Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ αρχίζει να αποδίδει

Οι ΗΠΑ στα πλαίσια της στρατηγικής σχέσης πρέπει να παρέχουν δωρεάν βοήθεια $2δις ετησίως κατ’ ελάχιστον.

Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ αρχίζει να αποδίδει

Του Γιώργου Σαββίδη

Τις τελευταίες μέρες, στα ΜΜΕ γίνεται συχνή αναφορά σε απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν αμυντικά την Ελλάδα.

Τα δημοσιεύματα, μετά από ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μιλούν για ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ να παραχωρήσουν στην Ελλάδα δύο μεταφορικά αεροσκάφη C-130 από τα αποθέματα τους, να εγκρίνουν την πώληση δύο νέων C-130, να εγκρίνουν την πώληση των μαχητικών F-35 και, να βοηθήσουν την κάλυψη αναγκών όπως αντικατάστασης των Ρωσσικών αντι-αεροπορικών συστημάτων περιλαμβανομένων των S-300 και ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης). Το σπουδαιότερο είναι η έγκριση $2δις ως δωρεάν βοήθεια ή χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τα δημοσιεύματα. Η επιβεβαίωση όμως θα έρθει με επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής κυβέρνησης. Σημειώνουμε ότι ο ΥΕΘΑ επιβεβαίωσε την έγκριση για τα 2+2 C-130 και τα F-30.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απάντηση στις διάφορες κατηγορίες των αντι-δυτικών και αντι-αμερικανών. Στους αριστερούς που εξ αντανακλάσεως απεχθάνονται κάθε τι αμερικάνικο, στους εκπροσώπους ή έχοντες συμφέροντα σε ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων, στους δεξιούς φιλορώσσους που είτε λόγω ιδεοληψίας είτε λόγω ιδιοτέλειας αντιστρατεύονται την Δύση.

Βέβαια, δεν πιστεύουμε ότι οι ανωτέρω κατηγορίες θα αλλάξουν άποψη. Παρά ταύτα, η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ θα βοηθήσει την διεξαγωγή ενός ρεαλιστικού διαλόγου για τα εθνικά θέματα.

Είχαμε αναφερθεί σε σειρά άρθρων (εδώ, εδώ και εδώ) στην ανάγκη αξιοποίησης του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ. Η άποψη μας συνοψίζεται επιγραμματικά στα εξής:

1. Η προσφορά της Ελλάδας στην στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική,

2. Η ενίσχυση των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και της Ελλάδας γενικά εξυπηρετεί άμεσα τα συμφέροντα των ΗΠΑ,

3. Οι ΗΠΑ στα πλαίσια της στρατηγικής σχέσης πρέπει να παρέχουν δωρεάν βοήθεια $2δις ετησίως κατ’ ελάχιστον,

4. Τα προγράμματα βοήθειας πρέπει να έχουν 10ετή ορίζοντα και να ανανεώνονται ανά 3ετία για λόγους αποτελεσματικού προγραμματισμού,

5. Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί στην δημιουργία αξιόλογης βάσης έρευνας και παραγωγής αμυντικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας,

6. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την Ομογένεια και τον πολιτισμό για να ενημερώνει και να πληροφορεί σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, εκπαιδευτικό, οικονομικό, ερευνητικών κέντρων, κοινωνικό, μέσων ενημέρωσης) το αμερικανικό κοινό και να καλλιεργεί σχέσεις φιλίας και αλληλεξάρτησης,

7. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την γεωγραφική της θέση για να καταστεί σημαντική δύναμη στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων και να αναλάβει την επιτήρηση εκ μέρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.