κλπ.

Μακρά κρούση και ικανότητα επίθεσης

Οι ΕΔ πρέπει να έχουν την δυνατότητα ανάληψης επιθετικών και άλλων πρωτοβουλιών (επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, δολιοφθορές, ψυχολογικός πόλεμος, ηλεκτρονικός πόλεμος, αποβάσεις). Οι επιθετικές πρωτοβουλίες επιβάλλεται να έχουν και ικανότητα κατάληψης εχθρικού εδάφους στην Ανατολική Θράκη και αλλού, αλλά και διατήρησης του ελέγχου των καταληφθέντων εδαφών.

Επίσης, οι ΕΔ πρέπει να διαθέτουν επαρκή όπλα μακρού πλήγματος από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Οι μικροί αριθμοί τέτοιων πυραύλων δεν επαρκούν. Τόσο τα μαχητικά, όσο και τα πλοία επιφανείας και τα υποβρύχια πρέπει να αποκτήσουν τέτοια όπλα. Επιπλέον, αντίστοιχα συστήματα ξηράς πρέπει να εγκατασταθούν σε αριθμό νησιών και στην ξηρά. Τέτοιοι πύραυλοι (Scalp, MdCN, AARGM, AGM, Tomahawk, NSM κ.ά.) μπορούν να πλήξουν κάθε στόχο εντός της Τουρκίας. Τα βεληνεκή αυξάνονται και υπερβαίνουν κατά πολύ τα 300 χλμ. ενώ τα 1.000 χλμ. δεν είναι πλέον σπάνια.

Εδώ είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι η  Ελλάδα είναι συμβαλλόμενη χώρα στο καθεστώς ελέγχου των πυραύλων MTCR – Missile Technology Control Regime. Το καθεστώς προβλέπει περιορισμό στο βεληνεκές (<300 χλμ) και στο μέγεθος της πολεμικής κεφαλής (<500 kg). Για τον λόγο αυτόν η Ελλάδα δεν έχει προμηθευτεί πυραύλους με βεληνεκές >300 χλμ. Το καθεστώς δεν είναι συμφωνία ούτε είναι δεσμευτικό. Ήδη δεν τηρείται από αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Η ξεκάθαρη επίσημη απειλή από την Τουρκία ότι θα πλήξει την Αθήνα με πύραυλο βεληνεκούς 1.000 χλμ, υποχρεώνει την Ελλάδα να αναθεωρήσει την στάση της και να ενημερώσει τους συμμάχους της για την πρόθεση της να αποκτήσει αντίστοιχες δυνατότητες για στοιχειώδεις λόγους αποτροπής.

Τηλεπικοινωνίες, πληροφορίες, επιτήρηση, ηλεκτρονικός πόλεμος

Ο τομέας των επικοινωνιών, των πληροφοριών, της επιτήρησης και της ηλεκτρονικής προστασίας είναι ίσως ο κρισιμότερος.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι από τακτικό επίπεδο οπλίτη έως επιτελικό είναι αναγκαία σύγχρονα συστήματα που παρέχουν ακριβείς πληροφορίες, συντονίζουν και κατευθύνουν τα οπλικά συστήματα, προστατεύουν από εχθρικές παρεμβολές, έχουν δυνατότητα αντιμέτρων και παρεμβολών κλπ.

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει δικό της σύμπλεγμα δορυφόρων, πέραν των συνεργασιών με συμμάχους και την αγορά χώρων σε δορυφόρους τρίτων. Τα αεροπλάνα εναέριας επιτήρησης της ΠΑ  και του ΠΝ πρέπει να βρίσκονται στο μεταίχμιο της τεχνολογίας. Όλες οι μονάδες και τα συστήματα πρέπει να έχουν δυνατότητες που προβλέπονται σε σημερινό και αυριανό πεδίο μάχης.

Τα σημερινά Erieye EMB-145H AEW&C και P-3B Orion, ακόμα και εκσυγχρονισμένα, υπηρετούν πολλά χρόνια και πρέπει να προγραμματίζεται η αντικατάσταση τους. Η προμήθεια ΜΕΑ (MQ-9, Heron κ.ά.) αλλά και ΜΕ σκαφών επιφανείας δεν πρέπει να καθυστερεί. Το ίδιο ισχύει και για τα διάφορα drones που απαιτούνται για τον στρατό ξηράς, τα σκάφη του ναυτικού κλπ.

Κρίσιμος είναι ο ρόλος των ραντάρ που απαιτούνται σε όλα τα επίπεδα και από όλα τα όπλα.

Κύπρος

Η άμυνα της Κύπρου, όπως και του Αιγαίου είναι ιδιαίτερη, πολύπλοκη και απαιτητική.

Η δύναμη του κατοχικού στρατού εκτιμάται σε 35.000, με >500 άρματα και τεθωρακισμένα και εκατοντάδες πυροβόλα. Σε αυτή την δύναμη πρέπει να προστεθεί και ο στρατός των Τουρκοκυπρίων που εκτιμάται σε 3.000 συν 15.000 εφεδρεία. Υπάρχουν υποδομές για ταχεία μεταφορά δυνάμεων από την Τουρκία, ενώ δημιουργήθηκε στα κατεχόμενα βάση ΜΕΑ.

Η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) μαζί με την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) φτάνει τις 15.000 με 50.000 ενεργή εφεδρεία. Η ΕΦ υστερεί σε όλα τα οπλικά συστήματα.

Η Τουρκία κυριαρχεί σε αέρα και θάλασσα. Η ΕΦ δεν διαθέτει ούτε αεροπορία ούτε ναυτικό.

Η Πράσινη Γραμμή είναι και η χερσαία γραμμή αντιπαράθεσης και εκτείνεται σε περίπου 300 χλμ. Εντός της Πράσινης Γραμμής υπάρχουν κατοικημένες περιοχές, ενώ περνά μέσα από την Λευκωσία. Επιπλέον η Κύπρος είναι ευάλωτη στα παράλια, ενώ οι Τούρκοι μπορούν να προβούν σε επιχειρήσεις αντιπερισπασμού από τα Κόκκινα, τον μικρό θύλακα που ελέγχουν στα βορειοδυτικά από το 1964.

Η ΕΦ με την ΕΛΔΥΚ πρέπει να εξασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση ότι οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να διασπάσουν την άμυνα στην Πράσινη Γραμμή και να προελάσουν προς τα νότια και δυτικά. Ταυτόχρονα τα Κόκκινα πρέπει να καταληφθούν εντός των πρώτων ωρών.

(Συνεχίζεται)

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.