Όταν το ROI σε ποδοσφαιρική ομάδα είναι θετικό
Οι ηθοποιοί εξαγόρασαν την Wrexham AFC το 2020 έναντι του “αμελητέου” ποσού των £2εκ ενώ επένδυσαν ακόμα £1,2εκ το 2021.
Του Κώστα Δημητρόπουλου
Κρίνοντας από τις επενδύσεις σε ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες δύσκολα βγάζει συμπέρασμα κάποιος εάν όντως αξίζουν τα χρήματά τους. Κρίνοντας, όμως, από τις επενδύσεις σε αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες, η κατάσταση αλλάζει.
Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην επένδυση των ηθοποιών Ryan Reynolds και Rob McElhenney στην Wrexham AFC. Η Wrexham είναι η 3ηαρχαιότερη ομάδα της Αγγλίας και, μέχρι πρόσφατα, έπαιζε στην 5ηκατηγορία. Ανέβηκε φέτος, ύστερα από 15 χρόνια, στην 4η κατηγορία. Οι ηθοποιοί την εξαγόρασαν το 2020 έναντι του “αμελητέου” ποσού των £2εκ ενώ επένδυσαν ακόμα £1,2εκ το 2021.
Για την εξαγορά ήρθαν σε συμφωνία με τους περίπου 2.000 οπαδούς στην οποία ανήκε η ομάδα. Η κλήση έγινε μέσω Zoom και συμφώνησαν άμεσα. Μέρος της συμφωνίας ήταν η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, η εξαγορά ποδοσφαιριστών και η βελτίωση των απολαβών των υπαρχόντων, καθώς και η αναβάθμιση του γηπέδου (Racecourse Ground) με την εγκατάσταση 5.000 θέσεων. Για να σιγουρευτούν ότι οι ηθοποιοί δεν αστειεύονται, οι οπαδοί τους «ανάγκασαν» να υπογράψουν και 25ετή μίσθωση για το γήπεδο, πράγμα που έπραξαν.
Γιατί ήταν καλή επένδυση;
Οι 2 ηθοποιοί έχουν βγάλει τα χρήματά τους και με το παραπάνω. Η εξήγηση απλή. Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, της υπογραφής της συμφωνίας, των ανακατασκευών και των όσων έχουν επέλθει από την ημερομηνία που «έδωσαν τα χέρια», μαγνητοσκόπησαν τα πάντα. Πέραν αυτού, δημιούργησαν και λογαριασμούς στα social media (twitter, Instagram, TikTok) αλλά υπέγραψαν και χορηγίες (TikTok, Expedia, Vistaprint, Aviation American Gin).
Ας δούμε και τους ‘‘αριθμούς’’:
- το ντοκιμαντέρ «Welcome to Wrexham» έκανε ντεμπούτο στο FX τον Αύγουστο. Τι έδειχνε; Τα αποσπάσματα που μαγνητοσκοπούνταν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και των ανακατασκευών. Δείχνει την στροφή που έκανε ο όμιλος λόγω της επένδυσης των ηθοποιών. Το σόου πέτυχε τηλεθέαση 97% και αμέσως έλαβε το πράσινο φως για 2ησαιζόν. Εικάζεται ότι το κλαμπ έβγαλε περίπου £2,6εκ από αυτές τις προβολές.
- οι χρήστες στα social media έχουν εκτοξευθεί. Στο twitter αυξήθηκαν από 45χιλ σε 209χιλ, στο Instagram από 27χιλ σε 208χιλ και στο TikTok από 0 σε 459χιλ.
- τα εισιτήρια διαρκείας σχεδόν τριπλασιάστηκαν από 2.609 το 2019 σε 6.820 το 2021.
- το ματς του προκριματικού γύρου του κυπέλου FA που θα διεξαχθεί το Σάββατο 29 Απριλίου θα προβληθεί στο ESPN2 και στο ESPN+. Αυτό σημαίνει ότι θα το δουν πάνω από 100εκ τηλεθεατές παγκοσμίως.
Και όλα αυτά έρχονται να δικαιώσουν αυτόν τον ιστορικό αθλητικό όμιλο. Έναν όμιλο που το 2011 βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής όταν ο τότε πρόεδρος Alex Hamilton προσπάθησε να πωλήσει το γήπεδο στην εταιρεία B&G προκειμένου να μετεγκατασταθεί η ομάδα. Τελικά το σχέδιο απέτυχε και ο Hamiltonβρέθηκε ενώπιον των δικαστηρίων με βαρύτατες κατηγορίες για asset stripping. Κατηγορίες οι οποίες τελικά αποδείχθηκαν αληθείς και το δικαστήριο του απαγόρευσε να ξαναδιοικήσει κάποιον οργανισμό για 7 έτη.
Οι οπαδοί «σήκωσαν» μέσα σε 7 ώρες £100χιλ και αγόρασαν την ομάδα. Μέσα σε μερικά χρόνια διευθέτησαν όλα τα προβλήματα της ομάδας, η οποία όμως παρέμενε στην 5η κατηγορία δίχως πολλές επιτυχίες. Το 2020, η Inner Circle Sports τους χτύπησε την πόρτα. Πρόκειται για την συμβουλευτική εταιρεία που είχε χτυπήσει την πόρτα της Liverpool το 2010 αναφέροντάς της ότι η Fenway Sports Group ενδιαφερόταν να την εξαγοράσει για £300εκ.
Προφανώς το άκουσμα αυτού του ονόματος τους έβγαζε από την καχυποψία και τους έλυνε τα χέρια, και κάθισαν να συζητήσουν μαζί τους. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
Τελικά η διαχείριση ενός οργανισμού δεν θέλει μόνο θέληση. Είναι και, λίγο, τέχνη.
Με πληροφορίες από: AS, Mirror, Express, LinkedIn, Heraldscotland
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()