Οι αριθμοί και η πραγματικότητα

Από την άλλη, για την εκλογή προέδρου σ’ αυτή τη χώρα ψήφησαν 2952 εκλέκτορες. Ο πρόεδρος εξελέγη με 2952 ψήφους. Στο ρυθμό ανάπτυξης θα κολλήσουν;

Οι αριθμοί και η πραγματικότητα

Του Συντηρητικού Νεοφιλελεύθερου

Σήμερα αποφάσισα να πιάσω διεθνή θέματα. Πέσαμε απ’ τα σύννεφα προχθές όταν οι απόγονοι του Μάο ανακοίνωσαν ανάπτυξη 4.5%. Τώρα το αν το πιστεύουμε είναι άλλο θέμα. Μην ξεχνάμε ότι κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ενώ σε όλο τον κόσμο είχαν πεθάνει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, εκεί πέθαναν μόλις μερικές λίγες χιλιάδες.

Ο κεντρικός σχεδιασμός αποτελεί το βασικό πυλώνα πολιτικής σε αυτή την πλευρά του κόσμου. Ο στόχος για φέτος ήταν 5%. Προφανώς τα δημοσιοποιημένα νούμερα θα ήταν κάπου εκεί κοντά. Είναι όμως; Γεγονός είναι ότι η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων τόσο σε Ανατολή όσο και στη Δύση μαζί με την ανάλογη ανάπτυξη του εμπορίου έφεραν εξαιρετική οικονομική σταθερότητα. Δηλαδή ηρεμία στις αγορές, χαμηλό πληθωρισμό και βελτίωση του παγκόσμιου βιοτικού επιπέδου.

Ας μην ξεχνάμε ότι παρόλη την ένταση των καιρών, το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει την ανάπτυξη του. Δυσκολίες και επιβράδυνση υπάρχουν, δεν το αμφισβητεί κανένας. Θα περιμέναμε λοιπόν, ότι αν η Ανατολή συνέχιζε ακάθεκτη την αναπτυξιακή της πορεία όπως λένε οι αριθμοί, η οικονομική αστάθεια και ο πληθωρισμός σε διεθνές επίπεδο θα εξομαλυνόταν με μεγάλη ταχύτητα. Παρολαυτά, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι οι παραπάνω ρυθμοί ανάπτυξης ισχύουν, τότε κάτι έχει αλλάξει στην παγκοσμιοποίηση. Πολύ πιθανόν. Αναμφίβολα η ορμή της έχει διακοπεί, συνεπώς η οικονομική ανάπτυξη συγκεντρώνεται εντός των εθνικών συνόρων, με περιορισμένες εξωτερικότητες. Από την άλλη, για την εκλογή προέδρου σ’ αυτή τη χώρα ψήφησαν 2952 εκλέκτορες. Ο πρόεδρος εξελέγη με 2952 ψήφους. Στο ρυθμό ανάπτυξης θα κολλήσουν;

Δημοσιεύουμε απόψεις και σχόλια αναγνωστών. Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει και δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις ή σχόλια αναγνωστών.