Αμερικανικές εκλογές 2024

Υπάρχουν και αυτοί που ανησυχούν ότι σε περίπτωση αντίθετης απόφασης δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιος άλλος Δημοκρατικός υποψήφιος που θα μπορούσε να φέρει τη νίκη στο κόμμα.

Αμερικανικές εκλογές 2024

Της Ηλιάνας Θέμελη

Αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες η επίσημη ανακοίνωση του ογδοντάχρονου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ότι θα δηλώσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές 2024. Μέχρι στιγμής έχει υπαινιχτεί αυτό το ενδεχόμενο όταν τη Δευτέρα του Πάσχα ανέφερε ότι «σχεδιάζει να τρέξει στις εκλογές αλλά δεν ήταν προετοιμασμένος να το ανακοινώσει ακόμη» καθώς και όταν προηγουμένως ανέφερε ότι «έχει πρόθεση» να δηλώσει υποψηφιότητα.

Προς το παρόν έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών μόνο η Μαριάν Γούιλιαμσον και ο Ρόμπερτ Κένεντυ Τζούνιορ. Η πρώτη είναι συγγραφέας βιβλίων αυτοβελτίωσης και δραστηριοποιείται σε διάφορους μη κυβερνητικούς οργανισμούς ενώ είχε βάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές 2020. Ο δεύτερος, ανιψιός του πρώην Προέδρου Τζον Κένεντυ και γιος του δολοφονηθέντος πρώην υποψηφίου προέδρου Ρόμπερτ Κένεντυ, είναι περισσότερο γνωστός ως αρνητής των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για την προεδρία πιο μεγάλα ονόματα του Δημοκρατικού κόμματος φαίνεται να είναι ο λόγος που ο Μπάιντεν καθυστερεί την επίσημη ανακοίνωσή του, καθώς μέχρι τότε δεν είναι υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει τις δωρεές που έχει συγκεντρώσει για την προεδρική καμπάνια.

Ωστόσο, εν μέσω αναταραχής στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ύστερα από την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν μπορεί και να «αγοράζει» χρόνο μέχρι να καταλαγιάσουν και όποιες ανησυχίες υπάρχουν στο πρόσωπο του με δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι έχει πέσει η δημοτικότητά του. Για το λόγο αυτό, κάποιοι προβλέπουν ότι η επίσημη ανακοίνωση δεν θα έρθει μέσα στην εβδομάδα αλλά το καλοκαίρι.

Πάντως, αν και οι περισσότεροι Δημοκρατικοί συμφωνούν με την επιλογή του Μπάιντεν να καθυστερήσει την επίσημη απόφασή του για επανεκλογή, υπάρχουν και αυτοί που ανησυχούν ότι σε περίπτωση αντίθετης απόφασης δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιος άλλος Δημοκρατικός υποψήφιος που θα μπορούσε να φέρει τη νίκη στο κόμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε BBC, CNN, The New York Times

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.