Επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής το 2022

Όπως τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν που προκάλεσαν τον θάνατο πάνω από 1.700 κατοίκων και την εκτόπιση 8 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής το 2022

Της Ηλιάνας Θέμελη

Η ετήσια αναφορά για το 2022 του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώθηκε το 2022.

Ξηρασία, πλημμύρες και καύσωνες επηρέασαν κοινότητες σε κάθε ήπειρο προκαλώντας επισιτιστική ανασφάλεια και κλιματική μετανάστευση ενώ κόστισαν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες και καταστροφές. Παρατηρήθηκαν αλλαγές στη γη, στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα που έχουν προκληθεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με σημαντικότερο παράδειγμα ότι τα έτη 2015-2022 ήταν τα οκτώ θερμότερα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Η αναφορά προειδοποιεί ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα συνεχίσει για χιλιάδες χρόνια και ότι η κλιματική αλλαγή έχει πλέον επηρεάσει επαναλαμβανόμενα φυσικά γεγονότα όπως το πότε μεταναστεύουν τα πουλιά.

Συγκεκριμένα η αναφορά απαριθμεί κάποιες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν που προκάλεσαν τον θάνατο πάνω από 1.700 κατοίκων και την εκτόπιση 8 εκατομμυρίων ανθρώπων. Συνολικά στην Ευρώπη (και κυρίως Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Πορτογαλία) καταγράφηκαν πάνω από 15.000 θάνατοι που προκλήθηκαν από τον υπερβολικό καύσωνα. Η Κίνα είχε τον πιο εκτεταμένο καύσωνα από όταν ξεκίνησαν να κρατούνται εθνικά αρχεία. Η ξηρασία και η συνακόλουθη καταστροφή των αγροκαλλιεργειών εκτόπισαν περίπου 1,2 εκατομμύρια κατοίκους από την Σομαλία.

Ο ΠΜΟ ιδρύθηκε το 1950, αποτελείται από 193 μέλη και συνιστά εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τη μετεωρολογία, την υδρολογία και τις συναφείς γεωφυσικές επιστήμες. Οι Εθνικές Μετεωρολικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες παρακολουθούν συνεχόμενα τα γήινα συστήματα αναφοράς και παρέχουν πληροφορίες σε όλον τον κόσμο ενώ προειδοποιούν εγκαίρως για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Μπορείτε να βρείτε την αναφορά του ΠΜΟ εδώ.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.