€3,5δις θα έβαζε το κράτος στα ταμεία του εάν το ΤΧΣ αποεπένδυε σήμερα

Προβλέπουμε ότι το ΤΧΣ θα έχει αποεπενδύσει μέχρι τα μέσα του 2024 και ότι το κράτος θα βάλει στα ταμεία του συνολικά γύρω στα €4δις.

€3,5δις θα έβαζε το κράτος στα ταμεία του εάν το ΤΧΣ αποεπένδυε σήμερα

Του Κώστα Δημητρόπουλου

Δεν σας έχουμε συνηθίσει στο να γράφουμε για το Χρηματιστήριο Αθηνών (“Athex”). Και γιατί να γράψουμε άλλωστε; Πέραν ορισμένων λαμπρών εξαιρέσεων (Epsilon Net, Mytilineos, Terna Energy, Autohellas) δεν έχει προσφέρει και πολλές χαρές στους επενδυτές του τα τελευταία χρόνια.

Η κατάσταση όμως φαίνεται να αλλάζει. Οι προσπάθειες του Διευθύνοντος Συμβούλου, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, το «ξεκαθάρισμα» με τη διαγραφή μη ενεργών εταιρειών καθώς και ένα κερδοφόρο τραπεζικό σύστημα έχουν κάνει το Athex από τα καλύτερα επενδυτικά στοιχήματα του τελευταίου ενάμιση έτους.

Ο γενικός δείκτης του Athex έχει αυξηθεί κατά 22% σε σχέση με το πρώτο άνοιγμα του 2022 και έχει ξεπεράσει τις 1.100 μονάδες. Ενδεικτικά ο FTSE 100 και ο CAC40 βρίσκονται μόνο 5% πάνω, ενώ ο EUROSTOXX50, FTSE MIB και DAX παίζουν μεταξύ αποδόσεων -1% και 1%. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ύστερα, ο ΓΔ του Athex βρίσκεται 19% πάνω με τον δείκτη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο +56%.

Οι εισηγμένες συστημικές τράπεζες, από πλευράς τους, έχουν σημειώσει πολύ υψηλές αποδόσεις (ΣΣ: πέραν της Alpha Bank). Τι αξία θα είχε αποκτήσει €1 εάν το επενδύαμε σε κάθε συστημική τράπεζα ξεχωριστά στις 25 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή την ημερομηνία εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία: Eurobank +24%, Εθνική +35%, Πειραιώς +52% και Alpha Bank -7%. Βέβαια, εάν ήμασταν πιο  υπομονετικοί και επενδύαμε στις 02/01/2023, οι αποδόσεις μας θα ήταν -λίγο- καλύτερες: Eurobank +27%, Εθνική +29%, Πειραιώς +59% και Alpha Bank +17%.

Η αξία των τραπεζών έχει αυξηθεί ραγδαία τον τελευταία χρόνο. Ίσως φταίει το ότι -επιτέλους- ξεκαθάρισαν τα κόκκινα δάνεια, ότι βρίσκονται σε πορεία ανάπτυξης, ότι «βλέπουν» και εκτός Ελλάδας (π.χ. Eurobank σε Κύπρο και Βουλγαρία) και ότι βλέπουμε το μέλλον (π.χ. Πειραιώς για συνεργασία με Natech).

Το ΤΧΣ έχει σίγουρα επωφεληθεί από αυτήν την αύξηση. Στις 13 Ιανουαρίου γράφαμε (εδώ) ότι εάν το ΤΧΣ αποεπένδυε με 25% premium εκείνη την χρονική στιγμή, τότε θα έβαζε στα ταμεία του το κράτος €2,8δις. Σήμερα έχει ξεπεράσει σε όρους αξίας αυτό το ποσό (βρίσκεται στα €2,9δις). Κύριος λόγος αυτού του επιτεύγματος είναι η απόδοση της Τράπεζας Πειραιώς.

Δεν μπορούμε να ξανακάνουμε μια τόσο «γενναιόδωρη» πρόβλεψη, κυρίως διότι η αξία κάποιων τραπεζικών μετοχών είναι ήδη πολύ κοντά στο TBV (“Tangible Book Value”), οπότε ένα premium 25% ίσως δεν ακούγεται ρεαλιστικό. Εάν υποθέσουμε ότι το ΤΧΣ θα πωλήσει με premium 20%, τότε το κράτος θα βάλει στα ταμεία του €3,5δις. Όχι και άσχημα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πριν 3 μήνες θα έβαζε €700εκ λιγότερα.

Προβλέπουμε ότι το ΤΧΣ θα έχει αποεπενδύσει μέχρι τα μέσα του 2024 και ότι το κράτος θα βάλει στα ταμεία του συνολικά γύρω στα €4δις.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.