Τι μας φέρνει κυβέρνηση Οπισθοδρομικής Συμμαχίας Σύριζα-Πασόκ-Λοιπών

Ο εφιάλτης δεν έχει απομακρυνθεί αρκετά. Οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν πρωτιά ΝΔ αλλά δεν αποκλείουν εντελώς κυβέρνηση Οπισθοδρομικής Συμμαχίας Σύριζα-Πασόκ-Λοιπών.

Τι μας φέρνει κυβέρνηση Οπισθοδρομικής Συμμαχίας Σύριζα-Πασόκ-Λοιπών
"Εφιάλτης"

Του Μιχαήλ Σωτηρίου

Έστω ότι η «Οπισθοδρομική Συμμαχία» σχηματίζει κυβέρνηση στις 25 Μαΐου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα με διαφορά, αλλά δεν αποκλείεται να μαζευτούν όλοι οι άλλοι εκτός ΚΚΕ για να συγκυβερνήσουν.

Είναι σίγουρο ότι πολλά από αυτά που διακηρύσσουν δεν θα προσπαθήσουν καν να τα υλοποιήσουν. Ψέματα είναι, και το ψέμα δεν στοιχίζει όταν μπαίνει σε προεκλογικό πρόγραμμα.

Τα περισσότερα από αυτά που δεν θα κάνουν αφορούν τον οικονομικό τομέα. Για τον λόγο αυτόν, θα υποχρεωθούν να κάνουν κάποια στον οικονομικό τομέα συμβολικού χαρακτήρα και κάποια σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική.

Εκτιμούμε ότι θα προβούν στις εξής ενέργειες για να δείξουν την αριστεροσύνη τους: αύξηση της φορολογίας μερισμάτων, έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας, καθυστέρηση ή σταμάτημα των ερευνών υδρογονανθράκων, κατάργηση της βάσης για εισαγωγή στα πανεπιστήμια, χαλάρωση στα σύνορα και μερική αλλαγή της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Οι ενέργειες αυτές θα υποβαθμίσουν αυτόματα την εικόνα της χώρας. Οι επενδυτές, ακόμα και όσοι δεν επηρεάζονται, θα παγώσουν τις επενδύσεις αναμένοντας ξεκαθάρισμα του τοπίου. Η επενδυτική βαθμίδα δεν θα έρθει, αντιθέτως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποχωρήσει. Η καθυστέρηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες και πολύ περισσότερο η ανάκληση αδειών, θα διώξουν για πάντα τις εταιρείες ερευνών και εξόρυξης από την Ελληνική επικράτεια και ΑΟΖ.

Η κατάργηση της βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα τα ξαναβάλει στον δρόμο της οπισθοδρόμησης και θα εξαλείψει με αντιστροφή τα, έστω δειλά, βήματα προόδου που έγιναν.

Η χαλάρωση στα σύνορα, ακόμα και η υπόνοια χαλάρωσης, θα στείλουν πλήθη μεταναστών στον Έβρο και το Αιγαίο, δημιουργώντας νέα κρίση. Οι αυξημένες ροές θα αυξήσουν το κόστος συντήρησης των μεταναστών και επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Επίσης, θα δημιουργηθούν εντάσεις με την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες.

Στην εξωτερική πολιτική θα εκφράσουν και «ολίγην» υποστήριξη προς την Ρωσσία και θα υποβαθμίσουν τις στρατηγικές συνεργασίες. Όσο για την άμυνα, θα επαναφέρουν το δόγμα «θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία». Είναι εξυπηρετικό και πιασάρικο για τους λαϊκιστές.

Οι πρακτικές επιπτώσεις των ανωτέρω επιφέρουν αυξημένο κόστος δανεισμού, μειωμένα κρατικά έσοδα, αύξηση του χρέους, αύξηση της μετανάστευσης νέων και επιτάχυνση της φτώχειας. Επίσης, μειώνουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και δημιουργούν συνθήκες εθνικών υποχωρήσεων και απωλειών.

Και όλ’ αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε πιο «λαϊκά» μέτρα που περιλαμβάνονται στα προγράμματα των επίδοξων μελών της Οπισθοδρομικής Συμμαχίας. Κρατικοποίηση ΔΕΗ και Εθνικής Τράπεζας, αυξήσεις μισθών, προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων κλπ.

Ο εφιάλτης δεν έχει απομακρυνθεί αρκετά. Οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν πρωτιά ΝΔ αλλά δεν αποκλείουν εντελώς κυβέρνηση Οπισθοδρομικής Συμμαχίας Σύριζα-Πασόκ-Λοιπών.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.