Το λάθος που γίνεται με την προσέλκυση επενδύσεων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και οι άλλοι αρμόδιοι υπουργοί, γενικοί γραμματείς και διευθυντές υπουργείων, δεν είναι σύμβουλοι αδειοδοτήσεων, χωροθετήσεων ή επιδοτήσεων.

Το λάθος που γίνεται με την προσέλκυση επενδύσεων

Του Γιώργου Σαββίδη

Οι επενδύσεις τα τελευταία χρόνια πάνε πολύ καλύτερα. Και οι άμεσες ξένες επενδύσεις και οι συνολικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και παρά την πανδημία και την κρίση της εισβολής στην Ουκρανία. Οι ενδείξεις λένε ότι η καλή πορεία θα συνεχιστεί και το 2023.

Η χώρα μας έχει ιστορικό πρόβλημα με τις επενδύσεις. Από την μεταπολίτευση και μετά, υστερούσε και υστερεί έναντι των άλλων αναπτυγμένων κρατών. Επικράτησε η ιδεολογική αντίθεση κατά των επενδύσεων και οι επενδύσεις, κυρίως οι ξένες, είχαν δαιμονοποιηθεί. Ο κρατισμός γνώρισε έξαρση και η χώρα ευδαιμονούσε με δανεικά. Οι όποιες επενδύσεις συνήθως στηρίζονταν σε κρατικές επιδοτήσεις, ενώ έπρεπε να περάσουν από ένα σύμπλεγμα γραφειοκρατίας και αδιαφάνειας για την εξασφάλιση των αναγκαίων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων. Πολλοί, Έλληνες και ξένοι, έζησαν ιστορίες τρόμου και έχασαν σημαντικά κεφάλαια. Η εικόνα της χώρας αμαυρώθηκε και η Ελλάδα έγινε το παράδειγμα χώρας όπου δεν έπρεπε να επενδύεις.

Η αυστηρή εποπτεία από την Τρόικα το 2009-18, επέβαλε διαρθρωτικές αλλαγές. Η συνετή οικονομική διαχείριση και η καλή διαχείριση της πανδημίας άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Η συνεχιζόμενη προσπάθεια διαρθρωτικών αλλαγών και υποβοήθησης των επενδύσεων, δημιούργησαν το κατάλληλο υπόβαθρο για να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Η υποστήριξη της κυβέρνησης προς τους επενδυτές παίζει σημαντικό ρόλο. Την εικόνα της χώρας βοηθά και η πρωτοφανής διπλωματική δραστηριότητα και η αποφασιστικότητα της στην διεθνή σκηνή σε όλα τα φόρα.

Ανάπτυξη στηριζόμενη στην κατανάλωση, τις κρατικές δαπάνες ή τον δανεισμό, βοηθά σε περιόδους ύφεσης, αλλά όταν τηρείται για παρατεταμένες περιόδους δημιουργεί αρνητικές παρενέργειες. Η διατήρηση υγιούς ρυθμού ανάπτυξης μέσω επενδύσεων είναι το ζητούμενο κάθε οικονομίας.

Για να επιτευχθεί σταθερά μεγάλο ύψος επενδύσεων, πρέπει να διορθωθεί ένα λάθος στον τρόπο που αδειοδοτούνται οι επενδύσεις και εγκρίνονται οι επιδοτήσεις επενδύσεων. Το λάθος έγκειται στην ανάγκη πολιτικής υποστήριξης για να προχωρήσει μια επένδυση. Μια σοβαρή επένδυση για να υλοποιηθεί χρειάζεται «σπρώξιμο» από την κυβέρνηση. Συνήθως αυτό το σπρώξιμο γίνεται από υπουργό. Για μεγάλες επενδύσεις απαιτείται και εμπλοκή του πρωθυπουργικού γραφείου. Οι επενδύσεις πρέπει να αξιολογούνται και να αδειοδοτούνται υπηρεσιακά με απλές και διαφανείς διαδικασίες, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Δουλειά των πολιτικών και ειδικά της κυβέρνησης, είναι να βελτιώνουν το αδειοδοτικό και ελεγκτικό πλαίσιο και να προσελκύουν νέες επενδύσεις που δεν θα ερχόντουσαν στην χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τις επιδοτήσεις. Κύριος σκοπός των επιδοτήσεων πρέπει να είναι η προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων, όχι η αύξηση της κερδοφορίας όλων των επενδύσεων.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και οι άλλοι αρμόδιοι υπουργοί, γενικοί γραμματείς και διευθυντές υπουργείων, δεν είναι σύμβουλοι αδειοδοτήσεων, χωροθετήσεων ή επιδοτήσεων. Πρέπει να συγκεντρωθούν στην προβολή της χώρας, το νομοθετικό πλαίσιο και την αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού των υπηρεσιών.

Όσο χρειάζεται υπουργός για βοήθεια σε επένδυση, η χώρα δεν θα φτάσει στο επιθυμητό ύψος επενδύσεων και ανάπτυξης.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.