Η μέρα μετά τη δικτατορία Ερντογάν

Θα είναι αδύνατον να ανορθωθεί η τουρκική οικονομία μετά την κλεπτοκρατία που επικρατούσε επί δεκαετίες.

Η μέρα μετά τη δικτατορία Ερντογάν

Της Ηλιάνας Θέμελη

Την Τετάρτη σε τηλεοπτική εκπομπή που έπαιρνε συνέντευξη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το πρόγραμμα διακόπηκε για διαφημιστικό διάλειμμα έκτακτα διότι απ’ότι είπε ο Τούρκος Πρόεδρος αντιμετώπισε στομαχική διαταραχή λόγω της κόπωσης από τον προεκλογικό αγώνα. Από τότε έχουν ακουστεί πολλές φήμες για την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως μόνο σε περίπτωση θανάτου του θα δούμε αλλαγή Κυβέρνησης στην Τουρκία.

Και αυτό γιατί είναι απίθανο να παραιτηθεί ο Ερντογάν οικειοθελώς από την εξουσία. Λόγω αυτού δεν έχει υιοθετήσει πολιτικές ανάπτυξης που θα συνεχίσουν να ευεργετούν τη χώρα μετά τη διακυβέρνησή του ενώ δεν θα είναι εύκολο να επιστρέψει η χώρα στην προ του Ερντογάν εποχή.

Ο ακραίος εθνικισμός και η έλλειψη διαφάνειας χαρακτηρίζουν την μοντέρνα Τουρκία. Ο τραπεζικός κλάδος και οι κρατικές εποπτικές του αρχές έχουν χάσει την ανεξαρτησία τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων είναι υποστηρικτές του Ερντογάν και παρομοίως όσοι υπηρετούν στον στρατό οφείλουν το διορισμό τους στον Ερντογάν.

Θα είναι αδύνατον να ανορθωθεί η τουρκική οικονομία μετά την κλεπτοκρατία που επικρατούσε επί δεκαετίες. Το Κράτος δικαίου έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά με όλους τους αντικαθεστωτικούς να είναι στην φυλακή και την ελευθερία του τύπου να είναι ανύπαρκτη. Το μίσος κατά εθνικών μειονοτήτων, των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων, μεταξύ άλλων, είναι οξυμένο. Ταυτόχρονα μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική που θα οδηγήσει σε ειρηνική γειτνίαση με την Ελλάδα αλλά και σε γενική συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο θα είναι εξαιρετικά αργή. Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση του Ερντογάν θα πρέπει να ακολουθηθεί από γενικευμένη υποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο.

Με πληροφορίες από το ΑΕΙ

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.