Κυπριακό: οι Τούρκοι πετυχαίνουν τους στόχους τους
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία στρώνει το έδαφος για ενσωμάτωση των Βαρωσίων και σταδιακή προσάρτηση των κατεχόμενων. Εμείς περιμένουμε μοιρολατρικά να συμβούν αυτά.

Του Γιώργου Σαββίδη
Η λύση του Κυπριακού μέσω της ΕΕ ακούστηκε σαν μια ιδέα που μπορούσε να σπάσει τα αδιέξοδα. Στην πραγματικότητα, αν δεν ήταν ένα έξυπνο προεκλογικό σλόγκαν, ήταν ένας ευσεβής πόθος.
Η ΕΕ δεν έχει αυτόνομη εξωτερική πολιτική, δεν έχει στρατιωτικές δυνατότητες, η ομοφωνία δεν επιτρέπει την λήψη αποφάσεων και κάποιες χώρες δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε ουσιαστική πίεση προς την Τουρκία. Ακόμα και χωρίς τα ενδογενή προβλήματα της ΕΕ, η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις.
Η εμπλοκή της ΕΕ θα ήταν αυτόματη αν είχε συμφωνηθεί το Σχέδιο Ανάν. Σε τέτοιο ενδεχόμενο, η ΕΕ θα ήταν υποχρεωμένη να επεμβαίνει για υποστήριξη και κατοχύρωση του «κοινοτικού κεκτημένου». Ο Κυπριακός λαός το απέρριψε, επομένως το ζήτημα αυτό έκλεισε τότε. Το μοναδικό απομεινάρι του Σχεδίου Ανάν είναι η επίκληση της απόρριψης του από τους Τούρκους, ως απόδειξη της αναξιοπιστίας της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, είναι το επιχείρημα της Τουρκίας για αποκλεισμό της ΕΕ από τις διαπραγματεύσεις.
Το Κυπριακό, πάσχει από δύο σοβαρές ασθένειες, που έως σήμερα φαντάζουν ανίατες. Η πρώτη είναι η συναισθηματική φόρτιση. Η δεύτερη είναι η αναντιστοιχία μεταξύ των επιθυμιών της Ελληνικής πλευράς και της βούλησης της να κάνει ότι απαιτείται για να υλοποιηθούν οι επιθυμίες της. Λόγω αυτών των δύο ασθενειών, για το Κυπριακό ισχύει η ρήση «κάθε πέρσι και καλύτερα».
Από το 1974, βήμα-βήμα υποχωρούμε. Και σήμερα, για τους περισσότερους Κύπριους, η Διζωνική-Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι ο επιθυμητός στόχος. Η πλειοψηφία των Κυπρίων ενδόμυχα γνωρίζει ότι η λύση αυτή δεν είναι βιώσιμη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για να κατανοήσει κάποιος ότι ένα καθεστώς με μεγαλύτερες δυσλειτουργίες από το καθεστώς των συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου, έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες αποτυχίας. Επιπλέον, οι υποστηρικτές της ΔΔΟ παραγνωρίζουν την δημογραφική δυναμική, την σίγουρη χρήση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία για παράλυση του κράτους και εκβιασμό της ΕΕ και άλλα. Και κυρίως, παραγνωρίζουν το ότι η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τους στόχους της και θέλει να ελέγχει άμεσα, σε πρώτη φάση, την Βόρεια Κύπρο και να την προσαρτήσει σε επόμενο στάδιο.
Παρά ταύτα, δεν έχουμε άλλη εναλλακτική πρόταση στο τραπέζι, ούτε για συζήτηση μεταξύ μας. Δεν συζητείται ανοιχτά αν οι Έλληνες Κύπριοι θέλουν να ζήσουν με τους Τουρκοκύπριους. Ούτε συζητείται τι θα γίνει στο σοβαρό ενδεχόμενο ο πληθυσμός των Τουρκοκυπρίων να ξεπεράσει τον πληθυσμό των Ελληνοκυπρίων. Επίσης, δεν γίνεται προετοιμασία για το πως θα αποχωρήσουν οι Τούρκοι έποικοι στο ενδεχόμενο συμφωνίας° άλλο συμφωνία και άλλο εφαρμογή.
Πιο ανησυχητικό είναι ότι το μόνο σχέδιο αποτροπής της ενσωμάτωσης των Βαρωσίων ή/και της προσάρτησης των Κατεχομένων είναι οι διπλωματικές πιέσεις από ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ. Δηλαδή, αντιδράσεις τις οποίες η Τουρκία τις ξέρει και τις αναμένει. Και κυρίως, έχει μεγάλη εμπειρία στο να επιβιώνει όταν γίνονται, ακόμα και όταν συνοδεύονται από κυρώσεις. Και για αυτά τα ενδεχόμενα δεν γίνεται συζήτηση σε βάθος, ούτε προβάλλονται εναλλακτικές προτάσεις στη δημόσια συζήτηση.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία στρώνει το έδαφος για ενσωμάτωση των Βαρωσίων και σταδιακή προσάρτηση των κατεχόμενων. Εμείς περιμένουμε μοιρολατρικά να συμβούν αυτά. Και θα συμβούν όταν η Τουρκία κρίνει ότι οι συνθήκες την ευνοούν. Εκτός κι’ αν αλλάξουμε ρότα.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()