Ο Menendez είναι σταθερός στην πολιτική του απέναντι στην Τουρκία και την Ελλάδα

Η συμμετοχή των ΗΠΑ είχε προωθηθεί δυναμικά από τον προηγούμενο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ M. Pompeo.

Ο Menendez είναι σταθερός στην πολιτική του απέναντι στην Τουρκία και την Ελλάδα

Του Πέτρου Στυλιανίδη

Με πρωτοβουλία του R. Menendez, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ διεξήχθη διαδικτυακή συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής 3+1. Πιστοποιήθηκε συναντίληψη στα θέματα συνεργασίας για την ενέργεια και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το 3+1 είναι το σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συν ΗΠΑ που προωθεί την συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο στην ενέργεια και την ασφάλεια.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ είχε προωθηθεί δυναμικά από τον προηγούμενο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ M. Pompeo, αλλά ο αντικαταστάτης του, ο A. Blinken, δεν δείχνει ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο +1. Δηλαδή, υποστηρίζει την συνεργασία των 3 αλλά αποφεύγει την άμεση παρουσία των ΗΠΑ στις διάφορες συναντήσεις, για «να μην απομακρύνει» την Τουρκία.

Ο Menendez ήταν και είναι ξεκάθαρος. Η Τουρκία οφείλει να συμπεριφέρεται ως πραγματικός σύμμαχος και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Στέκεται ειδικά στις απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο και την παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο.

Σε κάθε ευκαιρία, επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση οποιουδήποτε οπλικού συστήματος προς την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των νέων F-16 και του εκσυγχρονισμού των παλαιότερων. Διευκρίνισε ότι η πώληση υλικών αξίας $259εκ εγκρίνεται γιατί αφορά την ομογενοποίηση των διασυμμαχικών επικοινωνιών.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.