Το σκιάχτρο της Ακροδεξιάς

Μια εύκολη μεταρρύθμιση είναι η άνοδος του ορίου εισόδου στη Βουλή όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από το 3% στο 5%.

Το σκιάχτρο της Ακροδεξιάς

Από Συντηρητικός Νεοφιλελεύθερος

Καθώς όλοι παρακολουθούσαμε σοκαρισμένοι το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που να ξέρουμε ότι θα ξυπνήσει πάλι το τέρας της Ακροδεξιάς. Καθώς κάποιοι θρηνούσαν τα παιδιά τους, κάποιοι άλλοι έκαναν την «λογική σκέψη» ότι με καταδικασμένους εγκληματίες η χώρα θα πάει μπροστά. Η Ακροδεξιά, με ένα νέο μανδύα, φάνηκε πάλι ικανή να μπει στη Βουλή.

Προσπάθειες για την αποφυγή αυτού του φαινομένου έγιναν. Ρύθμιση ψηφίστηκε στη Βουλή, ενώ η πιο πρόσφατη τροποποίησή της, με την απόφαση να λαμβάνεται στην ολομέλεια του Αρείου πάγου, στοχεύει στην ισχυροποίηση της οποιαδήποτε απαγόρευσης. Το ερώτημα είναι αν έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Πιθανόν ναι. Πιθανόν και όχι. Ίσως λυθεί για τώρα. Αλλά την επόμενη τετραετία;

Σημαντικότερες τομές απαιτούνται. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Πρακτικά η κυβέρνηση βγαίνει από τη Βουλή μέσω της διαδικασίας της ψήφου εμπιστοσύνης. Μια εύκολη μεταρρύθμιση είναι η άνοδος του ορίου εισόδου στη Βουλή όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από το 3% στο 5%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Γερμανία με 5%, το Βέλγιο με 5%, ενώ πολλές χώρες όπως η Γαλλία και η Ελβετία έχουν πιο σύνθετα εκλογικά συστήματα. Έτσι το πρόβλημα της ψήφου διαμαρτυρίας θα λυνόταν. Ευκαιρία για είσοδο στη Βουλή θα είχαν μόνο κόμματα με αξιοπρεπή συσπείρωση και αξιόπιστη πολιτική τοποθέτηση.

Σε μικροπολιτικό επίπεδο πάντως, τα κόμματα της αντισυστημικής αντιπολίτευσης, τόσο τα μεγάλα όσο και μικρά έλαμψαν δια της απουσίας τους. Επικράτησαν ευκαιριακές διαφωνίες και έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής τοποθέτησης. Άλλωστε η αντισυστημική ψήφος είναι πάντα ευπρόσδεκτη απ’ όπου και αν έρχεται. Μια μονάδα από δω, μισή από κει, μπορεί να καθορίσει από την οριακή είσοδο στη Βουλή, μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης. Κάθε ψήφος ευπρόσδεκτη.

Δημοσιεύουμε απόψεις και σχόλια αναγνωστών. Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει και δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις ή σχόλια αναγνωστών.