Η κρίση στο Σουδάν σε 2’
Η ΔΤΥ ιδρύθηκε το 2013 και προέρχεται από την περιβόητη δύναμη Janjaweed η οποία πολέμησε κατά των ανταρτών της περιοχής Νταρφούρ όπου κατηγορήθηκε για εθνική εκκαθάριση.

Athenian Herald
Το Σουδάν είναι Αφρικανική χώρα, στην ανατολική Αφρική. Η έκταση της είναι 1,88εκ χλμ2, με 46εκ κατοίκους και περίπου €800 κατά κεφαλήν εισόδημα. Πάνω από 90% των κατοίκων είναι Μουσουλμάνοι και οι επίσημες γλώσσες είναι Αραβικά και Αγγλικά. Πρωτεύουσα είναι το Χαρτούμ.
Οι σημερινές συγκρούσεις διεξάγονται μεταξύ του ΤΣ - Τακτικού Στρατού και των ΔΤΥ - Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF – Rapid Support Forces), μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης.
Μετά από πραξικόπημα το 2021, την εξουσία έχει στρατιωτικό συμβούλιο με επικεφαλής τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Στρατηγό Αμπντέλ Φαττάχ αλ-Μπουρχάν και δεύτερο στην ιεραρχία τον διοικητή των ΔΤΥ Στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό. Ο πρώτος είναι εκ των πραγμάτων ο Πρόεδρος της χώρας και ο δεύτερος ο Αντιπρόεδρος.
Με την απόσχιση του Νοτίου Σουδάν το 2011, το Σουδάν έχασε τις περισσότερες πετρελαιοπηγές του. Διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο και εκτιμάται ότι η εξόρυξη χρυσού είναι περίπου 100 μετρικοί τόνοι ετησίως. Η Ρωσία και κυρίως η Wagner, η γνωστή εταιρεία μισθοφόρων, έχει εξασφαλίσει σημαντικά δικαιώματα εξόρυξης με προνομιακούς όρους. Η Κίνα ελέγχει μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι ΔΤΥ μετακινήθηκαν σε στρατηγικά σημεία, κίνηση που εκλήφθηκε ως απειλή από τον αλ-Μπουρχάν. Η μετακίνηση έγινε μετά από διαφωνία μεταξύ των δύο ανδρών ως προς την μελλοντική κατεύθυνση της χώρας και την επάνοδο σε πολιτική κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν η ένταξη των 100.000 ανδρών της ΔΤΥ στον ΤΣ.
Η ΔΤΥ ιδρύθηκε το 2013 και προέρχεται από την περιβόητη δύναμη Janjaweed η οποία πολέμησε κατά των ανταρτών της περιοχής Νταρφούρ όπου κατηγορήθηκε για εθνική εκκαθάριση. Ο Στρατηγός Νταγκαλό, αφού εξέλιξε την ΔΤΥ σε έναν ισχυρό στρατό, επενέβη στην Συρία και την Υεμένη και απέκτησε και τον έλεγχο πολλών ορυχείων χρυσού.
Πέραν των αλληλοκατηγοριών μεταξύ των δύο στρατηγών, η σημερινή κρίση αποτελεί προσωπική σύγκρουση για επικράτηση.
Ο εμφύλιος που ξέσπασε ανοιχτά στις 15 Απριλίου έχει ήδη προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς, βομβαρδισμούς αμάχων και φόβους για βιολογικό πόλεμο.
Η ΕΕ όπως και γειτονικές χώρες, Αιθιοπία – Αίγυπτος – Σαουδική Αραβία, προσπαθούν με έντονες διπλωματικές ενέργειες να πετύχουν πραγματική κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των ξένων υπηκόων και επίλυση της διαφοράς.
Σχόλια ()