Η πολιτική ορθότητα και η μαύρη Κλεοπάτρα

Όπως έγραψε ο πολυβραβευμένος George F. Will στο περιοδικό Newsweek, «αν η αλήθεια μετρούσε σε αυτή την διαμάχη, το βιβλίο αυτό (Not Out of Africa) θα τελείωνε την συζήτηση».

Η πολιτική ορθότητα και η μαύρη Κλεοπάτρα

Του Μιχαήλ Σωτηρίου

Η προσπάθεια είναι παλιά αλλά απέκτησε έκταση πριν 70 χρόνια. Σκοπός της ήταν να οικειοποιηθεί τα επιτεύγματα του Ελληνικού πολιτισμού, δηλαδή της βάσης του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Την προσπάθεια ξεκίνησαν μαύροι Αφρικανοί. Χρησιμοποίησαν έναν διανοητικόν ακροβατισμό ως «θεμέλιο» του ανιστόρητου ισχυρισμού ότι ο Ελληνικός πολιτισμός είναι Αφρικανικής προέλευσης και οφείλεται σε μαύρους: «οι Έλληνες είχαν επαφές με την Αίγυπτο, η Αίγυπτος βρίσκεται στην Αφρική, η Αφρική κατοικείται από μαύρους, άρα ο Ελληνικός πολιτισμός ξεκίνησε από την Αφρική και οι ρίζες του είναι μαυρο-Αφρικανικές, οι δε Έλληνες είναι αντιγραφείς και όχι διανοητές ή καλλιτέχνες ή επιστήμονες».

Ο συλλογισμός είναι ο ίδιος με το γνωστό ανέκδοτο «το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι». Αν δεν ήταν επικίνδυνος, θα ήταν και αυτός ανέκδοτο.

Αυτά τα ανεκδιήγητα δεν έμειναν αναπάντητα από την επιστημονική κοινότητα. Μια από τις πλέον τεκμηριωμένες και πειστικές απαντήσεις δόθηκε από την Mary Lefkowitz στο εντυπωσιακό βιβλίο της «Not Out of Africa», το οποίο έλαβε άριστες κριτικές από ακαδημαϊκούς και έγκυρα έντυπα. Όπως λέει η ίδια η Mary Lefkowitz, «ο αφροκεντρισμός έγινε δικαιολογία για την διδαχή μύθων ως ιστορία». Όπως έγραψε ο πολυβραβευμένος George F. Will στο περιοδικό Newsweek, «αν η αλήθεια μετρούσε σε αυτή την διαμάχη, το βιβλίο αυτό (Not Out of Africa) θα τελείωνε την συζήτηση».

Παρά τις επιστημονικές αντικρούσεις, οι «αφροκεντριστές» συνεχίζουν την προσπάθεια τους. Έχουν και επιτυχίες, ιδιαιτέρως στην βιομηχανία του θεάματος, όπου βλέπουμε τον Αχιλλέα μαύρο, την Μαγδαληνή και την Κλεοπάτρα μαύρες κλπ.

Ως ζηλωτές, οι αφροκεντριστές επιτίθενται και σε παραγωγούς ταινιών που δεν ακολουθούν τα ψεύδη τους. Για παράδειγμα, επιτέθηκαν σφοδρά στους παραγωγούς επικείμενης ταινίες για την Κλεοπάτρα, όπου την Κλεοπάτρα υποδύεται η Ισραηλινή ηθοποιός Gal Gadot, γνωστή από τον ρόλο της ως Wonder Woman (2017). Ισχυρίζονται ότι η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη. Πολλοί Ισραηλινοί αντέτειναν ότι η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα και άρα λευκή.

Τις τελευταίες μέρες το Netflix ανακοίνωσε παραγωγή με μαύρη Κλεοπάτρα. Πολλοί Αιγύπτιοι επιτέθηκαν στο Netflix, καταθέτοντας ακόμα και μηνύσεις, δηλώνοντας ότι η Κλεοπάτρα ανήκε στον Οίκο των Πτολεμαίων οι οποίοι ήταν Έλληνες και άρα λευκοί. Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιολογίας σε ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει ότι σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η Βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν ανοιχτόχρωμη και με Ελληνικά χαρακτηριστικά.

Η προσπάθεια για εξάλειψη των διακρίσεων κατά των μαύρων δημιούργησε κανόνες συμπεριφοράς, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ισότητα στην αντιμετώπιση των μαύρων και άλλων μειονοτήτων στην απασχόληση, την παιδεία και αλλού. Αυτή η προσπάθεια επέβαλε κανόνες για να εξασφαλιστεί η ισότιμη αντιμετώπιση. Οι κανόνες αυτοί ονομάστηκαν «Πολιτική Ορθότητα».

Η Πολιτική Ορθότητα, από μέσο προώθησης ισότητας στην αντιμετώπιση και στις ευκαιρίες, κατέστη σκοπός καθεαυτή. Σε αυτή την παραμορφωμένη πραγματικότητα, οι καλλιτέχνες και οι ακαδημαϊκοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Είναι προδιατεθειμένοι να δέχονται και να βοηθούν την διαφορετικότητα. Έτσι, ακόμα και ψεύδη και ανακρίβειες βρίσκουν στους χώρους αυτούς πρόσφορο έδαφος.

Ο Ελληνικός πολιτισμός έχει δεχτεί και συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις και κλοπές εδώ και αιώνες. Εκτός από τους Αφρικανούς, αμφισβητήσεις και κλοπές έχουμε από Σλάβους, Αλβανούς, Τούρκους, Ρώσσους, Βούλγαρους και άλλους. Η ευκολία διασποράς fake news στην εποχή μας, ευκολύνει τους κλέφτες του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Χρειάζεται εγρήγορση και ετοιμότητα.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.